Το τέλος του πολέμου στο Ιράκ κήρυξε και επίσημα σήμερα ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σε ειδική τελετή στη Βαγδάτη που σηματοδοτεί τον τερματισμό της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στη χώρα.
Οι εναπομείναντες 13.000 στρατιώτες των ΗΠΑ αναμένεται να αποχωρήσουν από το Ιράκ μέχρι το τέλος του έτους, σχεδόν εννέα χρόνια μετά την αμερικανική εισβολή που οδήγησε στην ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν.
«Εξαιτίας σας και εξαιτίας της δουλειάς που κάνατε όλοι εσείς που φοράτε αυτήν τη στολή, έχουμε τη δυνατότητα να τελειώσουμε αυτόν τον πόλεμο», δήλωσε ο Μπάιντεν απευθυνόμενος σε ακροατήριο περίπου 300 Αμερικανών και Ιρακινών στρατιωτών.
Νωρίτερα έλαβε το λόγο ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μαλίκι, ο οποίος τόνισε ότι «η αποχώρηση των Αμερικανών από το ιρακινό έδαφος θα θεωρηθεί ιστορική νίκη».
Επιπλέον, αναφέρθηκε επανειλημμένα στην πτώση του Σαντάμ Χουσεΐν, χωρίς ωστόσο να ευχαριστήσει ανοικτά τις ΗΠΑ για την εκδίωξή του. Ευχαρίστησε πάντως τον πρόεδρο Ομπάμα για το γεγονός ότι η αποχώρηση ολοκληρώνεται στην ώρα της.
Πάντως, η ιστορική αυτή μέρα για το Ιράκ σημαδεύτηκε από νέες αιματηρές επιθέσεις, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν συνολικά 18 άνθρωποι.
Το πρώτο περιστατικό συνέβη όταν εξερράγη παγιδευμένο όχημα κοντά σε μια αγορά στην πόλη Χάλες, στην επαρχία Ντιγιάλα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 10 άνθρωποι και να τραυματιστούν τουλάχιστον 20.
Σε μια δεύτερη επίθεση, στην ίδια επαρχία, πυρά αγνώστων δέχθηκαν τρία σπίτια ηγετικών στελεχών μιας παραστρατιωτικής ομάδας η οποία μάχεται την αλ Κάιντα, με αποτέλεσμα να πέσουν νεκρά οκτώ άτομα.
Οι επιθέσεις υπογραμμίζουν την εύθραυστη ασφάλεια στο Ιράκ, τη στιγμή που οι ΗΠΑ αποχωρούν. Η βία έχει συνολικά μειωθεί σε σύγκριση με την περίοδο 2006-2007, αλλά οι επιθέσεις είναι συχνές. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τον Οκτώβριο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 258 πολίτες, αστυνομικοί και στρατιωτικοί.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Συγκλονιστικά στοιχεία για το Ιράκ.Τι αφήνουν και τι παίρνουν μαζί τους οι Αμερικανοί