Εκατοντάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι διαδήλωσαν χθες Παρασκευή στο Κάιρο ζητώντας την άμεση αποχώρηση, μετά 30 χρόνια, του προέδρου της χώρας Χόσνι Μουμπάρακ, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι ο αιγυπτιακός στρατός ή οι αμερικανοί σύμμαχοι του θα τον αναγκάσουν να εγκαταλείψει την εξουσία.
Ο αιγύπτιος αντιπρόεδρος Ομάρ Σουλεϊμάν θα έχει σήμερα συνάντηση με εξέχουσες προσωπικότητες της χώρας για να εξετάσουν μια από τις προτεινόμενες λύσεις, σύμφωνα με την οποία ο ίδιος ο Σουλεϊμάν θα αναλάβει προσωρινά την προεδρία.
Όμως με τους διαδηλωτές να ζητούν την άμεση απομάκρυνση του Μουμπάρακ, αλλά και των συμμάχων του, είναι ασαφές αν αυτή η πρόταση αρκεί για να τερματιστεί η κρίση.
Ο Μουμπάρακ τόνισε την Πέμπτη πως αν παραιτηθεί τώρα, η Αίγυπτος θα βυθιστεί στο χάος και επανέλαβε πως θα αποχωρήσει τον Σεπτέμβριο. Στην πλατεία Ταχρίρ οι διαδηλωτές παραμένουν και δεν δείχνουν έτοιμοι να υποχωρήσουν. «Ο Μουμπάρακ πρέπει να φύγει» φώναζαν στα μεγάφωνα λίγο μετά τα μεσάνυχτα και αφού είχαν ακουστεί ήχοι βαρέων όπλων. Σύμφωνα με τους διαδηλωτές ήταν οι στρατιώτες που πυροβόλησαν για να κρατήσουν μακριά από την πλατεία τους υποστηρικτές του αιγύπτιου προέδρου.
Η πολιτική κρίση πλήττει την οικονομία της Αιγύπτου και αρκετοί είναι εκείνοι που επιθυμούν να επιστρέψει η ομαλότητα στην καθημερινή ζωή. Οι τράπεζες αναμένεται να επαναλειτουργήσουν αύριο Κυριακή και το Χρηματιστήριο την Δευτέρα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ασκούν πίεση στον αιγύπτιο πρόεδρο να αρχίσει την διαδικασία μετάβασης της εξουσίας, ανοίγοντας τον δρόμο προς την δημοκρατία. Όμως ο πρόεδρος Ομπάμα σε μια προσπάθεια αν αποφύγει την κριτική ότι επεμβαίνει στις αιγυπτιακές υποθέσεις, τόνισε πως «ο λαός θα καθορίσει το μέλλον της Αιγύπτου».
Κανείς δεν θεωρεί, πάντως, ότι ο οποιοσδήποτε συμβιβασμός θα είναι εύκολος: και να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των διαδηλωτών για αλλαγή και η επιθυμία των στρατιωτικών υποστηρικτών του Μουμπάρακ να διατηρήσουν την επιρροή τους.
Ο Σουλεϊμάν θα εξετάσει σήμερα άρθρο του συντάγματος για την μετάβαση της εξουσίας από τον Μουμπάρακ στον αντιπρόεδρο, διευκρίνισε ο Ντιάα Ρασουάν, ένας από τους εξέχοντες Αιγύπτιους.
Το αποκαλούμενο «Συμβούλιο των Σοφών» έχει προτείνει να αναλάβει ο Μουμπάρακ έναν συμβολικό ρόλο. Η πρόταση αυτή είναι δύσκολο να γίνει αποδεκτή από τους διαδηλωτές και ο αμερικανός πρόεδρος από την πλευρά του ζήτησε «μια ουσιαστική αλλαγή».
Ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές πιστεύουν πως η μεταβίβαση της εξουσίας στον Σουλεϊμάν θα βοηθήσει στο να διαλυθεί η κρίση, άλλοι όμως θεωρούν ότι απαιτείται ένα μεγαλύτερο βήμα για να ανοίξει ο δρόμος σε δίκαιες και ελεύθερες εκλογές.
«Ο καλύτερος τρόπος για να στηρίξει κάποιος την δημοκρατία είναι να…στηρίξει την δημοκρατία», είπε χαρακτηριστικά ο Στίβεν Κουκ από το Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων των ΗΠΑ. «Δεν επιτρέπεις σε ένα αυταρχικό καθεστώς να παραμείνει στην εξουσία και ελπίζει ότι θα διαπραγματευτεί για να αποχωρήσει», πρόσθεσε.