Ο Καντάφι στέλνει διαπραγματευτή στις «ελεύθερες περιοχές».

Ο Μουάμαρ Καντάφι ανέθεσε στον επικεφαλής της υπηρεσίας εξωτερικής κατασκοπείας να έχει διαβουλεύσεις με την ηγεσία της ανατολικής περιοχής της Λιβύης, η οποία δεν τελεί πλέον υπό τον έλεγχο του λίβυου ηγέτη, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.

   

Το δίκτυο, το οποίο επικαλείται ανταποκριτή του στη χώρα, κατονομάζει επίσης τον επικεφαλής της υπηρεσίας αυτής ως τον Μπουζάιντ Ντόρνταχ.

    Εκπρόσωπος του πρόσφατα σχηματισθέντος Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης που εδρεύει στη Βεγγάζη, στην ανατολική Λιβύη, και το οποίο, σύμφωνα με τους αξιωματούχους του, αποτελεί το πρόσωπο της επανάστασης στη χώρα, δήλωσε χθες ότι δεν βλέπει περιθώρια διαπραγματεύσεων με τον Καντάφι.

   

Παράλληλα ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Λουίς Μορένο-Οκάμπο δήλωσε σήμερα ότι το διεθνές δικαστήριο θα εξετάσει τις κατηγορίες για τη διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας από τον λίβυο ηγέτη Καντάφι.

   

«Οι πληροφορίες δείχνουν ότι οι δυνάμεις που είναι πιστές στον πρόεδρο Μουάμαρ Καντάφι επιτέθηκαν στους πολίτες στη Λιβύη», δήλωσε ο Μορένο-Οκάμπο.

   

«Αυτό μπορεί να συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και πρέπει να σταματήσει. Το Δικαστήριο θα ενεργήσει άμεσα και αμερόληπτα. Δεν θα υπάρξει ατιμωρησία για ηγέτες που εμπλέκονται στη διάπραξη εγκλημάτων», προσέθεσε.

   

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο θα πρέπει τώρα να αποφασίσει αν θα ξεκινήσει επίσημη έρευνα για τις κατηγορίες αυτές.