Ο Ερντογάν τους έκοψε και το τσιγάρο.

MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Οχι πως μειώθηκαν τα «ντέρτια τους», αλλά η αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου ανάγκασε τους τούρκους να μειώσουν το κάπνισμα και αυτό φάνηκε και στα στατιστικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν. Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Τουρκίας το 2010 οι γείτονες μας, κατανάλωσαν 710 εκατομμύρια πακέτα τσιγάρα λιγότερα, σε σχέση με το 2009. Αναλυτικά το 2009 στην Τουρκία είχαν πουληθεί 5.377.750.000 πακέτα τσιγάρα, το 2010 αυτό το νούμερο έπεσε στα 4.677.000.000. Συνολικά υπολογίζεται πως η μείωση του πωλήσεων στο σύνολο το 2010 έχει φτάσει στο 13% γεγονός που δείχνει την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής του μέτρου.
Βέβαια η εφαρμογή του νόμου έχει σημασία και οι Τούρκοι στον τομέα τα καταφέρνουν καλά.
Δεν υπάρχει κλειστός εμπορικός χώρος στη γειτονική χώρα που να επιτρέπεται το κάπνισμα. Σε κανένα εστιατόριο, καφετέρια ακόμη και καφενείο δεν επιτρέπεται το κάπνισμα σε κανένα σημείο.. Το ίδιο ισχύει και στα γραφεία και εργοστάσια σε όλη την Τουρκία. Στην Κωνσταντινούπολη απαγορεύεται το κάπνισμα ακόμη και στους ανοιχτούς χώρους των πλοίων!
Το πρόστιμο για κάθε πολίτη που παραβιάζει τον αντικαπνιστικό νόμο φτάνει στις 75 λίρες δηλαδή περίπου στα 35 Ευρώ. Δεν είναι μεγάλο το ποσό, αλλά επιβάλλεται και υπάρχουν χιλιάδες περιπτώσεις πολιτών που έχουν υποχρεωθεί να πληρώσουν το πρόστιμο στη δημοτική αστυνομία της κάθε πόλης.
Πιο τσουχτερά και πιο αυστηρά είναι τα πρόστιμα για τους καταστηματάρχες. Οι οποίοι δεν πρέπει να επιτρέπουν σε κανέναν να καπνίζει. Αν διαπιστωθεί η υπαιτιότητα του καταστηματάρχη, τότε του επιβάλλεται αρχικά πρόστιμο περίπου 500 λιρών, αν όμως συνεχίσει την παραβίαση των κανονισμών τότε, το κατάστημα του σφραγίζεται και παραμένει κλειστό για πολλές ημέρες.
Γι’αυτο όποιος επισκεφθεί την Τουρκία διαπιστώνει πως οι καταστηματάρχες είναι αυτοί που «κυνηγούν» τους πελάτες και τους ζητούν να μην καπνίζουν.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντγάν είναι φανατικός αντικαπνιστής και είναι αυτός που έχει ξεκινήσει την αντικαπνιστική εκστρατεία στη γειτονική χώρα.
Δεν επιτρέπει στους υπουργούς του να καπνίζουν στο υπουργικό συμβούλιο αλλά ούτε στα υπουργεία τους . Επίσης οι δήμοι που ελέγχονται απο το κόμμα του εφαρμόζουν κατα γράμμα τον αντικαπνιστικό νόμο και γράφουν «τσουχτερά» πρόστιμα στις καφετέριες και στα μπάρ.
Γι’ αυτο η συνηθισμένη εικόνα στην Τουρκία είναι τα καταστήματα να είναι άδεια μέσα και να συνωστίζεται κόσμος στα τραπέζια που βρίσκονται στους εξωτερικούς χώρους.
Σήμερα στην Τουρκία κάθε ημέρα πωλούνται τσιγάρα αξίας 22 εκατομμυρίων Ευρώ.