O διεθνής μεσολαβητής Κόφι Αναν επιβεβαίωσε ότι «συνομιλίες είναι σε εξέλιξη για τη δυνατότητα συγκρότησης διεθνούς ομάδας επαφής» για τη Συρία.
Στην ομάδα αυτή θα «περιλαμβάνονται χώρες που έχουν επιρροή στο ένα ή το άλλο στρατόπεδο, την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση«, δήλωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου χωρίς να διευκρινίσει ποιές χώρες θα είναι μέλη της ομάδας αυτής.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Αναν υπογράμμισε ωστόσο ότι το Ιράν είναι μια σημαντική «χώρα της περιοχής» και ότι «ελπίζει το Ιράν να συμμετάσχει στην επίλυση» της συριακής κρίσης.
«Οι συνομιλίες για τη συμμετοχή των χωρών στην ομάδα επαφής είναι σε πολύ αρχικό στάδιο«, πρόσθεσε.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι–μουν είπε ότι η νέα ομάδα επαφής «ήταν μια πολύ καλή ιδέα» αλλά ότι δεν έχουν ακόμη οριστεί οι χώρες που θα συμμετάσχουν σε αυτή.
«Κάθε ομάδα επαφής που θα έχει στόχο τις ενέργειες οι οποίες θα οδηγήσουν στη λήψη μέτρων για να σταματήσει η βία, θα είναι ευπρόσδεκτη«, είπε ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Νάμπιλ αλ–Αράμπι που μετείχε στην ίδια συνέντευξη Τύπου.
Σύμφωνα με διπλωμάτες, η ομάδα θα μπορούσε να περιλαμβάνει τις χώρες της Δύσης και τις δυνάμεις της περιοχής όπως η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία αλλά και η Ρωσία και η Κίνα, δύο σύμμαχοι της Δαμασκού.
Η συμμετοχή του Ιράν, ενός άλλου συμμάχου της Δαμασκού, το οποίο όμως είναι σε διένεξη με τις χώρες της Δύσης για το πυρηνικό του πρόγραμμα, βρίσκει αντίθετους την Ουάσινγκτον, το Παρίσι και το Λονδίνο.
Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις είπε ότι το Ιράν «είναι μέρος του προβλήματος» στη Συρία λόγω της «ενεργού υποστήριξής» του στη συριακή κυβέρνηση. Η «Τεχεράνη δεν έδειξε έτοιμη να συντείνει με εποικοδομητικό τρόπο σε μια ειρηνική λύση» στη Συρία, τόνισε.
Ο Μπαν είπε ότι «η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενεργήσει από αυτή τη στιγμή» για την εφαρμογή του σχεδίου Αναν. Το σχέδιο αυτό «παραμένει στο επίκεντρο των προσπαθειών μας«, εξήγησε, αλλά η επιδείνωση της κατάστασης επιβάλλει τη διεξαγωγή «συνομιλιών που θα προωθήσουν την εφαρμογή του» και ανέφερε ότι η προσεχής σύνοδος κορυφής της G20 στο Mεξικό θα προσέφερε μια καλή ευκαιρία γι αυτό.