Τα κέντρα καταγραφής μεταναστών που φτάνουν στα ελληνικά νησιά από τα τουρκικά παράλια είναι ουσιαστικά «μεγάλες ζώνες υποχρεωτικού εγκλεισμού», κατήγγειλε σήμερα ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσεΐν.
Σε ομιλία του στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη, ο Ύπατος Αρμοστής δήλωσε ότι το προσωπικό της υπηρεσίας του παρατήρησε μια «ανησυχητική αύξηση των κρατήσεων μεταναστών στην Ευρώπη», σε χώρους στους οποίους περιλαμβάνονται τα hotpots, τα κέντρα καταγραφής στην Ελλάδα και την Ιταλία, ενώ κάλεσε τις αρχές να βρουν εναλλακτικές λύσεις για τον περιορισμό των παιδιών καθώς εξετάζονται τα αιτήματά τους για χορήγηση ασύλου.
«Ακόμη και τα ασυνόδευτα παιδιά συχνά κρατούνται μέσα σε κελιά φυλακών ή σε κέντρα που περιφράσσονται από συρματοπλέγματα. Η κράτηση δεν είναι ποτέ προς το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού, το οποίο πρέπει να υπερισχύει των στόχων της μετανάστευσης. Πρέπει να αναπτυχθούν εναλλακτικές λύσεις για την κράτηση των παιδιών», δήλωσε ο Ζέιντ.
Τα κέντρα καταγραφής μεταναστών στα ελληνικά νησιά, όπως αυτό στη Μόρια έχουν γίνει κλειστά στρατόπεδα κράτησης από τότε που άρχισε να εφαρμόζεται η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας στις 20 Μαρτίου, η οποία προβλέπει τη σχεδόν συστηματική επιστροφή των παράτυπων μεταναστών.
Ο Ύπατος Αρμοστής ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να θεσπίσει σύστημα καταγραφής των κρατήσεων αυτών. «Τα στοιχεία αυτά φοβάμαι πως θα είναι σοκαριστικά», δήλωσε εκφράζοντας λύπη για την «έντονη αντιμεταναστευτική ρητορική που ακούμε και εξαπλώνεται στην ευρωπαϊκή ήπειρο», η οποία και υποκινεί τη βία, όπως στη Βουλγαρία.
Αντίθετα ο Ζέιντ εξήρε τις προσπάθειες που καταβάλλονται από ορισμένες ευρωπαϊκές πόλεις για να καλύψουν τις ανάγκες των μεταναστών, αναφέροντας τη Λαμπεντούζα και το Παρίσι.
Ο αξιωματούχος επισήμανε ότι στους 160.000 ανθρώπους που οι ευρωπαϊκές χώρες δεσμεύτηκαν να επανεγκαταστήσουν τον Σεπτέμβριο του 2015, λιγότεροι από 1.600 έχουν επανεγκατασταθεί μέχρι τώρα.
Συνολικά 208.150 μετανάστες και πρόσφυγες έφθασαν στην Ευρώπη φέτος μέσω της Μεσογείου, και πάνω από 2.850 έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται, σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) που αναρτήθηκαν σήμερα στην ιστοσελίδα της.
Η πλειοψηφία (157.119) είναι Σύροι, Αφγανοί και Ιρακινοί που έφτασαν στην Ελλάδα από την Τουρκία. Σχεδόν άλλοι 50.000, κυρίως προερχόμενοι από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, εισήλθαν στην Ιταλία κυρίως από τις λιβυκές ακτές.
Το χάος που επικρατεί στη Λιβύη μετά την πτώση του δικτάτορα Μουάμαρ Καντάφι το 2011 επωφελούνται διακινητές ανθρώπων και χιλιάδες μετανάστες προσπαθούν κάθε χρόνο να φτάσουν στην Ευρώπη, οι ακτές της οποίας δεν απέχουν παρά 300 χλμ.
«Κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε κέντρο μεταναστών (στη Λιβύη), το προσωπικό του ΟΗΕ βρήκε δεκάδες ανθρώπους στοιβαγμένους σε αίθουσες χωρίς να έχουν καν χώρο να ξαπλώσουν», είπε ο Ζέιντ.
ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ-ΠΕ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ