Νετανιάχου προς στρατηγούς:»Πάψτε να μιλάτε για το Ιράν»

 Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κάλεσε τους υπουργούς της κυβέρνησής του και τους στρατηγούς να πάψουν να «φλυαρούν» για την πιθανότητα να εξαπολυθούν επιθέσεις εναντίον των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, όπως μεταδίδουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

   

Ο Νετανιάχου πήρε την πρωτοβουλία αυτή έπειτα από μια σειρά δηλώσεων τις τελευταίες ημέρες από στελέχη της κυβέρνησής του και υψηλόβαθμους αξιωματικούς για το θέμα αυτό.

   

Σύμφωνα με τον ιστότοπο της εφημερίδας Maariv στο Διαδίκτυο, η οποία επικαλείται «ανώτερο αξιωματούχο στην Ιερουσαλήμ», ο ισραηλινός πρωθυπουργός θέλει να αποφύγει να δοθεί η εντύπωση πως το Ισραήλ προσπαθεί «να σύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε έναν πόλεμο παρά τη θέλησή τους με το Ιράν».

   

«Αυτές οι φλυαρίες προκαλούν τεράστιες ζημιές, διότι δίνουν την εντύπωση ότι είναι το Ισραήλ που απειλεί να επιτεθεί δημιουργώντας τον κίνδυνο να αποτύχουν οι προσπάθειες επιβολής κυρώσεων στο Ιράν», φέρεται να είπε ο Νετανιάχου σε συνάντησή του με υπουργούς του κόμματός του, του Λικούντ, γράφει η Μααρίβ.

   

Ένα τέτοιο σενάριο «δημιουργεί τον κίνδυνο να πληγούν τα εθνικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και να αναστατωθούν οι σχέσεις τους με το Ισραήλ», πρόσθεσε ο αξιωματούχος. 

   

Οι επικριτικές δηλώσεις του Νετανιάχου –κατά τον ίδιο– αφορούν τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Άμυνας Εχούντ Μπαράκ, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και αρμόδιου για στρατηγικά θέματα Μοσέ Γιααλόν και πολλών στρατηγών.

   

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εκτίμησε την Κυριακή ότι το Ισραήλ δεν έχει λάβει απόφαση σχετικά με μια ενδεχόμενη επίθεση εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν.

   

Την Πέμπτη η εφημερίδα Washington Post έγραψε πως ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λίον Πανέτα εκτιμά πως υπάρχει «ισχυρή πιθανότητα» το Ισραήλ να επιτεθεί στο Ιράν μέσα στην άνοιξη.

   

Το Ισραήλ κατηγορεί το Ιράν, το οποίο θεωρεί τον κυριότερο στρατηγικό εχθρό του, ότι προσπαθεί να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο και χρησιμοποιεί το ειρηνικό του πυρηνικό πρόγραμμα ως προκάλυψη, κάτι το οποίο η Τεχεράνη διαψεύδει.