Ο ηγέτης της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι και οι περί αυτόν πρέπει να δικαστούν, εκτίμησε το ΝΑΤΟ, διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι δεν είναι δική του αρμοδιότητα η σύλληψή τους αλλά και ότι η αεροπορικές του επιδρομές κατά της Λιβύης θα συνεχιστούν με αυξημένο ρυθμό.
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης ανακοίνωσε την έκδοση εντάλματος σύλληψης του Καντάφι για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, του γιου του Σάιφ αλ-Ισλάμ και του επικεφαλής των λιβυκών μυστικών υπηρεσιών Αμπντάλα αλ-Σενούσι.
«Το ένταλμα σύλληψης είναι ένα νέο σήμα της διεθνούς κοινότητας κατά του καθεστώτος του Καντάφι: Η θέση σας είναι ενώπιον του δικαστηρίου, όχι στην εξουσία της χώρας», δήλωσε η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Οάνα Λουνγκέσκου σε συνέντευξη Τύπου.
«Δεν είναι δουλειά του ΝΑΤΟ να εκτελέσει το ένταλμα σύλληψης είναι δουλεία των αρμόδιων αρχών», τόνισε η εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι η δουλειά του ΝΑΤΟ είναι «να προστατέψει τον λιβυκό πληθυσμό».
Στο μεταξύ από την Οτάβα ο καναδός πρωθυπουργός Στέφεν Χάρπερ προσκάλεσε τον πρόεδρο του μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης, πολιτικό όργανο των εξεγερμένων, Μουστάφα Άμπντελ Τζαλίλ να επισκεφθεί τη χώρα του όπως ανακοινώθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών του Καναδά Τζον Μπέιρντ.
«Στόχος μας είναι να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας με τη Λιβύη» ανέφερε ο καναδός υπουργός Εξωτερικών ο οποίος προσφάτως επισκέφθηκε τη Βεγγάζη και είχε συναντήσεις με τους εξεγερμένους.
Η Βουλγαρία και η Κροατία αναγνώρισαν σήμερα με κοινή τους ανακοίνωση, το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο της Λιβύης.
«Η Βουλγαρία και η Κροατία αποδέχονται το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο της Λιβύης ως νόμιμο εκπρόσωπο του λιβυκού λαού» αναφέρεται στην κοινή τους ανακοίνωση, στην οποία ωστόσο δεν διευκρινίζεται εάν θεωρούν το συμβούλιο το μοναδικό νόμιμο εκπρόσωπο της Λιβύης.
«Η εποχή του Καντάφι έχει τελειώσει και ο ίδιος πρέπει να φύγει αμέσως. Οι κατηγορίες εναντίον του για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας πρέπει να απαντηθούν ενώπιον του δικαστηρίου», προστίθεται στην κοινή ανακοίνωση.
Πάντως η σύνοδος της Αφρικανικής Ένωσης που διεξάγεται στην Ισημερινή Γουινέα συμφώνησε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει παρά μόνο πολιτική λύση» στο ζήτημα της Λιβύης.
«Ήρθε η στιγμή για να βρεθούν πρακτικές λύσεις, με απώτερο στόχο να επικρατήσει ειρήνη και δημοκρατία και οι Λίβυοι να μπορέσουν να καθορίσουν ποιοι θα τους διοικούν. Εμείς ως Αφρικανική Ένωση δεν παίρνουμε το μέρος κανενός. Μιλάμε και με τους εξεγερμένους και με τον Καντάφι, όμως τώρα ήρθε ο καιρός για μια πολιτική λύση στο λιβυκό πρόβλημα» αναφέρεται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών της Αφρικανικής Ένωσης.