Έναν σύμμαχο από εκεί που δεν το… περίμενε βρήκε ο Μουαμάρ Καντάφι! Την ώρα που ο εμφύλιος οδηγείται σε αδιέξοδο, την ώρα που η πολιορκία της Μιζράτα κοστίζει σε χρόνο και ανθρώπινο δυναμικό, τη «λύση» έρχονται να δώσουν φυλές πιστές στον Λίβυο ηγέτη!
Οι φυλές έστειλαν μήνυμα στην κυβέρνηση πως αν ο στρατός δε μπορεί να ανακτήσει τον έλεγχο της πόλης και να απωθήσει τους αντάρτες, θα το κάνουν εκείνοι. «Οι κυβερνητικές δυνάμεις προσπάθησαν να αποφύγουν όσο ήταν δυνατό τις απώλειες άμαχων αλλά οι πολεμιστές των φυλών δε θα δείξουν την ίδια αυτοσυγκράτηση», είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Χαλέκ Καιμ.
Η δήλωση έρχεται λίγη ώρα αφότου στρατιώτης που είχε τραυματιστεί σε μάχη αντικαθεστωτικών με κυβερνητικούς, πιάστηκε αιχμάλωτος από τις δυνάμεις των ανταρτών και αποκάλυψε ότι ο στρατός πήρε εντολή να αποσυρθεί από την πόλη-«κλειδί» στο δυτικό τμήμα της χώρας.
«Μας είπαν να αποσυρθούμε. Μας είπαν να αποσυρθούμε χθες», είπε Χάλεντ Ντόρμαν, ενώ μαζί με 11 συμπολεμιστές του μεταφέρονταν στο νοσοκομείο της πόλης για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.
Εδώ και περίπου δυο μήνες, ο στρατός του Καντάφι προσπαθεί να ανακτήσει τον έλεγχο της πόλης, αλλά μάταια. Οι φυλές της περιοχής έστειλαν, σύμφωνα πάντα με τον Καιμ, τελεσίγραφο στην Τρίπολη: «αν ο στρατός δε μπορεί να λύσει το πρόβλημα στη Μιζράτα, τότε θα αναλάβουν εκείνοι»!
Στο μεταξύ, σύμφωνα με την κυβέρνηση, το ΝΑΤΟ πραγματοποίησε αεροπορικές επιθέσεις στην Τρίπολη, κοντά σε καταφύγιο του Μουαμάρ Καντάφι και τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Η Κίνα προειδοποιεί τη Βρετανία
Αντίθετη με τα σχέδια του Λονδίνου (και όχι μόνο) να στείλει στρατιωτικούς συμβούλους στη Λιβύη για να εκπαιδεύσουν τους αντικαθεστωτικούς δηλώνει η Κίνα, θεωρώντας πως κάτι τέτοιο υπερβαίνει την εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δεν κατηγόρησε ευθέως τη Βρετανία για παραβίαση της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη σύγκρουση στη Λιβύη, αλλά δεν άφησε καμία αμφιβολία όσον αφορά τη δυσαρέσκεια της Κίνας για την απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον να αποστείλει περίπου δώδεκα αξιωματικούς στη Λιβύη για να βοηθήσουν τους αντικαθεστωτικούς να βελτιώσουν τις πολεμικές τους ικανότητες.
Πριν από την Κίνα την αντίθεσή της στην αποστολή στρατιωτικών συμβούλων από τη Βρετανία στους αντικαθεστωτικούς στη Λιβύη είχε εκφράσει και η Ρωσία. Οι δύο χώρες, μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας με δικαίωμα άσκησης βέτο, απείχαν από την ψηφοφορία για την απόφαση με την οποία δόθηκε άδεια για την πραγματοποίηση αεροπορικών επιδρομών κατά των δυνάμεων του Καντάφι.