Μιλώντας στον ξένο Τύπο από την Τρίπολη ο λίβυος γενικός εισαγγελέας Μοχάμεντ Ζέκρι Μαχτζούμπι δήλωσε ότι κατέθεσε μήνυση στα λιβυκά δικαστήρια εναντίον του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Αντερς Φο Ράσμουσεν για «εγκλήματα πολέμου», καθώς περισσότεροι από 1.000 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους και ακόμη 4.500 έχουν τραυματιστεί στη διάρκεια των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στη Λιβύη.
«Ως γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ο Ράσμουσεν είναι υπεύθυνος για τη δράση αυτού του οργανισμού ο οποίος επιτέθηκε εναντίον άοπλου πληθυσμού σκοτώνοντας 1.108 άμαχους και τραυματίζοντας 4.537 ακόμη στη διάρκεια βομβαρδισμών στην Τρίπολη και σε άλλες πόλεις και χωριά» της χώρας, επεσήμανε ο Μαχτζούμπι.
Ο λίβυος εισαγγελέας, που μίλησε στον Τύπο από δικαστήριο της Τρίπολης, αναφέρθηκε στο κατηγορητήριο βάσει του οποίου ο Ράσμουσεν κατηγορείται για «εγκλήματα πολέμου», «απόπειρα δολοφονίας του ηγέτη της επανάστασης Μουάμαρ Καντάφι», «προμελετημένη επίθεση εναντίον αθώων πολιτών», «δολοφονίες παιδιών» και «απόπειρα ανατροπής του λιβυκού καθεστώτος και αντικατάστασής του με ένα εξαρτημένο καθεστώς που θα επιτρέπει στο ΝΑΤΟ και τις δυτικές χώρες να ελέγχουν τον πλούτο» της Λιβύης.
Γι’ αυτούς τους λόγους ζήτησε από τα «αρμόδια λιβυκά δικαστήρια να δικάσουν τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ».
Σύμφωνα με τον Μαχτζούμπι στο μέλλον θα κατατεθούν και άλλες μηνύσεις εναντίον του ΝΑΤΟ σε διεθνή δικαστήρια.
ΚΛΙΝΤΟΝ:ΜΕΤΡΗΜΕΝΕΣ ΟΙ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΚΑΝΤΑΦΙ
Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι οι ημέρες του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι είναι «μετρημένες» μετά τις προόδους που έχουν σημειώσει στο έδαφος οι εξεγερμένοι.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου από την Ουάσινγκτον με τον ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ, η Κλίντον δήλωσε ότι ο Καντάφι δεν έχει εκπληρώσει ακόμη τα αιτήματα της διεθνούς κοινότητας να αποσύρει τα στρατεύματά του και να εγκαταλείψει την εξουσία.
«Παρόλο που ούτε εμείς ούτε η Ρωσία μπορούμε να προβλέψουμε την ημέρα ή την ώρα που ο Καντάφι θα εγκαταλείψει την εξουσία, συμφωνούμε ότι οι ημέρες του είναι μετρημένες», δήλωσε η Κλίντον.
Η αμερικανίδα υπουργός δεσμεύθηκε να συνεργαστεί με τη Μόσχα στο θέμα της Λιβύης.
Η Ρωσία, η οποία απείχε το Μάρτιο από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με την υιοθέτηση απόφασης για την κρίση στη Λιβύη, διατηρεί μία αρνητική στάση απέναντι στην στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ στη χώρα, ενώ αρνήθηκε να συμμετάσχει και στη σύνοδο της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη την Παρασκευή.
«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τους διεθνείς μας εταίρους, κυρίως με τη Ρωσία, για να αυξήσουμε την πίεση (στον Καντάφι) και το καθεστώς του», υπογράμμισε η Κλίντον.
Εξέφρασε άλλωστε την ελπίδα μία κατάπαυση του πυρός να επιτρέψει «στο λιβυκό λαό να οικοδομήσει το μέλλον του».
Σήμερα οι λίβυοι εξεγερμένοι απώθησαν στη διάρκεια σφοδρών μαχών τις κυβερνητικές δυνάμεις στη δυτική Λιβύη, εκδιώχνοντας τα στρατεύματα του Καντάφι ως την είσοδο της πόλης κλειδί αλ Ασαμπα, 80 χιλιόμετρα νότια της Τρίπολης.