Για ηγετικό ρόλο της Γερμανίας στην καταπολέμηση της κρίσης στην Ευρωζώνη έκανε λόγο η Γερμανίδα καγκελάριος μιλώντας στο κοινοβούλιο της χώρας ξεκαθαρίζοντας ποιος θα έχει το «πάνω χέρι» στις ευρωπαικές προσπάθειες με στόχο την έξοδο από τον οικονομικό Γολγοθά. Η σιδηρά κυρία της Γερμανίας προειδοποίησε επίσης ότι το Βερολίνο δεν μπορεί να παιξει μόνο του το ρόλο του σωτήρα και κάλεσε τις 20 ισχυρότερες οικονομίες «G20» να μην στηρίζουν στις πλάτες της Γερμανίας την διάσωση της ευρωζώνης. Επιπλέον, εξηρε την αναγκαιότητα προώθησης της πολιτικής ενοποίησης της Ευρώπης. «Το ξέρω, είναι επώδυνο, δύσκολο, κουραστικό, είναι ηράκλειος άθλος, αλλά είναι αναπόφευκτο».
Ενώπιον του γερμανικού κοινοβουλίου, η Ανγκέλα Μέρκελ επανέλάβε τις ευθύνες της Γερμανίας απέναντι στην Ευρώπη ενώ υπογράμμισε ότι ανάπτυξη και λιτότητα είναι οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος. Τόνισε, ωστόσο, ότι οι δυνάμεις της χώρας της δεν είναι ανεξάντλητες. «Η Γερμανία είναι μία ισχυρή χώρα, πόλος σταθερότητας στην Ευρώπη, οικονομική ατμομηχανή. Ολα αυτά τα θέτει στην υπηρεσία της ευρωπαικής ενοποίησης και στην υπηρεσία της παγκόσμιας οικονομίας αλλά ακόμη και οι δυνάμεις της Γερμανίας δεν είναι ανεξάντλητες», επεσήμανε η Μέρκελ και πρόσθεσε: «Ολα αυτά τα πακέτα στήριξης που έχουν συμφωνήσει μέχρι τώρα για την αντιμετώπιση της κρίσης μπορεί να αποδειχθούν μάταια, αν αποδειχθεί εκ των υστέρων ότι ξεπερνούν τις δυνάμεις μας».
Με ιδιαίτερη έμφαση κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να μην επιλέξουν τη φαινομενικά εύκολη λύση της κοινής ανάληψης των χρεών στην Ευρώπη. «Το θέμα δεν είναι να βρούμε μία γρήγορη λύση αλλά την πιο κατάλληλη», είπε υποστηρίοζντας ταυτόχρονα ότι για τη χώρα της, ανάπτυξη και δημοσιονομική πειθαρχία πάνε μαζί. Την ίδια ώρα πάντως, υψηλόβαθμος Γερμανός αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται το Reuters ανέφερε ότι ανεξαρτήτως από το ποιος θα είναι ο νικητής των εκλογών στην Ελλάδα, στην κυβέρνηση που θα προκύψει στις 17 Ιουνίου θα δοθεί μία τελευταία ευκαιρία.
«Θα υπάρξει ένα πολύ αυστηρό πρόγραμμα 100 ημερών για τη νέα κυβέρνηση. Εάν δεν εφαρμοσθεί στο ακέραιο, τότε το παιχνίδι τελείωσε», δήλωσε ο αξιωματούχος στο πρακτορείο. «Πρόκειται για μία πολύ σκληρή ψηφοφορία για τον ελληνικό λαό. Καλείται να υποστηρίξει την παλιά φρουρά που τον οδήγησε σε αυτό το χάλι», πρόσθεσε. Άλλοι Γερμανοί αξιωματούχοι, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο, θεωρούν ωστόσο ότι τα εμπόδια απέναντι σε μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι περισσότερα. Κορυφαίος ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε ότι δεν υπάρχει τρόπος να εκδιωχθεί η Ελλάδα από την ευρωζώνη, εάν η χώρα επιθυμεί να παραμείνει στο ευρώ. «Οι Ευρωπαίοι είναι πιθανόν να αποφασίσουν να κλείσουν τις στρόφιγγες χρηματοδότησης, περίπτωση κατά την οποία η Ελλάδα θα πτωχεύσει προς τον Σεπτέμβριο, αλλά θα παραμένει ακόμη στο ευρώ», εκτίμησε.