«Μάνα,γιατί τους γέννησες»;Είχαν και οι δικτάτορες …μαμάδες

Και οι δικτάτορες είχανε μητέρες!
Το περιοδικό Foreign Policy σένα δημοσιευμα του για την μέρα της μητέρας ρίχνει μια ματιά και στην πιο ευαίσθητη πλευρά των δικτατόρων.

«Ο Φρόυντ που είχε μια στενή σχέση με την μητέρα του, παρατήρησε ότι οι άνθρωποι που έχουν μια ευνοική σχέση με την μητέρα τους, ή που η μητέρα τους τους δείχνει μια ιδιαίτερη προτίμηση φάινεται πώς έχουν μια ιδιότυπη αυτάρκεια καθώς κια μια ακλόνητη αισιοδοξία, χαρακτηριστικα που αποδίδουν πραγματική επιτυχία για τους κατόχους τους, υπογράμμισε ο Φρόυντ.
Είτε είστε υποστηρικτής τον απόψεων του Φρόυντ είτε όχι, είναι βέβαιο ότι κάποιοι απο τους ισχυρότερους ηγεμόνες του κόσμου είχαν συναρπαστικές σχέσεις με τις μητέρες τους. Μερίκες ήταν σχέσεις αγάπης, άλλες πικρίας και άλλες απλά αδιάφορες.

Η διψασμένη για εξουσία μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ολυμπία, λέγεται ότι ήταν η κινητήρια δύναμη πίσω απο την άνοδο του γιου της στον θρόνο της Μακεδονίας. Η μητέρα του Ναπολέοντα Βοναπάρτη, Λετισια, δίδαξε την πειθαρχία στον γιο της, ο ίδιος είχε πεί ότι κάποτε τον έστελνε για ύπνο χωρίς φαγητό. Η Λετισια στάθηκε στο πλευρο του γιού της όταν βρέθηκε στην εξορία και ήταν μαζί του στο Παρίσι πρίν απο την μάχη του Βατερλώ.
Η σύγχρονοι δικτάτορες είχαν και αυτοί περίπλοκες σχέσεις με τις μητέρες τους. Αυτη την μέρα της μητέρας όμως αντι να δώσετε στην μητέρα σας τον τίτλο της ‘Αντι-Ιαπωνικής ηρωίδας’ (όπως έκανε ο Κιμ Τζόνκγ ΙΙ) ή της μητέρας των αγωνιστών (όπως έκανε ο Σαντάμ Χουσέιν) μπορέιτε απλώς να την ευχαριστήσετε που δεν ανέθρεψε ένα τύρανο!

Αδόλφος Χίτλερ
Μητέρα: Κλάρα

Σχέση: Αν και συχνά συγκρουότανε με τον πατέρα του για την κακή απόδοση του στο σχολείο, ο Αδόλφος λάτρευε την μητέρα του. Έφηβος έφυγε απο το πατρικό του το 1907, για να προσπαθήσει να γίνει καλλιτέχνης στην Βιέννη. Τον ίδιο χρόνο η μητέρα του πέθανε απο καρκίνο και τον άφησε ορφανό.
Ο Έντουαρντ Μπλόχ ο εβραίος γιατρός που φρόντιζε την Κλάρα, αργότερα δήλωσε ότι δεν είχε ξαναδεί τέτοια δέσμευση ‘παιδιού-μητέρας’. Σύμφωνα με τον γιατρό ο Χίτλερ μετά τον θάνατο της, ήταν τόσο κατάκοιτος με θλίψη που καθόταν στο κρεβάτι της μητέρας του, σκιαγραφόντας την, για να διατήρησει μια τελευταιά εντύπωση.
Κάποιο υποστηρίζουν ότι ο Μπλόχ ήταν η αιτία για το μίσος του Χίτλερ πρός τους Εβραίους.

Ιωσήφ Στάλιν
Μητέρα: Αικατερίνη (Κεκέ)

Σχέση: Ο Στάλιν όπως και ο Χίτλερ λάτρευε την μητέρα του και είχε μια θυελλώδη σχέση με τον πατέρα του, ο οποίος ήταν αλκοολικός που χτυπούσε και τον ίδιο αλλά και την Κεκέ.
Η Κεκέ εργαζότανε ώς πλύστρα για να δώσει στον Ιωσήφ ή όπως τον φώναζε, τον Σωσώ μια καλή θρησκευτική παιδεία. Όταν η συμπεριφορά του Στάλιν ήταν απαράδεχτη στο σχολείο, τον χτυπούσε και η μητέρα του. Αργότερα κατά την άνοδο του Στάλιν στην εξουσία, εγκατέστησε την μητέρα του σ’ένα παλάτι στην Γεωργία όπου όμως την επισκεφτόταν σπάνια. Στις επιστολές του έγραφε: ‘Αγαπητή μητέρα, σε παρακαλώ ζήσε 10,000 χρόνια. Φιλιά Σωσώ.’

Ρομπερτ Μουγκάμπε
Μητέρα: Μπόνα

Σχέση:Ο Μουγκάμπε δεν μιλάει συχνά για την μητέρα του, η οποία ήταν αφιωμένη στην καθολική πίστη και βυθίστηκε στην κατάθλιψη όταν την εγκατέλειψε ο άντρας της.Αν και η οικογένεια του ήταν απελπιστικά φτωχή, η συναισθηματική στέρηση των παιδικών του χρόνων ήταν που σημάδεψαν τον Ρόμπερτ εφ’όρου ζωής. Καθώς μεγάλωνε, ο Ρόμπερτ πήρε την αίσθηση του ποιός ήταν απο την Μπόνα αφού άλλωστε την δική της αγάπη αναζητούσε. Εκείνη δεν του άφησε καμία αμφιβολία ότι ήταν ένας ηγέτης επιλεγμένος απο τον Θεό. Το 1980, όταν ο Μουγκάμπε εξελέγει ο πρώτος μαύρος Πρωθυπουργός της Ζιμπάμπουε η Μπόνα δήλωσε ότι δεν ήταν ικανός να το κάνει καθώς δεν μπορούσε να φροντίζει τους άλλους.

Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς
Μητέρα:Στανισλάβα

Σχέση:Ο Μιλόσεβιτς γεννήθηκε σε μια πόλη της Σερβίας κατά την διάρκεια της ναζιστικής κατοχής της Γιουγκοσλαβίας. Ο πατέρας του εγκατέλειψε την οικογένεια του λιγα χρόνια αργότερα. Η μητέρα του Μιλόσεβιτς, δασκάλα και ενεργό μέλος του Κομμουνιστικού κόμματος έγινε το κέντρο του παιδικού σύμπαντος του Μιλόσεβιτς. Η Στανισλάβα φρόντιζε, ο γιός της να έχει ένα λευκο καλο-σιδερωμενο πουκαμισο κάθε μέρα, ακριβώς όπως άρμοζε σ’ένα μέλος τής νεολαίας του κομμουνιστικού κόματος, όπου ήλπιζε να ενταχθεί ο γιός της.
Όταν ο Μιλόσεβιτς έφυγε για σπουδές άρχισε να βγαίνει με μια συμμαθήτρια, την Μιρα, και να επισκέπτεται την μητέρα του λιγότερο. Το 1974, η Στανισλάβα κρεμάστηκε στο οικογενειακό σπίτι.
Ο Μιλόσεβιτς ποτέ δεν συγχώρεσε τον εαυτό του για τον θάνατο της μητέρας του.

Ζιόν-Κλόντ Ντουβαλιέρ.
Μητέρα: Σιμόν

Σχέση: Όταν ο Baby Doc Ντουβαλιέρ το 1971 σε ηλικία 19 ετών διαδέχθηκε τον πατέρα του, τον Φρανσουά Papa Doc Ντουβάλιερ ώς κυβερνήτης της Αίτης, η μητέρα του, ταπεινής καταγωγής και λάτρης του βουντού, αναδείχθηκε ως μια μεγάλη δύναμη πίσω απο τον θρόνο. Τα πράγματα άρχιζαν να αλλάζουν όταν ο Ντουβάλιερ παντρεύτηκε την κόρη ενός επιχειρηματία, και την νύφη του άντρα που διέπραξε ένα αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του, την Μισέλ Μπένετ.
Το 1985 οι Los Angeles Times έγραψαν ότι η Σιμόν, που είχε την επίσημη ονομασία ‘Φύλακας της Επανάστασης’, βρέθηκε σχεδόν εκτός του παλατιού και αναγκάστηκε να περνάει τον περισσότερο της χρόνο στο Παρίσι.
Ωστόσο το 1997 όταν η Σιμόν πέθανε, οι New York Times έγραψαν ότι μετά το διαζύγιο του Ντουβαλιερ απο την Μισέλ, η σχεση μητέρας/γιού αποκαταστήθηκε.
Εν τω μεταξύ, σήμερα, ο Ντουβαλιέρ βρίσκεται και πάλι στην Αίτη, σε κατ’οικόν περιορισμό και αντιμετωπίζει κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ο δικηγόρος του υποστηρίζει οτι ο Ντουβαλιέρ είναι ένας πολυ καλός ανθρωπος.
Ένας συμπαθητικός τύπος που αγαπούσε την μητέρα του.»