Λιβύη: η μεγάλη φυγή. Χιλιάδες ξένοι αποχωρούν κυνηγημένοι.

Πολίτες ξένων χωρών που εργάζονται στη Λιβύη,αποχωρούν με όποιο τρόπο μπορούν. Με αεροπλάνα,πλοία και όπου είναι δυνατόν οδικώς,με κάθε μέσο οι ξένοι αφήνουν έντρομοι πίσω τους μια χώρα που κανείς δεν μπορεί να πει ποια θα είναι η κατάσταση αύριο το πρωί.

Αίγυπτος

Σε 1,5 εκατομμύριο υπολογίζονται οι Αιγύπτιοι στη Λιβύη. Περίπου 5.000 Αιγύπτιοι έχουν επιστρέψει οδικώς και περίπου 10.000 περιμένουν να περάσουν τα σύνορα Λιβύης-Αιγύπτου.
Η Αίγυπτος δήλωσε ότι θα στείλει επίσης έξι αεροσκάφη και δύο στρατιωτικά αεροσκάφη για τον επαναπατρισμό χιλιάδων πολιτών της.

Τυνησία

Η Τυνησία έχει περίπου 30.000 πολίτες στη Λιβύη. Περίπου 3.000 Τυνήσιοι πέρασαν τα σύνορα σε Dhiba και Ben Gerden στη νότια Τυνησία τη Δευτέρα το βράδυ, και άλλοι 1.200 αναμενόταν να έχουν φύγει αεροπορικώς την Τρίτη .

Κίνα

Περίπου 30.000 κινέζοι υπήκοοι ζουν στη Λιβύη.

Ογδόντα τρεις κινέζοι υπήκοοι διέσχισαν τα σύνορα προς την Αίγυπτο νωρίς το πρωί της Τετάρτης. Ήταν κυρίως το προσωπικό των επιχειρήσεων και των εργαζομένων στις κατασκευές.

Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας δήλωσε σε ξένα ΜΜΕ ,ότι τρία ελληνικά εμπορικά πλοία ήταν καθ ‘οδόν προς Βεγγάζη για να βοηθήσουν στην εκκένωση μεταξύ 13.000 και 15.000 κινέζων υπήκοων, καθώς και εκατοντάδων Ελλήνων.

Η Κίνα δήλωσε ότι θέλει να στείλει αεροσκάφη και φορτηγά πλοία για να βοηθήσει στην απομάκρυνση των πολιτών της.

Το υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι κινεζικές εταιρείες δέχθηκαν επίθεση και κινέζοι υπήκοοι τραυματίστηκαν. Εργοτάξιο στην ανατολική πόλη του Agedabia έχει λεηλατηθεί από μια ένοπλη ομάδα την Κυριακή, και σχεδόν 1.000 κινέζοι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να εξέλθουν από την επιτόπου .
Φιλιππίνες

Υπάρχουν κάπου 30.000 Φιλιππινέζους στη Λιβύη. Δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη επιχείρηση εκκένωσης μέχρι στιγμής, όμως ο αντιπρόεδρος Jejomar Binay λέγεται ότι προχώρησε σε αναθεώρηση των σχεδίων έκτακτης ανάγκης, και η κυβέρνηση είπε ότι θα αγοράσει αεροπορικά εισιτήρια για κάθε πολίτη που θα ήθελε να φύγει.

Τουρκία

Περίπου 25.000 Τούρκοι εργάτες από κατασκευαστικές επιχειρήσεις βρίσκονται στη Λιβύη. Η κυβέρνηση λέει ότι τα γραφεία των 14 τουρκικών κατασκευαστικών εταιρειών λεηλατήθηκαν κατά τη διάρκεια των ταραχών, αν και δεν αναφέρθηκαν θύματα.

Μέχρι στιγμής, δύο τουρκικά πλοία απομάκρυναν περίπου 3.000 Τούρκους υπήκοους, και ένα άλλο είναι εν πλω προς τη Λιβύη. Τα εμπορικά πλοία τα οποία απέπλευσαν από το Λιβυκό λιμάνι της Βεγγάζης, την Τετάρτη είχαν συνοδεία από μια τουρκική φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού.
Ταϊλάνδη

Υπάρχουν περίπου 23.000 εργαζομένους της Ταϊλάνδης στη Λιβύη, και η κυβέρνηση ετοιμαζόταν να εκκένωσή τους, αν η κατάσταση επιδεινωθεί.

Ινδία

Η Ινδία λέει ότι βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης σχεδίου για την εκκένωση των 18.000 υπηκόων της στη Λιβύη. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας, αναφέρει ότι υπάρχουν σχέδια για μετακίνηση 13.000 υπηκόων από την Τρίπολη προς την Τυνησία, ενώ οι υπόλοιποι, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, θα μεταφερθούν στην Αίγυπτο.

Ιταλία

Δεν είναι σαφές πόσοι Ιταλοί είναι στη Λιβύη, αλλά δύο ιταλικά πολεμικά σκάφη βρίσκονται στη Λιβύη.
Η Ιταλία συνεχίζει τις εμπορικές πτήσεις της στην Τρίπολη, αλλά είπε ότι ήταν έτοιμη να κινητοποιήσει και πέντε στρατιωτικά αεροσκάφη και πλοία για να βοηθήσει στην εκκένωση των Ιταλών.

Ουκρανία

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας αναφέρει ότι τουλάχιστον 3.000 Ουκρανοί βρίσκονται ακόμη στη Λιβύη, και έχει αποστείλει ένα αεροπλάνο για να τους βγάλει από τη χώρα.

Ηνωμένες Πολιτείες

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ λέει ότι υπάρχουν περίπου 600 πολίτες των ΗΠΑ στη Λιβύη, καθώς και αρκετές χιλιάδες διπλής υπηκοότητας.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει την εκκένωση πολιτών της από τη Λιβύη με πλοίο για τη Μάλτα.

Λέει ότι επιδιώκει επίσης να παράσχει εισιτήρια για τους υπηκόους οι οποίοι θέλουν να φύγουν.

Ρωσία

Περισσότεροι από 500 Ρώσοι εργάζονται στη Λιβύη, και μέχρι στιγμής 118 Ρώσοι φέρεται να έχουν πετάξει προς τη πατρίδα τους.Αναφορές στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης λένε ότι περίπου 150 Ρώσοι – που εργάζονται για την κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής – έχουν εγκαταλειφθεί στην έρημο της Λιβύης.

Γαλλία

Δύο στρατιωτικά αεροσκάφη με περίπου 500 Γάλλοι υπήκοοι προσγειώθηκαν στο Παρίσι το βράδυ της 22ας Φεβρουαρίου. Περίπου 750 γαλλικές οικογένειες ζουν στη Λιβύη κανονικά, αν και οι τρέχουσες αριθμοί πιστεύεται ότι είναι της τάξης των 500-550.

Ηνωμένο Βασίλειο

Το Foreign Office αναφέρει ότι περίπου 500 πολίτες ζουν στη Λιβύη, ως επί το πλείστον στην περιοχή της Τρίπολης. Η κυβέρνηση είπε ότι διέθεσε πολεμικό πλοίο, το HMS Cumberland, στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης για απομάκρυνση των πολιτών της.

Καναδάς

Από τις 321 Καναδοί που έχουν καταχωρηθεί στην πρεσβεία, 91 έχουν μέχρι στιγμής εκφράσει την επιθυμία να φύγουν, ανέφερε η κυβέρνηση. Ο υπουργός Εξωτερικών Λόρενς Κάνον δήλωσε αεροπλάνο θα φτάσει στην Τρίπολη την Πέμπτη.

Βραζιλία

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας ανέφερε ότι ένα πλοίο θα πάρει μια ομάδα από 183 Βραζιλιάνους στη Βεγγάζη, την Τετάρτη ή την Πέμπτη, και θα τους μεταφέρει στη Μάλτα. Είναι υπάλληλοι της τεχνικής εταιρείας Querioz Galvao, καθώς και μέλη των οικογενειών τους.