Μέλη και οι τρεις της «κυβέρνησης (Goldman) Sachs», ενός δικτύου που είχε στήσει η αμερικανική εταιρία στην Ευρώπη και βοήθησε στη… διευκόλυνση με το χρέος της Ελλάδας.
Ήρθαν και οι τρεις στο πολιτικό προσκήνιο πολύ πρόσφατα. Πρώτα, ο Μάριο Ντράγκι ανέλαβε την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Μετά, ο Λουκάς Παπαδήμος έγινε ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός και σχεδόν ταυτόχρονα την ίδια… τύχη είχε και ο Μάριο Μόντι.
Οι τρεις τους συνδέονται με γνωριμία χρόνων. Ανήκαν στο «διευθυντήριο» της Goldman Sachs στην Ευρώπη ή αλλιώς στην «κυβέρνησης Sachs», καθώς η αμερικανική επενδυτική τράπεζα είχε φτιάξει ένα μοναδικό δίκτυο επιρροής στη «Γηραιά Ήπειρο», αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Monde.
Και σε αυτό το διευθυντήριο υπήρχε… ιεραρχία. Πρώτος, ο Μάριο Ντράγκι, ο άνθρωπος που κάθισε στην καρέκλα του αντιπροέδρου της εταιρίας (της Φίρμας όπως την αποκαλούν οι Αμερικάνοι) από το 2002 ως το 2005 και το όνομά του ενεπλάκη στο «μαγείρεμα» του ελληνικού χρέους.
Δεύτερος, ο Μάριο Μόντι, διεθνής σύμβουλος από το 2005 και τρίτος στη σειρά ο Λουκάς Παπαδήμος, επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος από το 1994 ως το 2002, που σύμφωνα με την εφημερίδα, «συμμετείχε στην επιχείρηση των ψεύτικων λογαριασμών που έφτιαξε η Goldman Sachs».
«Διαχειριστής του ελληνικού χρέους ήταν επίσης ο Πέτρος Χριστοδούλου (νυν επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης του ελληνικού χρέους), ένας πρώην trader της εταιρίας», συμπληρώνει το δημοσίευμα.
Όλοι τους, όπως επίσης ο Ότμαν Ίσινγκ (πρώην πρόεδρος της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας) ή ο Τζιμ Ο’ Νιλ (ο άνθρωπος που εφηύρε ουσιαστικά τον όρο BRICS από τα αρχικά των αναδυόμενων οικονομιών –Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική), ή ο Πολ Ντέιτον (επί 22 χρόνια μέλος της εταιρίας και σήμερα επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου το 2012) αρνούνται σε κάθε συνέντευξη οποιαδήποτε σχέση με το «διευθυντήριο» της Goldman Sachs.
Χαρακτηριστική περίπτωση ο Μάριο Ντράγκι, που σε κάθε ευκαιρία αρνείται πεισματικά οποιαδήποτε σχέση με το «μαγείρεμα» του ελληνικού χρέους, που είχε «ενορχηστρωθεί» δυο χρόνια νωρίτερα από την εταιρία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κεμάλ Ντερβίς: «O Παπαδήμος πρέπει να μείνει περισσότερο χρόνο στην εξουσία»
Ντ. Γκρος: Αμφίβολο εάν θα τα καταφέρει ο Παπαδήμος, προτιμότερες οι εκλογές