Η ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού «Κοζλοντούι» σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης, επανήλθε στο προσκήνιο με αφορμή τον ισχυρό σεισμό στην Ιαπωνία και τις έντονες διεθνείς ανησυχίες για τις απρόβλεπτες εξελίξεις στον πυρηνικό σταθμό της χώρας Φουκουσίμα.
Σύμφωνα με τον κ. Γιάνκο Γιάνεφ, εκπρόσωπο της Βουλγαρίας στον διεθνή οργανισμό Ατομικής Ενέργειας με έδρα τη Βιέννη, είναι μικρή η πιθανότητα τυχόν διαρροή ραδιενέργειας, από τον σταθμό Φουκουσίμα, να φτάσει μέχρι τη Βουλγαρία, εξαιτίας της μεγάλης απόστασης αλλά και του τοπικού χαρακτήρα της ραδιενεργής μόλυνσης στην περιοχή του σταθμού (σύμφωνα με τα στοιχεία, που έχουν σταλεί από τις αρμόδιες αρχές της Ιαπωνίας, μέχρι στιγμής, στον Οργανισμό, κατά τον κ. Γιάνεφ).
Ωστόσο, αυτή τη στιγμή κανένας δεν έχει πλήρη, ακριβή και σαφή εικόνα για τις εξελίξεις στην περιοχή των δύο αντιδραστήρων, ούτε για την τελική έκβαση της ψύξης των αντιδραστήρων με θαλασσινό νερό, αλλά και ούτε για τις περαιτέρω εξελίξεις, τόνισε ο Βούλγαρος ειδικός στην εκπομπή της δημόσιας ραδιοφωνίας ΒΝΡ «Κυριακή 150», η οποία μεταμορφώθηκε σήμερα σε ιδιόμορφο «πεδίο μάχης» των οπαδών και των αντιπάλων της πυρηνικής ενέργειας, υπό το πρίσμα των τραγικών εξελίξεων στην Ιαπωνία.
Πάντως, στη συζήτηση αρμοδίων δημόσιων στελεχών, πολιτικών παραγόντων και εμπειρογνώμων, αναφέρθηκε ότι ο πυρηνικός σταθμός «Κοζλοντούι» (όπου τώρα λειτουργούν δύο αντιδραστήρες, ισχύος χιλίων Μεγαβάτ ο καθένας), έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί με προδιαγραφές, οι οποίες εξασφαλίζουν αντοχή σε σεισμική δόνηση μέχρι 7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της δημόσιας Αρχής Πυρηνικής Ρύθμισης, Σεργκέι Τσότσεφ, ούτε ο σταθμός «Κοζλοντούι», ούτε η θέση στην οποία προβλέπεται να κατασκευαστεί ο νέος πυρηνικός σταθμός «Μπέλενε», δεν βρίσκονται σε δυνητικό επίκεντρο σεισμικών δονήσεων.
Τόσο στο «Κοζλοντούι», όσο και στη θέση του «Μπέλενε» έχουν γίνει στα τελευταία είκοσι χρόνια πολυάριθμοι διεθνείς έλεγχοι, που έχουν επιβεβαιώσει τον υψηλό βαθμό της σεισμικής αντοχής τους, συμπλήρωσε ο κ. Γιάνκο Γιάνεφ.
«Στην Ιαπωνία όμως η Μητέρα Φύση μας έδειξε για άλλη μια φορά, ότι μπορούν να γίνουν και γίνονται πράγματα, που δεν έχουν ξαναγίνει», τόνισε, από την πλευρά του, ο βουλευτής της κεντροδεξιάς «Γαλάζιας Συμμαχίας», Ιβάν Ιβανόφ, για να επιβεβαιώσει για άλλη μια φορά τις επιφυλάξεις του κόμματός του, σχετικά με την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού» Μπέλενε».
Ανακοίνωση της υπηρεσίας Τύπου του πυρηνικού σταθμού «Κοζλοντούι»
Είναι μικρή η πιθανότητα στον πυρηνικό σταθμό «Κοζλοντούι» να συμβούν εξελίξεις, παρόμοιες με αυτές στον πυρηνικό σταθμό «Φουκουσίμα». Υπό αυτόν τον τίτλο, η υπηρεσία Τύπου του πυρηνικού σταθμού της Βουλγαρίας έδωσε στο φως σήμερα λεπτομερή αναφορά για τις διαφορές μεταξύ των δύο μονάδων, οι οποίες καθιστούν πολύ μικρή την πιθανότητα να συμβούν ανάλογες εξελίξεις στον σταθμό «Κοζλοντούι».
Στην ανακοίνωση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι τα χαρακτηριστικά των αντιδραστήρων στο «Κοζλοντούι», αποτελούν εγγύηση υψηλής ασφάλειας και τονίζεται ότι:
– ο βουλγαρικός σταθμός έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να αντέχει σεισμό οχτώ βαθμών της κλίμακας Μεντβέντεφ-Σπόνχοϊερ – Κάρνικ (που αντιστοιχεί σε ταχύτητα μετακίνησης της επιφάνειας της Γης από 0,2 g(gravitation -σ.σ.).
– στον «Κοζλοντούι» υπάρχουν τρία ανεξάρτητα συστήματα ασφάλειας με ανεξάρτητες πηγές ηλεκτροδότησης, καθένα από τα οποία μπορεί να θέσει τους αντιδραστήρες σε ακίνδυνη «ψυχρή» κατάσταση.
– για τον εκσυγχρονισμό του «Κοζλοντούι», πριν πέντε χρόνια, κατασκευάστηκε και τέταρτο εργοστάσιο με πετρελαιοκίνητες γεννήτριες, το οποίο είναι σε θέση να αντικαταστήσει τα υπόλοιπα τρία, ενώ υπάρχουν λεπτομερείς διαδικασίες διαχείρισης παρόμοιων εξελίξεων.