Αμηχανία έχει προκαλέσει στο Κρεμλίνο η δήλωση του κατηγορούμενου για το μακελειό στη Νορβηγία Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ στο ‘μανιφέστο’ που δημοσιοποίησε λίγο πριν από τις επιθέσεις της Παρασκευής ότι ο ρώσος πρωθυπουργός Πούτιν είναι «άξιος σεβασμού» και ότι είναι ένας από τους δύο άνδρες που θα ήθελε περισσότερο να συναντήσει.
Εκπρόσωπος του Πούτιν απέρριψε τα σχόλια αυτά ως το «παραλήρημα ενός παρανοϊκού», ενώ μια οργάνωση νεολαίας που πρόσκειται στο Κρεμλίνο την οποία εξαίρει επίσης στο μανιφέστο του ο Μπράιβικ πήρε τις αποστάσεις της από τον Νορβηγό κατηγορούμενο.
Ωστόσο τα σχόλια αυτά του κατηγορούμενου για το μακελειό έχουν ήδη αρχίσει να προκαλούν αντιδράσεις στα ιστολόγια και ο ρωσικός ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης Vkontakte, ρωσικός αντίστοιχος του Facebook, ανακοίνωσε ότι μπλόκαρε την πρόσβαση σε ομάδα φίλων στον ιστότοπο που εξέφρασε υποστήριξη προς τον Μπράιβικ.
Ο εκπρόσωπος του Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ, τις δηλώσεις του οποίου επικαλείται η εφημερίδα Κομερσάντ, χαρακτήρισε τον Μπράιβικ «ενσάρκωση του διαβόλου».
«Είναι εντελώς τρελός και, ο,τιδήποτε έχει γράψει ή πει, είναι το παραλήρημα ενός παρανοϊκού», σημείωσε. Το Ρόιτερς επισημαίνει ότι δεν κατέστη δυνατό να επικοινωνήσει με τον Πεσκόφ για να σχολιάσει σχετικά.
Ο Πούτιν περιγράφεται στο μανιφέστο των 1.500 σελίδων του Μπράιβικ ως «ένας δίκαιος και αποφασιστικός ηγέτης άξιος σεβασμού». «Ονομάστε έναν άνθρωπο εν ζωή που θα θέλατε να συναντήσετε», ρωτάει ρητορικά ο Μπράιβικ και απαντάει: «Ο Πάπας ή ο Βλαντίμιρ Πούτιν».
«Δεν είμαι βέβαιος αν αυτήν τη στιγμή θα δύναται να γίνει ο καλύτερος φίλος μας ή ο χειρότερος εχθρός μας», προσθέτει ο Μπράιβικ, επισημαίνοντας ότι ο Πούτιν δεν θα έχει άλλη επιλογή από το «να μας καταδικάσει ανοιχτά αυτήν τη στιγμή».
Ο Μπράιβικ καλεί επίσης στο μανιφέστο του τη Νορβηγία να δημιουργήσει ένα κίνημα της νεολαίας στο πρότυπο της οργάνωσης της νεολαίας που πρόσκειται στο Κρεμλίνο Nashi.
Εκπρόσωπος της οργάνωσης δήλωσε ότι η Nashi αρνείται να σχολιάσει «τις απόψεις ενός τρελού».
Η Nashi (Ο λαός μας) ιδρύθηκε από αξιωματούχους του Κρεμλίνου υπό τον Πούτιν το 2005 ως αντίβαρο σε οποιαδήποτε λαϊκή δυσαρέσκεια μετά την αποφασιστικότητα που έδειξε η νεολαία για την ανατροπή της φιλορωσικής κυβέρνησης της Ουκρανίας κατά την Πορτοκαλί Επανάσταση.
Η Nashi είχε κινητοποιήσει μεγάλης κλίμακας διαδηλώσεις σε ένδειξη ισχύος απέναντι στη ρωσική αντιπολίτευση, ενώ τακτικά εξαπολύει δριμείες εκστρατείες κατά των επικριτών του Κρεμλίνου.
Ένας Ρώσος μπλόγκερ, ο Chudinovandrei, σχολίασε σχετικά στο ιστολόγιο Livejournal ότι «είναι σαν ο ίδιος ο Χίτλερ να πήρε σάρκα και οστά και να αποκάλεσε την ηγεσία του Πούτιν άξια του επαίνου του. Δεν ξέρω πώς το Κρεμλίνο θα μπορέσει ποτέ να νίψει τας χείρας του».