Καρέ καρέ η επιχείρηση διάσωσης από Γάλλους κομάντο, του Ιάπωνα πρέσβη στην Ακτή Ελεφαντοστού

Η επιχείρηση των Γάλλων κομάντο, ήταν άριστα σχεδιασμένη και εκτελέστηκε χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. Ο Ιάπωνας πρέσβης η οικεία του οποίου ήταν σχεδόν υπό πολιορκία, έπρεπε να διαφύγει και να σωθεί. Εξάλλου οι οδηγίες των Ηνωμένων Εθνών ήταν σαφείς: Να απομακρυνθούν όλοι οι ξένοι υπήκοοι από τη ζώνη πυρός.
 
Η επιχείρηση ξεκίνησε μετά τα μεσάνυχτα χθες το βράδυ. Ομάδα Γάλλων κομάντο με μαύρες στολές και διόπτρες νυχτερινής όρασης, ακροβολίστηκαν πέριξ της οικείας του έντρομου Ιάπωνα πρέσβη στη πρωτεύουσα Γαιμουσούκρο. Σαν πραγματικά φαντάσματα οι κομάντο έγιναν ένα με το σκοτάδι και πέρασαν ανάμεσα από το μεθυσμένο πλήθος και τις φωτιές που είχαν ανάψει γύρω από το σπίτι του πρέσβη.
Χωρίς να καταλάβει κανείς το παραμικρό, ακόμη και οι αστυνομικοί φρουροί του σπιτιού, οι Γάλλοι πέρασαν τον ψηλό φράχτη και μπήκαν στη βίλα. Έπιασαν θέσεις μάχης και κάλυψης και 3 από αυτούς μπήκαν μέσα. Ο πρέσβης ήταν ειδοποιημένος ότι θα τον φυγάδευαν και περίμενε αυτός και η οικογένεια του, ντυμένος με τα ρούχα του και τα απαραίτητα έγγραφα της πρεσβείας, μέσα στο σκοτεινό υπνοδωμάτιο του στον πρώτο όροφο.
 
Στην σκοτεινή βίλα οι κομάντο με τη βοήθεια της νυχτερινής όρασης ανέβηκαν τις σκάλες μπήκαν στο δωμάτιο και ζήτησαν από τον πρέσβη να τους ακολουθήσει, όσο πιο γρήγορα μπορεί. Η επιχείρηση ήταν σχεδιασμένη να μη διαρκέσει περισσότερο από 5 λεπτά. Ο πρέσβης μέσα στα σκοτάδια έσφιξε στο στήθος του, τον χαρτοφύλακα με τα πολύτιμα έγγραφα της πρεσβείας, σηκώθηκε και τους ακολούθησε.
Όπως βλέπετε στις φωτογραφίες είναι τόσο πηχτό το σκοτάδι και ο πρέσβης παρά το γεγονός ότι έχει ανοίξει τα μάτια του, δεν βλέπει. Μόλις έφτασαν στην αυλή, ο πρέσβης γονάτισε στο γκαζόν ενώ οι 3 κομάντο έγιναν πάλι ένα με τη νύχτα. Ούτε ο ίδιος δεν τους έβλεπε αλλά ένιωθε τα όπλα τους πάνω από το κεφάλι του να σημαδεύουν σε κάθε κατεύθυνση και να τον προστατεύουν. Από την ενδοσυνεννόηση οι κομάντο ενημέρωσαν τους συντρόφους τους ότι το “πακέτο” είναι έτοιμο στην αυλή.
 
Αμέσως σε ελάχιστο χρόνο και η υπόλοιπη ομάδα ενώθηκε με τους 3 και όλα ήταν έτοιμα για τη δεύτερη και πιο δύσκολη φάση του σχεδίου διαφυγής. Σαν άυλα πνεύματα διέσχισαν τον κήπο και έφτασαν στον πίσω φράχτη. Με ευκολία και παρά το γεγονός ότι είχαν μαζί τους το “πακέτο” τον διέσχισαν και βγήκαν στον δρόμο. Με ακρίβεια δευτερολέπτου από το πουθενά και μέσα στα σκοτάδια εμφανίσθηκαν μπροστά τους 3 αυτοκίνητα και ένα όχημα μεταφοράς προσωπικού.
 

 
Τα αυτοκίνητα χάθηκαν με σβηστά τα φώτα μέσα στους σκοτεινούς δρόμους λες και δεν υπήρξαν ποτέ. Το πλήθος συνέχιζε να χορεύει και να πυροβολεί στο δρόμο ανάμεσα στις φωτιές. Κανείς δεν κατάλαβε το παραμικρό. Ο πρέσβης ήταν πλέον ασφαλής…