Η ρωσική πρόταση για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν προκάλεσε «ενδιαφέρον»

Ένας ανώτερος Ρώσος διπλωμάτης δήλωσε χθες ότι το Ιράν και δυτικές κυβερνήσεις έδειξαν «ενδιαφέρον» για τη ρωσική πρόταση με στόχο να επιλυθεί η διένεξη σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, πρόσθεσε όμως ότι δεν ήταν στο επίκεντρο των συνομιλιών νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

ΗΡωσίακαλεί για μια λύση «βήμα προς βήμα» στην διένεξη για το Ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, που δυτικά κράτη υποπτεύονται ότι έχει στόχο την απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου, κάτι το οποίο η Τεχεράνη διαψεύδει.

Η Μόσχα λέει ότι το Ιράν θα πρέπει να κάνει κινήσεις για να καθησυχαστεί η διεθνής κοινότητα όσον αφορά τις προθέσεις της και να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, προτείνοντας σε αντάλλαγμα να ανταμειφθεί με την σταδιακή άρση των κυρώσεων που επιβάλλουν στην Τεχεράνη το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και δυτικά κράτη.

Σε μια πρόταση που είχε δημοσιοποιήσει το Φεβρουάριο, η Ρωσία είχε πει ότι αρχικά το Ιράν θα μπορούσε να παγώσει τον αριθμό των συσκευών φυγοκέντρισης που διαθέτει για τον εμπλουτισμό ουρανίου στο σημερινό επίπεδο και να δεχθεί ορισμένους σαφείς περιορισμούς σε ό,τι αφορά τη χρήση τους. Σε αντάλλαγμα η διεθνής κοινότητα θα μπορούσε να δεσμευτεί ότι δεν θα επιβάλλει νέες κυρώσεις στην Τεχεράνη.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ είπε ότι η πρόταση αυτή συζητήθηκε στις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη την 14η Απριλίου ανάμεσα στο Ιράν και την ομάδα 5+1 (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων ΕθνώνΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία και Βρετανίασυν τη Γερμανία), την πρώτη μετά από ένα χρόνο και πλέον. Ο επόμενος γύρος των διαπραγματεύσεων προγραμματίζεται να γίνει την 23η Μαΐου στην Βαγδάτη.