ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ
Παρά την αρνητική στάση που τήρησε αρχικά, στις στριατιωτικές επιχειρήσεις κατα του Καντάφι, η Άγκυρα με σωστές διπλωματικές κινήσεις κατάφερε να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη κρίση της Λιβύης.
Στην Τουρκία άκουσαν με μεγάλη ικανοποίηση την ανακοίνωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ ο οποίος δήλωσε οτι τα συμφέροντα των ΗΠΑ στη Λιβύη απο σήμερα θα τα εκρποσωπεί η Τουρκία.
«Η Τουρκία απεδέχθη να είναι η δύναμη που θα προστατεύει τα συμφέροντά μας στη Λιβύη» ανέφερε ο Τόνερ μιλώντας , κάνοντας αναφορά στο ρόλο που θα διαδραματίζει η Αγκυρα στη Λιβύη. Έτσι η πρεσβεία της Τουρκίας στην Τρίπολη θα λειτουργεί ως γραφείο εκπροσώπησης και των ΗΠΑ.
Αυτή η κίνηση της Ουάσιγκτον δείχνει πόσο αποτελεσματικά λειτούργησε η διπλωματική μηχανή της Τουρκίας, που παρά την ουδέτερη στάση που τήρησε κατάφερε να κερδίσει και την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης Ομπάμα.
Η ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΟΜΠΑΜΑ ΑΛΛΑΞΕ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
Aυτή η διπλωματική «επιτυχία» επετεύχθη μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Μπαράκ Ομπάμα τα ξημερώματα της Τρίτης. Εκεί οι δυο ηγέτες μίλησαν για την κρίση στη Λιβύη και απ’οσο φαίνεται ο αμερικανός πρόεδρος εμπιστεύθηκε στα λόγια του τούρκου πρωθυπουργού.
Είχε προηγηθεί και η διάσωση 4 αμερικανών δημαοσιογράφων που είχαν συλληφθεί απο το καθεστώς του Καντάφι και απελευθερώθηκαν με τη διαμεσολάβηση του τούρκου πρέσβη στην Τρίπολη.
Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΚΑΝΤΑΦΙ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ
Πάντως η Τουρκία ακόμη και τώρα προσπαθεί να κρατήσει της ισορροπίες , σε περίπτωση που δεν φύγει ο Καντάφι. Μπορεί να δείχνει να συμβαδίζει με τις ΗΠΑ ο Ερντογάν πάντως με τις δηλώσεις του προσπαθεί να ικανοποιήσει και τον Καντάφι » Εμείς δεν έχουμε σχέση συμφερόντων με τη Λιβύη δεν είναι σχέση για το πετρέλαιο.Η Τουρκία ποτέ μα ποτέ δεν θα γίνει η χώρα που θα στρέψει τα όπλα στο λαό της Λιβύης» δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός.
ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Ο λόγος που ακόμη και σήμερα η Άγκυρα δεν εγκαταλείπει εντελώς τον Καντάφι είναι οι οικονομικές σχέσεις. Περίπου 100 τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στη Λιβύη και το καθεστώς Καντάφι τα τελευταία 7 χρόνια έχει παραχωρήσει την κατασκευή πολλών έργων υποδομής ύψους 23 δισ. δολαρίων. Οικονομικοί αναλυτές στην Τουρκία εκτιμούν πως τα τελευταία 41 χρόνια ο Μουάμαρ Καντάφι έχει παραχωρήσει έργα υποδομής στους τούρκους κατασκευαστές περίπου 100 δισ. δολαρίων.
Τελευταίο παράδειγμα είναι η τουρκική κατασκευαστική εταιρεία TAV που συμμετέχει σε κοινοπραξία που κατασκευάζουν τους νέους τερματικους σταθούς του αεροδρομίου της Τρίπολης. Οι περισσότεροι αυτοκινητόδορμοι της Λιβύης κατασκευάζονται απο τις τουρκικές εταιρείες.
Επίσης οι τουρκικές εταιρείες πετρελαίου ΤPAO και ΒΟΤΑS έχουν υπογράψει συμφωνίες με την Νational Oil Company της Λιβύης και έχουν αποκτήσει το δικαίωμα έρευνας και εξόρυξης φυσικού αερίου και πετρελαίου στη χώρα. Συμφωνίες που σε περίπτωση που φύγει ο Καντάφι μπορούν να αναθεωρηθούν ή να ακυρωθούν.
Γι’ αυτό και η Άγκυρα απο τη μια προσπαθεί να δείχνει πως ικανοποιεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ στη Λιβύη απο την άλλη προσπαθεί να διατηρήσει κάποια επαφή και με τον ηγέτη της Λιβύης για να μην χάσει τα οικονομικά της συμφέροντα.