54 χρόνια Γιουροβίζιον και οι διαφορές της Αρμενίας και του Αζερμπαιτζάν είναι ο λόγος που το CNN, σ’ένα πρόσφατο δημοσίευμα του αναλύει την γεωπολιτική της Γιουροβίζιον.
Το Γιουροβίζιον έχει 100 εκατομμύρια τηλεθεατές και ο μοναδικός του κανόνας είναι ότι απλά δεν μπορείς να ψηφίσεις για την χώρα σου.
Η παράδοση αυτή συνεχίζεται απο το 1950.
Ωστόσο η Γιουροβίζιον δεν είναι ένας διαγωνισμός αποκλειστικά για τα κράτη της Ευρώπης καθώς συμμετέχουν και το Ισραήλ και η Αλγερία. Τα ΜΜΕ έχουν δώσει ιδιαίτερη σημασία στην Γιουροβίζιον φέτος αφου ο φετινός διαγωνισμοός θα φιλοξενηθεί στο Αζερμπαιτζάν.
Το Αζερμπαιτζάν ήταν πάντα σε σύγκρουση με την Αρμενία λόγω της περιοχής Nagorno-Karabakh. Το 1994 ήταν η πρώτη φορά που υπήρξε ειρήνη στην περιοχή μετά απο χρόνια,. Οι εντάσεις όμως πάλι φούντωσαν όταν πρόσφατα σκοτώθηκε ένας Αρμένιος στρατιώτης στα σύνορα.
Οπότε με το Αζερμπαιτζάν να φιλοξενεί τον φετινό διαγωνισμό, η Αρμενία αποσύρθηκε.
Η “εισβολή” της πολιτικής σε τέτοιου τύπου διοργανώσεις δεν είναι κάτι το καινούργιο. Όταν διοργάνωσε τον διαγωνισμό η Μόσχα το 2009, η Γεωργία δεν ήθελε να συμμετάσχει επείδη μόλις είχε πολεμήσει εναντίον της Ρωσίας.
Η μουσική μπορεί όμως και να ενώσει. Την ίδια χρονιά το τραγούδι του Ισραήλ ήταν ένα ντουέτο με έναν Άραβα κι έναν Εβραίο.
Το συναρπαστικό κομμάτι του διαγωνισμού δεν είναι η μουσική καθώς σύμφωνα με μια έρευνα που έχουμε κάνει η πολιτική κατασταση και η ψυχολογία των ανθρώπων παίζουν μεγάλο ρόλο στην ψηφοφορία. Για παράδειγμα είδαμε οτι την δεκαετια του 90, οι νικητές ήταν απο την Δυτική Ευρώπη -το Δουβλίνο ή το Λονδίνο. Αλλά μέχρι το 2010, οι νικητές ήταν κυρίως απο την Ανατολική Ευρώπη – την Μόσχα και το Κίεβο.
Αυτο δείχνει οτι το κέντρο της Ευρώπης σαφώς μετακινείται πρός την Ανατολή.
Οι ψηφοφόροι δείχνουν να έχουν ενδιαφέροντες τάσεις. Το 2003, η Βρετανία δεν έλαβε καθόλου ψήφους, συμπτωματικά αυτη ήταν και η χρονιά που η κυβέρνηση Μπλερ υποστήριξε τον πόλεμο στο Ιράκ.
Η ψηφοφορία δεν είναι πάντα μια συνειδητή επιλογή. Βλέπουμε ότι υπάρχουν διάφορες τάσεις. Η Ελλάδα πάντα ψηφίζει την Κύπρο και βέβαια πάντα η Κύπρος ψηφίζει την Ελλάδα. Οι τηλεθεατές που ανήκαν σε πρώην χώρες του Συμφώνου της Βαρσοβίας πάντα ψηφίζουν ώς μπλόκ, όπως και οι χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Το 2007 η Σερβία κέρδισε αφού πήρε την μέγιστη βαθμολογία απο την Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Κροατία, τα Σκόπια, το Μαυροβούνιο και την Σλοβενία.
Τελικά το Γιουροβίζιον, μας ανοίγει ένα παράθυρο στον κόσμο της Ευρώπης.”