«Η έκρηξη στον πυρηνικό αντιδραστήρα είναι πιθανή».Για κινήσεις απελπισίας,μιλούν οι ΗΠΑ.

Η ιαπωνική κυβέρνηση προειδοποίησε πως υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο να σημειωθεί έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νο 1 εξαιτίας της συγκέντρωσης υδρογόνου στον αντιδραστήρα 3. 

Όπως έγινε γνωστό, είναι πιθανό να έχει ξεκινήσει η διαδικασία τήξης στους πυρήνες δύο αντιδραστήρων -1 και 3- στο πυρηνικό κέντρο Φουκουσίμα Νο1 στη ΒΑ Ιαπωνία. Και στους δύο αντιδραστήρες τα συστήματα ψύξης δεν λειτουργούν πια.

«Πιστεύουμε πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχει συμβεί μία τήξη πυρήνος», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιουκίο Εντάνο. «Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε το τι γίνεται στον πυρήνα του αντιδραστήρα, αλλά εμείς παίρνουμε μέτρα έχοντας ως σημείο εκκίνησης την υπόθεση αυτή», πρόσθεσε.

Η ραδιενέργεια στις εγκαταστάσεις του Φουκουσίμα Νο1 μετράται στα 882 μικροσίβερτ την ώρα, ενώ για μικρό χρονικό διάστημα η ανώτερη τιμή είχε φθάσει στα 1.204 μικροσίβερτ/ώρα, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιουκίο Εντάνο. Η Ιαπωνία έχει θέσει ως ωριαίο όριο έκθεσης τα 500 μικροσίβερτ, μονάδας μέτρησης του βιολογικού αντίκτυπου της ραδιενέργειας, ενημέρωσε ο Εντάνο.



Οι τεχνικοί στον πυρηνικό σταθμό πασχίζουν να αποτρέψουν την τήξη στους αντιδραστήρες, οι οποίοι έχουν χάσει και τα εφεδρικά συστήματα ψύξης μετά την σεισμική δόνηση των 8,9 Ρίχτερ την Παρασκευή. Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, η στάθμη του νερού για την ψύξη έχει κατέλθει σε μεγάλο βαθμό, ώστε οι ραδιενεργές ράβδοι του πυρήνα βρίσκονται εκτεθειμένες έως και 3 μ.

Νωρίς το πρωί η ηλεκτρική εταιρεία Tepco ενημέρωσε την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας πως έχει τεθεί εκτός λειτουργίας το σύστημα ψύξης και στον αντιδραστήρα 3, καθιστώντας τον τόν έκτο που σταματά αφότου συνέβη η σεισμική δόνηση. Σήμερα, οι τεχνικοί θα επιχειρήσουν να απελευθερώσουν άλλη μία δόση ραδιενεργού ατμού από τον δεύτερο αντιδραστήρα στην ατμόσφαιρα, τόνισε ο Εντάνο.

Ψυχρό νερό έχει διοχετευθεί στο σύστημα ψύξης του αντιδραστήρα 3, τόνισε ο Εντάνο και προς ώρας τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι «πολύ μικρά και υπό έλεγχο».

Στο μεταξύ η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ανακοίνωσε ότι ένας τεχνικός έχασε τη ζωή του και άλλοι ένδεκα τραυματίστηκαν μετά την έκρηξη που σημειώθηκε χθες στο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.Επικαλούμενη «τις ιαπωνικές αρχές», χωρίς άλλες διευκρινίσεις, η IAEA ανέφερε ότι ένας τεχνικός έχασε τη ζωή του και άλλη τέσσερις τραυματίστηκαν σε ατύχημα στο Φουκουσίμα-Νταΐνι, ενώ επτά τεχνικοί τραυματίστηκαν από την έκρηξη που σημειώθηκε στον αντιδραστήρα υπ’ αριθμόν 1 στο Φουκουσίμα-Νταΐτσι.

Συγκεχυμένη η εικόνα για τον αριθμό των μολυσμένων

Μέχρι και 160 άτομα μπορεί να έχουν εκτεθεί στη ραδιενέργεια που εκλύθηκε από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, ανέφερε ένας αξιωματούχος της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν συλλέξει οι τοπικές αρχές μέχρι στιγμής υπάρχουν ενδείξεις ότι έχουν εκτεθεί εννέα άτομα. Υπολογίζεται ότι ότι ο αριθμός αυτός θα φτάσει από 70 έως και 160.

Περίπου 200.000 άνθρωποι έχουν εκκενωθεί από τις περιοχές σε ακτίνα 20 χμ από το Φουκουσίμα. Οι αρχές έχουν καλέσει τον κόσμο να μένουν στα σπίτια τους και έχει μοιράσει ιώδιο που θεωρείται ότι προστατεύει από τη ραδιενέργεια.

400 φορές πάνω!

Ειδικοί στην βορειοανατολική επαρχία Μιγιάγκι στην Ιαπωνία ανακοίνωσαν πως μέτρησαν επίπεδα ραδιενέργειας 400 φορές πάνω από το κανονικό όριο, μεταδίδει το πρακτορείο Κιόντο. Εκπρόσωπος της τοπικής ηλεκτρικής εταιρείας Tohuku τόνισε πως οι αντιδραστήρες στην περιοχή είναι σώο. Τα αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας μετρήθηκαν στην περίμετρο του πυρηνικού σταθμού στην Οναγκάουα, αλλά πιστεύεται πως η ραδιενέργεια δεν προέρχεται από τις εγκαταστάσεις του.

Μέχρι στιγμής δεν υφίσταται κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, διαβεβαιώνουν σε τηλεοπτικό τους ανακοινωθέν οι ειδικοί.

Θεωρείται πως η ραδιενέργεια οφείλεται στη διαρροή που μεταφέρθηκε με τον αέρα από την επαρχία Φουκουσίμα, όπου δύο πυρηνικά εργοστάσια υπέστησαν ζημιές από τον ισχυρό σεισμό 8,9 Ρίχτερ και όπου οι τεχνικοί πασχίζουν να αποτρέψουν μία ενδεχόμενη τήξη του πυρήνα των αντιδραστήρων.

 Η χρήση θαλασσινού νερού για επιτευχθεί η ψύξη ενός πυρηνικού αντιδραστήρα, όπως πράττουν οι ιάπωνες τεχνικοί στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα που υπέστη βλάβες μετά τον μεγα-σεισμό της Παρασκευής, αποτελεί μία «πράξη απελπισίας», η οποία θυμίζει την καταστροφή στο Τσερνόμπιλ, τονίζουν αμερικανοί ατομικοί επιστήμονες.

   

Πολλοί ειδήμονες, στη συνομιλία τους με δημοσιογράφους, τονίζουν πως το πυρηνικό τούτο ατύχημα ενδέχεται να επηρεάσει σημαντικά την αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας σε πολλές χώρες.

   

«Η κατάσταση έχει καταστεί τόσο κρίσιμη που, όπως φαίνεται, δεν έχουν την ικανότητα να διοχετεύσουν κανονικό νερό για να ψύξουν και να σταθεροποιήσουν τον αντιδραστήρα και τώρα, μέσα στην απελπισία τους, προσφεύγουν στο θαλασσινό νερό», εκτιμά ο Ρόμπερτ Άλβαρεζ, ειδικός στον πυρηνικό αφοπλισμό στο Ινστιτούτο Σπουδών Πολιτικής Στρατηγικής στην Ουάσιγκτον.

   

Εκείνο που συνέβη στον αντιδραστήρα, είναι ότι τέθηκε πλήρως εκτός λειτουργίας η τροφοδοσία στα συστήματα εσωτερικής και εξωτερικής ψύξης (που εξασφαλίζεται από ντιζελογεννήτριες).

   

Αυτή η ολική βλάβη «θεωρείται εξαιρετικά απίθανη, αλλά από πολλών ετών αποτελεί μία πηγή μεγάλης ανησυχίας», εξηγεί ο Κεν Μπέρτζερον, φυσικός που εργάζεται σε μοντέλα εξομοίωσης ατυχημάτων σε αντιδραστήρες. «Βρισκόμαστε σε μία εντελώς άγνωστη περιοχή», τόνισε.

   

«Το κέλυφος προστασίας του σταθμού αυτού είναι σαφώς πιο συμπαγές από εκείνο στο Τσερνόμπιλ, αλλά κατά πολύ λιγότερο από εκείνο στο Θρι Μάιλς Άιλαντ, συνεπώς μόνον το μέλλον θα δείξει», τόνισε ο ίδιος, κάνοντας αναφορά στα προηγούμενα δύο μεγαλύτερα πυρηνικά δυστυχήματα στον κόσμο.

   

«Σε τούτο το στάδιο, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία κατάσταση παρόμοια με του Τσερνόμπιλ, όπου είχαν αρχίσει να ρίχνουν άμμο και τσιμέντο», για να καλύψουν τον τετηγμένο αντιδραστήρα, τονίζει ο Πίτερ Μπράντφορντ, πρώην επικεφαλής της αμερικανικής Επιτροπής Ελέγχου Πυρηνικών.

    «Εάν αυτό συνεχισθεί, εάν δεν ανακτηθεί ο έλεγχος των πάντων, θα περάσουμε από τη μερική τήξη του πυρήνα του αντιδραστήρα στην πλήρη τήξη. Και αυτό θα σημάνει ολική καταστροφή», τονίζει από την πλευρά του ο Τζόζεφ Σιρισιόνε, επικεφαλής του Ploughshares Fund, σε συνέντευξή του στο CNN.

   

Ο ίδιος επέκρινε τις ιαπωνικές αρχές για την παροχή ελλειπών και αντιφατικών πληροφοριών για την κατάσταση στον αντιδραστήρα. Κατά τον ίδιον, η παρουσία Καισίου στην ατμόσφαιρα, μετά την αποβολή ατμού από τον πυρηνικό σταθμό, επισημαίνει μία μερική τήξη του πυρήνα του.

   

«Αυτό έδειξε στους τεχνικούς πως οι ράβδοι των πυρηνικών καυσίμων είναι εκτεθειμένες, πως το επίπεδο των ψυχρών υδάτων έχει πέσει κάτω από το ύψος των ράβδων και πως αυτές έχουν αρχίσει να βράζουν απελευθερώνοντας Καίσιο», εξηγεί ο ίδιος.

   

Για τον Μπράντφορντ, «πρόκειται για ένα πλήγμα στις ενδείξεις για αναθέρμανση του ενδιαφέροντος» για τους πυρηνικούς αντιδραστήρες, καθώς «η εικόνα ενός εκρηγνυόμενου πυρηνικού αντιδραστήρα μπροστά στα μάτια μας μέσω της τηλεόρασης είναι πρωτόφαντη», τόνισε.

   

Μολαταύτα, για το εκπρόσωπο της Παγκόσμιας Πυρηνικής Ένωσης Ίαν Χόουρ-Λέισι, ο κίνδυνος μίας τήξης, ή μίας έκρηξης του αντιδραστήρα «μειώνεται ώρα με την ώρα, ενώ ψύχεται το πυρηνικό καύσιμο», όπως υποστήριξε ο ίδιος, μιλώντας στο δίκτυο CBS.