To Ιράν είναι έτοιμο να εγκαταστήσει συσκευές φυγοκέντρησης σε νέες εγκαταστάσεις για τον εμπλουτισμό ουρανίου κοντά στην πρωτεύουσά, γράφει ο ιρανικός Τύπος.
Ο επικεφαλής του Ιρανικού Οργανισμού Πυρηνικής Ενέργειας Φερεϊντούν Αμπασί δήλωσε στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA ότι οι συσκευές φυγοκέντρησης «τελούν υπό κατασκευή», θα εγκατασταθούν στην περιοχή Φορντό, κοντά στην ιερή πόλη Κομ και η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) θα ενημερωθεί πριν από την εγκατάστασή τους.
Στην τοποθεσία Φορντό, 160 χιλιόμετρα νότια της Τεχεράνης, θα γίνουν οι δεύτερες εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου, μετά της Νατάνζ στο κεντρικό Ιράν.
Τις εγκαταστάσεις επισκέφτηκαν πρώτα οι επιθεωρητές της ΙΑΕΑ τον Οκτώβριο του 2009 και Ιρανοί αξιωματούχοι είχαν πει ότι το εργοστάσιο θα αρχίσει να λειτουργεί το καλοκαίρι του 2011 με τουλάχιστον 3.000 συσκευές φυγοκέντρησης για τον εμπλουτισμό ουρανίου.
Το Ιράν θα συνεχίσει τον εμπλουτισμό κατά 20% ουρανίου ώστε να τροφοδοτεί «τέσσερις ή πέντε αντιδραστήρες» για πυρηνική έρευνα που θα κατασκευάσει τα επόμενα χρόνια, ισχύος 10 έως 20 μεγαβάτ, «σε συνάρτηση με τις ανάγκες μας», είπε ο Αμπασί.
Εμπλουτισμένο έως 20%, το ουράνιο μπορεί να χρησιμεύει στη παραγωγή καυσίμου για μη στρατιωτική χρήση. Εμπλουτισμένο σε μεγαλύτερο ποσοστό το ουράνιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς.
Το θέμα του εμπλουτισμού ουρανίου αποτελεί το επίκεντρο της διαμάχης που φέρνει εδώ και χρόνια αντιμέτωπο το Ιράν και τη διεθνή κοινότητα, η οποία υποψιάζεται ότι η Τεχεράνη επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, υπό το πρόσχημα του πυρηνικού της προγράμματος για ειρηνικούς σκοπούς.
Η Τεχεράνη επιμένει ότι ενδιαφέρεται μόνο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η ιρανική κυβέρνηση έχει στόχο να προσθέσει 20.000 μεγαβάτ πυρηνικής ενέργειας στο δίκτυο της χώρας.
Το Ιράν έχει πολλά προγράμματα και σχέδια για την επέκταση των πυρηνικών δραστηριοτήτων του, όπως τέσσερις νέους αντιδραστήρες για ερευνητικούς σκοπούς που θα κατασκευαστούν σύντομα.
Το μόνο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας είναι ο ρωσικής κατασκευής σταθμός στο Μπουσέρ, στο νότιο λιμάνι του Κόλπου, αλλά ο αντιδραστήρας του, ισχύος 1.000 μεγαβάτ, ακόμη δεν έχει τεθεί σε λειτουργία ούτε έχει συνδεθεί με το εθνικό δίκτυο ηλεκτροδότησης.
Ο Αμπασί που ανέλαβε τα ηνία του Ιρανικού Οργανισμού Πυρηνικής Ενέργειας το Φεβρουάριο, μετά το διορισμό του έως τότε επικεφαλής, του Αλί Ακμπάρ Σαλεχί στο υπουργείο Εξωτερικών, είπε ότι ο πρώτος από τους αντιδραστήρες αυτούς «σχεδιάζεται από ιρανούς μηχανικούς» και θα κατασκευαστεί τα «επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια».
Οι αντιδραστήρες προορίζονται για την παραγωγή ραδιοϊσοτόπων και θα επιτρέπουν την έρευνα και την ανάπτυξη στον πυρηνικό τομέα. Το Ιράν που διαθέτει ήδη έναν αντιδραστήρα για ιατρική έρευνα, ισχύος 5 μεγαβάτ, στην Τεχεράνη, ο οποίος κατασκευάστηκε από τους Αμερικανούς πριν από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, είχε ανακοινώσει τον Ιούνιο του 2010 την πρόθεσή του να αποκτήσει έναν δεύτερο αντιδραστήρα στα «επόμενα πέντε χρόνια» και «αρκετούς» άλλους μελλοντικά, χωρίς να διευκρινίσει πότε.
Ο Αμπασί είπε ότι η χώρα του θα είναι σε θέση να κατασκευάσει μέσα στο «χρονικό διάστημα που επιθυμεί» ράβδους καυσίμου τους οποίους χρειάζεται για τους αντιδραστήρες της στην Τεχεράνη.
Σύμφωνα με ιρανούς αξιωματούχους, το Ιράν θα παράξει τις πρώτες ράβδους του το Σεπτέμβριο του 2011, παρά τις επιφυλάξεις ορισμένων αρχηγών δυτικών κρατών ότι η Τεχεράνη δεν διαθέτει την απαραίτητη τεχνολογία.
Η αποκάλυψη το 2009 από τις υπηρεσίες πληροφοριών δυτικών χωρών των εγκαταστάσεων στο Φορντό, των οποίων η κατασκευή έμενε μυστική, προκάλεσε σοβαρή κρίση και την ενίσχυση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν το καλοκαίρι του 2010.