Η Ουάσινγκτον εξέφρασε την ανησυχία της για την προετοιμασία νέας σφαγής από τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος, καθώς κλιμακώνονται οι συγκρούσεις στη Συρία, όπου 106 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες, εκ των οποίων 77 άμαχοι.
Το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο κατηγόρησε από την πλευρά του το συριακό καθεστώς ότι επιχειρεί κλιμάκωση της τρομοκράτησης και της εκδίωξης του πληθυσμού με βάση θρησκευτικά κριτήρια, εκμεταλλευόμενο την αδυναμία και τους δισταγμούς της διεθνούς κοινότητας. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και ειδικότερα τη Ρωσία και την Κίνα να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αντιδράσουν στα εγκλήματα που διαπράττονται κατά των αμάχων στη Συρία.
Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου στη Συρία Κόφι Αναν δήλωσε από την πλευρά του χθες «εξαιρετικά ανήσυχος» από την κλιμάκωση της βίας. Ο Κόφι Αναν είναι εξαιρετικά ανήσυχος για τους πρόσφατους βομβαρδισμούς στη Χομς, καθώς και τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για τη χρήση βλημάτων όλμου, τανκς και ελικοπτέρων στην περιοχή της Χαφέ, της επαρχίας της Λατάκειας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Αχμαντ Φάουζι. «Υπάρχουν πληροφορίες ότι μεγάλος αριθμός πολιτών έχει εγκλωβισθεί στις πόλεις αυτές».
Λίγο αργότερα, η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ τόνισε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες ενώνουν τη φωνή τους με τον Κόφι Αναν για να εκφράσουν την ανησυχία τους για τις πληροφορίες που προέρχονται από τη Συρία και κάνουν λόγο για την προετοιμασία νέας σφαγής από το καθεστώς» στην πόλη Χαφέ.
«Υπενθυμίζουμε στους σύρους στρατιωτικούς ένα από τα μαθήματα της Βοσνίας: η διεθνής κοινότητα είναι σε θέση να εντοπίσει ποιες στρατιωτικές μονάδες είναι υπεύθυνες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και θα λογοδοτήσετε για τις πράξεις σας», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν απαίτησε χθες πρόσβαση του ΟΗΕ στην πόλη Χαφέ και εξέφρασε επίσης ανησυχία για την κλιμάκωση της βίας στη Συρία.
Σύμφωνα μες πηγές της συριακής εξέγερσης, η Χαφέ βομβαρδίζεται εδώ και έξι ημέρες από τις δυνάμεις του καθεστώτος. Η κατάσταση είναι «τρομακτική και τα τανκς του στρατού βρίσκονται στις εισόδους της πόλης», δήλωσε ο Σίμα Νάσαρ, ο οποίος μίλησε στο Γαλλικό πρακτορείο Ειδήσεων μέσω Skype.
«Δεν υπάρχει παρά ένας γιατρός που περιθάλπει τους τραυματίες στην πόλη», η οποία έχει εγκαταλειφθεί από το μεγαλύτερο μέρος των 30.000 κατοίκων της. «Εχουν μείνει ένοπλοι αντικαθεστωτικοί και ορισμένοι οπλισμένοι πολίτες που τους βοηθούν να υπερασπισθούν την πόλη».
Η αποστολή των παρατηρητών του ΟΗΕ στη Συρία εξέφρασε επίσης ανησυχία για την κλιμάκωση της βίας στην πόλη Χομς προσθέτοντας ότι διαπραγματεύεται την απομάκρυνση των πολιτών.
Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέκλεισε και πάλι χθες το ενδεχόμενο αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία. «Η ανησυχία μας εστιάζεται στο ότι μία επέμβαση ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στη σύρραξη…κινδυνεύει να μετατραπεί σε πόλεμο δι΄αντιπροσώπων», είπε.
Στη συγκυρία αυτή, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ επισκέπτεται αύριο την Τεχεράνη, κύριο σύμμαχο της Δαμασκού στην περιοχή και ύποπτο για την τροφοδοσία με όπλα των δυνάμεων της συριακής καταστολής.
Η Ρωσία έχει προτείνει τη διεξαγωγή διεθνούς διάσκεψης για τη Συρία με στόχο τη σωτηρία του σχεδίου Αναν, στην οποία θα συμμετέχει το Ιράν, όμως οι δυτικές δυνάμεις εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους.
Σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ Λιον Πανέτα δεν υπάρχει «θαυματουργή συνταγή» για τη διευθέτηση της «τραγικής και σύνθετης» κατάστασης στη Συρία.
Στο Παρίσι, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Γαλλία «θα έχει αυτήν την εβδομάδα νέες επαφές με τη Ρωσία σχετικά με τη διάσκεψη».
Στο μεταξύ, Ουάσινγκτον, Παρίσι και Λονδίνο προετοιμάζουν σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα περιλαμβάνει απειλή για κυρώσεις. Η απόφαση αναμένεται να προσκρούσει για μία ακόμη φορά το βέτο του Πεκίνου και της Μόσχας.