Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ εξήρε τις αυξήσεις που συμφωνήθηκαν στις διαπραγματεύσεις για τις συλλογικές συμβάσεις στη χώρα της, ενώ άφησε να φανεί ότι προτίθεται να επιδείξει ευελιξία σε ό,τι αφορά την επιβολή ενός φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές και σε μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης στην ευρωζώνη.
Μια ημέρα αφότου το Βερολίνο τάχθηκε υπέρ του να δοθεί ένα επιπλέον έτος στην Ισπανία για να μειώσει το έλλειμμά της κάτω από το όριο του 3%, η Μέρκελ άφησε να διαφανεί ότι επιδιώκει συμβιβασμούς με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) της αντιπολίτευσης και τους εταίρους στην ΕΕ. Όμως, για άλλη μια φορά, απέρριψε την θέσπιση ευρωομολόγων ως λύση στην κρίση και επέμεινε ότι οι χώρες που παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες πρέπει να παραπέμπονται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Τοποθετούμενη σε μια κομματική εκδήλωση των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στο Βερολίνο, η Μέρκελ έκανε σαφές ακόμη ότι θέλει τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ να εκχωρήσουν μέρος της κυριαρχίας τους σε ό,τι αφορά τους προϋπολογισμούς τους σε αντάλλαγμα για μέτρα υπέρ της ανάπτυξης.
«Δεν μπορείς να ζητάς ευρωομόλογα αλλά να μην είσαι έτοιμος να κάνεις το επόμενο βήμα προς μια στενότερη ολοκλήρωση», είπε. «Δεν θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα επιτυχημένο νόμισμα μαζί έτσι».
Κάνοντας μια χειρονομία προς το SPD, το οποίο έχει προειδοποιήσει ότι μπορεί να καθυστερήσει η έγκριση του Δημοσιονομικού Συμφώνου που προώθησε η Μέρκελ με στόχο την αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία, η Μέρκελ είπε–για πρώτη φορά ρητά–ότι δεν αποκλείει την επιβολή φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές σε εκείνες τις χώρες της ΕΕ οι οποίες τον υποστηρίζουν.
«Εξετάζουμε για να δούμε εάν πιθανώς μπορούμε να επιτύχουμε κάτι με ορισμένες χώρες οι οποίες έχουν την ίδια άποψη», είπε η Μέρκελ, προσθέτοντας ωστόσο ότι «δυστυχώς», δεν είναι εφικτό να υπάρξει μια ευρύτερη διεθνής συμφωνία, ούτε στην ΕΕ, ούτε καν στην ευρωζώνη.
Η Μέρκελ εξήρε, κατά τρόπο ασυνήθιστο, τις σχετικά υψηλές αυξήσεις μισθών που απέσπασαν οι εργαζόμενοι στη Γερμανία φέτος, οι οποίες κατά οικονομολόγους πρόκειται να τονώσουν την εγχώρια κατανάλωση στην μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.
Στη Γερμανία οι πολιτικοί αποφεύγουν να παρεμβαίνουν στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, αλλά φέτος η κυβέρνηση τάχθηκε ανοικτά υπέρ του να υπάρξουν μεγαλύτερες αυξήσεις.
«Μια καλή δημοσιονομική πολιτική και οι πολιτικές για την τόνωση της ζήτησης πρέπει να συνδυάζονται», είπε η καγκελάριος, λέγοντας ότι η εγχώρια κατανάλωση δεν πρέπει να μειωθεί.
Η Volkswagen, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στην Ευρώπη, ανακοίνωσε ότι θα δώσει στους εργαζόμενους στα εργοστάσιά της στη Γερμανία αυξήσεις 4,3% για μια περίοδο 13 μηνών, μετά την εξασφάλιση αυξήσεων του ιδίου ύψους από το συνδικάτο IG Metall για 3,6 εκατ. εργαζόμενους που είναι μέλη του. Οι μισθολογικές αυξήσεις αυτές είναι οι υψηλότερες στον τομέα από το 1992.