Η MBDA και ι Ιταλική CIRA «εκτοξεύονται» στο διάστημα…

Η συμφωνία συνεργασίας της MBDA με το Ιταλικό Κέντρο Αεροδιαστημικής Έρευνας CIRA (centro italiano ricerche aerospaziali) δίνει την δυνατότητα και στις 2 εταιρίες να προωθήσουν τους στόχους τους στον τομέα της άμυνας και του διαστήματος.
 
Η συμφωνία είναι τριετούς διάρκειας με οψιόν αυτόματης ανανέωσης στο τέλος κάθε τρίτου έτους για άλλα τρία χρόνια. Η συμφωνία επήλθε ύστερα από πολλές συζητήσεις ανάμεσα στις 2 εταιρίες και αφού έγινε σαφές ότι υπάρχει κοινός τόπος συνεργασίας και ανάπτυξης στους τομείς των γενικών τεχνολογιών στο σχεδιασμό, και τη χρήση πολλών πρωτοποριακών προγραμμάτων όπως το FLYING TEST BED (FTB) .
Το
FTB είναι το φιλόδοξο πρόγραμμα κατασκευής ενός αεροδυναμικού οχήματος – σκάφους με υπερηχητικές αλλά και υποηχητικές εφαρμογές πρωτοποριακής σχεδίασης που θα είναι σημαντικός αντίπαλος στην κούρσα του διαστήματος.
 
Συγκεκριμένα  η συμφωνία θα ασχοληθεί με διάφορα θέματα, μεταξύ των οποίων:
• σκελετούς Composite για τις υποηχητικές / υπερηχητικές εφαρμογές
• Καθοδήγηση, πλοήγηση και ελέγχο των συστημάτων και αλγορίθμων για την επόμενης γενιάς εκτοξευτές υπερηχητικών σκαφών
• Σύνθετα δοχεία
• Αντι-βαλλιστική άμυνα για αύξηση της ασφάλειας του προσωπικού κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων

Η εταιρία MBDA είναι ο ευρωπαϊκός κολοσσός στην αμυντική βιομηχανία, – είναι κοινοπραξία των BAE SYSTEMS (37,5%), EADS (37,5%) και της Finmeccanica (25%). –  
Με εγκαταστάσεις σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες αλλά και στις ΗΠΑ. Η MBDA έχει ετήσιο κύκλο εργασιών ύψους 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ και ένα βιβλίο παραγγελιών 12 δισεκατομμυρίων ευρώ. Έχει πελάτες τις ένοπλες δυνάμεις 90 χωρών σε όλοκληρο τον κόσμο και από τους ειδικούς θεωρείται ο παγκόσμιος ηγέτης στα βλήματα και στα συστήματα βλημάτων (διαθέτει περισσότερους από 45 τύπους πυραύλων, και άλλοι 15 τύποι είναι σε εξέλιξη και θα βγούν στην αγορά)

Το CIRA (Ιταλικό Κέντρο Έρευνας για την αεροδιαστημική βιομηχανία) είναι ένας κρατικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1984 με στόχο τη χάραξη και την εφαρμογή Αεροδιαστημικής Έρευνας και την κατασκευή και διαχείριση ερευνητικών εργαστηρίων και εγκαταστάσεων. Επίσης διεξάγει έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης, για τη διάδοση της γνώσης της αεροδιαστημικής και συμμετέχει σε ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα.

Το CIRA έχει αποκτήσει εμπειρία σε διάφορους τομείς, όπως η προώθηση του διαστήματος, αεροδυναμική, αεροθερμοδυναμική στις  θερμο-δομές, προηγμένων δομών, στα συστήματα πτήσης, τους κραδασμούς και την ακουστική και στην πληροφορική. Επίσης στα προηγμένα εργαστήρια του οι επιστήμονες δημιούργησαν συνθήκες προσομοίωσης της φάσης επιστροφής στην ατμόσφαιρα της γης, και ανέλυσαν το σχηματισμό πάγου στα αεροσκάφη.