Πέρ’ από το διάστημα των τριών μηνών για τους οποίους έχει μόλις δεσμευθεί, η Ιταλία μπορεί ν΄αρχίσει «να σκέπτεται μία ημερομηνία» για να θέσει τέρμα στο ενεργό μέρος της αποστολής της στη Λιβύη, εκτίμησε σήμερα σε μία συνέντευξη ο ιταλός υπουργός Άμυνας Ιγκνάτσιο Λα Ρούσα.
«Λέω πως το να σκεφτούμε -κυβέρνηση και κοινοβούλιο- μια καταληκτική ημερομηνία για την ενεργό συμμετοχή μας μπορεί να προτρέψει τους βρετανούς, γάλλους και αμερικανούς συμμάχους μας να βρουν μια πόρτα διπλωματικής εξόδου από την κρίση», δήλωσε στην εφημερίδα Corriere della Sera.
Ο κεντροδεξιός συνασπισμός του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ταράζεται από εντάσεις: η Λέγκα του Βορρά, λαϊκό αντιμεταναστευτικό κόμμα και σύμμαχος-κλειδί του Καβαλιέρε, διεκδικεί κυρίως τον τερματισμό της ιταλικής συμμετοχής στις αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ στη Συρία.
Για τη Λέγκα, η Ιταλία δεν έχει να κερδίσει πολλά σε αυτήν την επιχείρηση και αντίθετα είναι στην πρώτη θέση της άφιξης προσφύγων και μεταναστών από τη βόρεια Αφρική.
«Μία ενδεχόμενη δέσμευση (…) δεν θα τεθεί σε ισχύ πριν από την προθεσμία των 90 ημερών για την οποία μόλις δεσμευθήκαμε να παράσχουμε την επιμελητειακή και στρατιωτική υποστήριξή μας στις επιχειρήσεις στη Λιβύη», σύμφωνα με τον υπουργό.
Ακόμα κι αν η Ιταλία σταματήσει να συμμετέχει ενεργά στις επιχειρήσεις στη Λιβύη, «θα συνεχίσει να θέτει τις βάσεις της στη διάθεση του ΝΑΤΟ», είπε.
Ο Λα Ρούσα υπογραμμίζει απευθυνόμενος στη Λέγκα του Βορρά πως η άφιξη μεταναστών στην Ιταλία «δεν προκλήθηκε» από την ιταλική συμμετοχή στις επιδρομές και «θα προκαλείτο σε κάθε περίπτωση».
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες Παρασκευή, περισσότεροι από 11.000 μετανάστες, στην πλειοψηφία τους πρόσφυγες από τις χώρες της Αφρικής κάτω από τη Σαχάρα έφθασαν από τις αρχές του χρόνου στην Ιταλία, με μια ισχυρή ένταση μετά την εξέγερση στη Λιβύη στα μέσα Φεβρουαρίου. Ήρθαν να προστεθούν στους περίπου 25.000 τυνήσιους υποψήφιους μετανάστες.
Πάντοτε σκεπτόμενος τη Λέγκα, ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι «εργάζεται προκειμένου να μειωθεί κατά πολύ το κόστος των ιταλικών στρατιωτικών αποστολών» στο εξωτερικό χωρίς «να αθετούμε τις δεσμεύσεις» που ανέλαβε η χώρα. Στις αρχές Ιουλίου, θα υποβάλει «‘ένα σχέδιο στο Ανώτατο Συμβούλιο Άμυνας και στη συνέχεια στο κοινοβούλιο το οποίο αναμένεται να ψηφίσει την αναχρηματοδότηση των αποστολών».