Η Γερμανία απέρριψε σήμερα το ότι είναι μία από τις χώρες που κατηγορούνται από τις ΗΠΑ πως «κάνουν πως δεν βλέπουν» την κρίση στη Λιβύη. Η Γερμανία απείχε από την ψηφοφορία της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων στη Λιβύη και απέσυρε τις μονάδες της από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ που επιβάλλουν την απαγόρευση.
«Νομίζω ότι είναι επαρκώς προφανές ότι η Γερμανία δίδει προσοχή» στο θέμα αυτό, δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Κριστόφ Στέεγκμανς όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.
«Μπορεί ορισμένα έθνη να μπορούν να κάνουν τα στραβά μάτια στις ωμότητες σε άλλες χώρες», δήλωσε χθες ο αμερικανός πρόεδρος.
«Οι ΗΠΑ είναι διαφορετικές. Και ως πρόεδρος, αρνούμαι να περιμένω εικόνες σφαγής και μαζικούς τάφους προτού αναλάβω δράση», σημείωσε ο Ομπάμα.
Στην ερώτηση επίσης αν η Γερμανία θα προμηθεύσει με όπλα τους αντικαθεστωτικούς στη Λιβύη, ο Στέεγκμανς σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να μιλάει θεωρητικά «πάνω σε υποθετικά ζητήματα».
Την ίδια ώρα καλά πληροφορημένες πηγές δήλωσαν στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι γάλλοι αξιωματούχοι είχαν χθες συνομιλίες στην Τυνησία με υψηλόβαθμο στέλεχος του καθεστώτος του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.
Ο λίβυος υπουργός Εξωτερικών Μούσα Κούσα βρισκόταν τη Δευτέρα και την Τρίτη στην Τυνησία, όπου διέμεινε σε ξενοδοχείο στη νήσο Τζέρμπα. Καλά πληροφορημένη πηγή δήλωσε ότι ο Κούσα είχε συνομιλίες χθες Τρίτη στο ξενοδοχείο του με τέσσερις γάλλους αξιωματούχους, αλλά δεν διευκρίνισε περαιτέρω σχετικά με το περιεχόμενο των συνομιλιών αυτών.
Η είδηση για την άφιξη του Κούσα στην Τυνησία, μέσω του μεθοριακού περάσματος του Ρας Ατζντίρ τη Δευτέρα, είχε μεταδοθεί από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας TAP, το οποίο είχε διευκρινίσει ότι η επίσκεψη αυτή γίνεται για «ιδιωτικούς» λόγους.
Ο Κούσα, ο οποίος είναι υπουργός Εξωτερικών από το Μάρτιο του 2009, δεν είναι ένα από τα μέλη του στενού κύκλου του Καντάφι στα οποία έχει επιβληθεί από τον ΟΗΕ απαγόρευση των ταξιδίων.