Στη δεκαετία του 60 και αργότερα η Γερμανία είχε γεμίσει Έλληνες μετανάστες. Οι περισσότεροι εργάτες ανιδείκευτοι που πήγαν στην ηττημένη χώρα του Β’ Παγκοσμίου πολέμου για να βρουν σταθερό μεροκάματο. Πολλοί απ΄ αυτούς ρίζωσαν εκεί,κάποιοι μεγαλούργησαν και τώρα αντιμετωπίζουν τον “σνομπισμό” των Γερμανών που φαίνεται ότι ξεχνούν πολύ γρήγορα.Όπως κι όλοι μας άλλωστε.
Τώρα η Γερμανία ζητάει πάλι μετανάστες,αλλά αυτή τη φορά …εξιδεικευμένους. Όχι μόνο από την Ελλάδα,αλλά κυρίως απ΄ αυτή.
Η τουρκική εφημερίδα ΧΟΥΡΙΕΤ, σε σχετικό ρεπορτάζ της αναφέρει ότι “η Γερμανία χρειάζεται απεγνωσμένα ειδικευμένους εργαζόμενους για την βιομηχανική τηςς μηχανή”.Και τους αναζητά στην Ελλάδα,στην Ισπανία,τη Πορτογαλία.
Στη ΧΟΥΡΙΕΤ έχει μιλήσει ένας Έλληνας μηχανικός ο Χρήστος Κοτανίδης ,ο οποίος μετακόμισε από τη Θεσσαλονίκη στην νότια Γερμανία,αναζητώντας δουλειά. Η εταιρεία του στην Θεσσαλονίκη τον είχε βάλει σε καθεστώς μερικής απασχόλησης. Σύντομα βρήκε δουλειά στη Siemens.
«Αποφάσισα να ψάξω για δουλειά στη Γερμανία, διότι έχει μια σταθερή οικονομία,» είπε ο Κοτανίδης. «Στην Ελλάδα η οικονομική κατάσταση είναι κακή τώρα, αλλά το μέλλον φαντάζει ακόμη χειρότερo.”
“Η ανεργία στην Ελλάδα είναι σήμερα σε 16,7 τοις εκατό, αλλά μεταξύ των νέων είναι ακόμη μεγαλύτερη με περισσότερo από 42 % των ατόμων κάτω των 24 ετών να μην έχουν δουλειά”,γράφει η τουρκική εφημερίδα.
Η μετανάστευση στη Γερμανία έχει αυξηθεί κατά 13% τη τελευταία πενταετία.
Η Ένωση Μηχανικών της Γερμανίας εκτιμά ότι η χώρα έχει 80.000 θέσεις μηχανικών που πρέπει να καλυφθούν.Η Ένωση των γιατρών λέει ότι τα νοσοκομεία της χώρας απαιτούν πάνω από 12.000 γιατρούς. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι υπάρχει έλλειψη 66.000 ειδικών στο τομέα της τεχνολογίας των πληροφοριών.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εργασίας διοργάνωσε πολλές συναντήσεις για να φέρει σε επαφή γερμανικές εταιρείες με τους αιτούντες εργασία στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα.
«Χρειαζόμαστε πραγματικά γιατρούς, νοσηλευτές και οι μηχανικούς και έχουμε αρχίσει να προσλαμβάνουμε από τις χώρες της ΕΕ με μεγάλη ανεργία», δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Οι Γερμανοί ετοιμάζονται για έξοδό μας από το ευρώ
Έξι βραχύβιες κυβερνήσεις συνεργασίας μέχρι τώρα στην Ελλάδα