«Η Αραβική άνοιξη,μετετρέπεται σε Ισλαμικό χεμώνα».Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι νικητές στην Αίγυπτο

Το Ισραήλ χαιρέτισε απόψε τη «δημοκρατική διαδικασία» με την οποία αναδείχτηκε νικητής των προεδρικών εκλογών στην Αίγυπτο ο ισλαμιστής Μοχάμεντ Μόρσι και εξέφρασε την επιθυμία να συνεχίσει τη συνεργασία του με το Κάιρο, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.
«Το Ισραήλ (…) σέβεται τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Ταυτόχρονα, ελπίζει «να συνεχιστεί η συνεργασία του με την αιγυπτιακή κυβέρνηση, στη βάση της ειρηνευτικής συμφωνίας» του 1979, η οποία «είναι προς το συμφέρον των δύο λαών και συμβάλει στη σταθερότητα» στην περιοχή, προστίθεται στο κείμενο.
Ισραηλινός αξιωματούχος, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, είπε ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου ελπίζει ότι ο Μόρσι και οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι θα θέσουν ως προτεραιότητά τους τη διάσωση της αιγυπτιακής οικονομίας και όχι την αναθεώρηση των διμερών συνθηκών.

«Φαίνεται πως είχαμε δίκιο όταν λέγαμε ότι η Αραβική Άνοιξη θα μετατραπεί σε Ισλαμικό Χειμώνα, μολονότι οι δυτικές χώρες γελούσαν τότε», σημείωσε ο αξιωματούχος αυτός. Πρόσθεσε όμως ότι ελπίζει πως η νέα αιγυπτιακή κυβέρνηση «θα προσπαθήσει να γίνει πιο πολιτική, εργαζόμενη για το συμφέρον της χώρας».
Ο Έλι Σάκεντ, πρώην πρεσβευτής του Ισραήλ στο Κάιρο, εξέφρασε την άποψη ότι η εξουσία του Μόρσι θα περιοριστεί από τον πανίσχυρο αιγυπτιακό στρατό. Από την πλευρά του ο Ισραέλ Χάσον, βουλευτής του κεντρώου κόμματος Καντίμα ο οποίος έχει υπηρετήσει ως απεσταλμένος του Νετανιάχου στο Κάιρο, είπε ότι η πιθανότητα να «παγώσουν» περαιτέρω οι ήδη ψυχρές σχέσεις του Ισραήλ με την Αίγυπτο, σημαίνει ότι το Ισραήλ θα πρέπει να ανανεώσει τις ειρηνευτικές συμφωνίες του με τους Παλαιστίνιους.

Θερμή η Τεχεράνη

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν συνεχάρη σήμερα τους Αιγύπτιους για τη νίκη του ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι στις προεδρικές εκλογές, τονίζοντας ότι η χώρα βρίσκεται στα τελευταία στάδια της «Ισλαμικής Αφύπνισης».
«Το επαναστατικό κίνημα του αιγυπτιακού λαού (…) βρίσκεται στα τελευταία στάδια της Ισλαμικής Αφύπνισης και μιας καινούριας εποχής αλλαγών στη Μέση Ανατολή», σημειώνεται στην ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το ιρανικό πρακτορείο των φοιτητών ISNA.

Συγχαρητήρια Ευρωπαίων

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ συνεχάρη σήμερα τον Μοχάμεντ Μόρσι για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές στην Αίγυπτο και ζήτησε να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των Αιγυπτίων.
«Ο λαός της Αιγύπτου εξέλεξε ένα νέο πρόεδρο. Τους συγχαίρω για το αποτέλεσμα και για την ειρηνική διαδικασία», έγραψε ο Χέιγκ στο λογαριασμό του στο Twitter.
Ο Βρετανός υπουργός κάλεσε τον Μόρσι να προωθήσει «γρήγορα» δημοκρατικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις και να σεβαστεί «τα δικαιώματα όλων των Αιγυπτίων, ανδρών και γυναικών.
Από το Παρίσι, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ συνεχάρη τον Μόρσι, διαβεβαιώνοντάς τον ότι η Γαλλία είναι «έτοιμη να συνεργαστεί μαζί του» και εκφράζοντας την ελπίδα να συνεχιστεί η δημοκρατική μετάβαση που ξεκίνησε το 2011 προκειμένου να εγκαθιδρυθεί ένα κράτος δικαίου που θα εγγυάται τις πολιτικές ελευθερίες όλων των πολιτών.