Ο αμερικανός στρατιώτης της φωτογραφίας,πετά ένα μικρό ρομποτικό αεροπλάνο,με το χέρι του,κάπου στο Αφγανιστάν. Το αεροπλάνο-μινιατούρα θα του μεταφέρει εικόνα για να αποφύγει αυτός και οι συνάδελφοί του πιθανή ενέδρα. Είναι ένα από τα τεχνολογικά επιτεύγματα της αμερικανικής -κυρίως- αμυντικής βιομηχανίας που κυριολεκτικά αναστήθηκε μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Ειδικά οι μικρομεσαίες εταιρείες αμυντικού υλικού.
Αυτά τα μικρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, κατασκευάζονται από AeroVironment Inc,και γρήγορα έγιναν απαραίτητα για τις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν.
Μετά τον Ψυχρό Πόλεμο,η αμερικανική αμυντική βιομηχανία είχε μια καταστροφική πτώση. Αλλά μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, το χρήμα άρχισε να ρέει σε μεγάλα ονόματα της άμυνας, όπως η Boeing Co, η Lockheed Martin η Northrop Grumman αλλά όχι μόνο σ΄ αυτές.
Μικρότερες εταιρείες της Καλιφόρνιας, όπως η AeroVironment είχαν τεράστια άνοδο. Οι πωλήσεις της εταιρείας κατά τα τελευταία 10 χρόνια ανέβηκαν από 29,4 εκατομμύρια δολάρια σε 292.500.000 δολάρια.
Οι ιδιοκτήτες μικρών στρατιωτικών επιχειρήσεων που δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να κερδίσουν μεγάλα συμβόλαια της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου ήρθαν στο προσκήνιο με φθηνότερα, αλλά ισχυρά όπλα υψηλής τεχνολογίας – ζωτικής σημασίας για τη διεξαγωγή του αντάρτικου τύπου πολέμου. Και παραμένουν σήμερα στο προσκήνιο.
Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ο προϋπολογισμός του Πενταγώνου υπερδιπλασιάστηκε εν μία νυκτί και δισεκατομμύρια δολάρια δόθηκαν για την κατασκευή και την ανάπτυξη υλικού.
Δεκάδες εταιρείες του μεγέθους της AeroVironment αναπτύχθηκαν,όπως η Southland που ασχολήθηκε με την ανάπτυξη τεχνολογίας για την αντιμετώπιση των αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών. Οι άνθρωποί της υπερηφανεύονται ότι από τους 92 νεκρούς και 408 τραυματίες που είχε ο αμερικανικός στρατός το Μάϊο του 2007 ,με την τεχνολογία που παρείχε οι απώλειες έπεσαν στους 12 τραυματίες ανά μήνα.