ΗΠΑ:Τον είχαμε καταλάβει τον απατεώνα…»

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ υποψιάζονταν για αρκετό καιρό ότι ο αυτοπαρουσιασθείς ως ηγέτης των Ταλιμπάν ήταν απατεώνας, ακόμα και όταν συμμετείχε σε συνομιλίες με την κυβέρνηση της Καμπούλ για τη «συμφιλίωση» στη χώρα, δήλωσε ο ναύαρχος Μάικ Μάλεν, πρόεδρος του κοινού επιτελείου των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων (θέση αντίστοιχη του Α/ΓΕΕΘΑ), σύμφωνα με το απομαγνητοφωνημένο κείμενο συνέντευξής του που δημοσιεύθηκε χθες Παρασκευή.

    Ο ναύαρχος Μάλεν είπε στη συνέντευξη –η οποία μαγνητοσκοπήθηκε την 24η Νοεμβρίου– πως δεν πιστεύει ότι ο «απατεώνας» αυτός συναντήθηκε ποτέ με τον πρόεδρο του Αφγανιστάν Χάμιντ Καρζάι, αντικρούοντας τις περί του αντιθέτου πληροφορίες αρκετών ΜΜΕ.

    «Υπήρχαν εξ αρχής ουσιαστικές υποψίες. Και χρειάστηκε αρκετός καιρός για να επαληθευτεί ποιος ήταν ή ποιος δεν ήταν. Και στην πραγματικότητα αποδείχθηκε ότι δεν ήταν αυτός που υποστήριζε ότι ήταν», είπε ο Μάλεν σε συνέντευξή του στην εκπομπή GPS του Φαρίντ Ζακαρία την οποία θα προβάλει το τηλεοπτικό δίκτυο CNN αύριο Κυριακή.

    «Ήταν κάποιος που δεν είχε συνάντηση με τον Καρζάι, εξ όσων γνωρίζω. Συναντιόταν με τους ενδιάμεσούς του», είπε ο Μάλεν.

    Η εφημερίδα The New York Times έγραψε αυτή την εβδομάδα ότι ένας άνδρας που περιέγραψε ως «ηγέτη των Ταλιμπάν», και υπογράμμισε ότι έλαβε μέρος στις μυστικές ειρηνευτικές συνομιλίες, ήταν στην πραγματικότητα απατεώνας. Ανέφερε ότι ο άνδρας συναντήθηκε με τον Καρζάι και του δόθηκαν «πάρα πολλά χρήματα».

    Ο άνδρας, που υποστήριζε ότι ήταν ο δεύτερος τη τάξει των Ταλιμπάν, ο Μουλάς Αχτάρ Μοχάμεντ Μανσούρ, πιστεύεται πλέον ότι ήταν απλώς ένας καταστηματάρχης από την Κουέτα, την πόλη του Πακιστάν όπου φέρεται να κατέφυγε μεγάλο μέρος της ηγεσίας των Ταλιμπάν μετά την ανατροπή της κυβέρνησής τους στο Αφγανιστάν στα τέλη του 2001, έγραψε η εφημερίδα The Washington Post.

    Ο ναύαρχος Μάλεν απέρριψε τις κατηγορίες ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών εξαπατήθηκαν, λέγοντας ότι «η κοινότητα των πληροφοριών στην πραγματικότητα μας προειδοποίησε».

    Η πίεση από μέρους αρκετών δυτικών πολιτικών να υπάρξει κάποιου είδους διαπραγμάτευση με τους Ταλιμπάν ώστε να τελειώσει ο πόλεμος στο Αφγανιστάν έχει ενταθεί, καθώς αρκετοί λένε ότι η σύγκρουση είναι «αδύνατον» να αποβεί υπέρ της λεγόμενης συμμαχίας με στρατιωτικά μέσα. Παρά την παρουσία 150.000 ξένων στρατιωτών στη χώρα η βία είναι στο χειρότερό της επίπεδο από το 2001. Ο Μάλεν ωστόσο υποβάθμισε τη βαρύτητα των μέχρι στιγμής επαφών. «Ήταν συνομιλίες για τις συνομιλίες. Δεν κάναμε και πολλή πρόοδο», είπε, και επανέλαβε την θέση της Ουάσινγκτον ότι πολλοί κορυφαίοι ηγέτες των Αφγανών ανταρτών δε θα δεχθούν να παραδώσουν τα όπλα.

    «Θα χρειαστεί να είμαστε σε ισχυρή θέση [για να επιδιωχθεί ‘συμφιλίωση’ στο Αφγανιστάν]. . . δεν είμαστε ακόμα», τόνισε. «Οι Ταλιμπάν δεν νομίζουν ότι ηττώνται και η πιθανότητα να κάνουν σημαντικά βήματα προς τη συμφιλίωση είναι, νομίζω, χαμηλή», κατέληξε.