10.000 νεκροί, 30.000 τραυματίες, 20.000 αγνοούμενοι. Τα νούμερα προκαλούν ίλιγγο. Oι καταγγελίες των Λίβυων ανταρτών ακούγονται εξωπραγματικές και δεν αποκλείεται οι αριθμοί να είναι μία ακόμη προσπάθεια να πείσουν το ΝΑΤΟ ότι πρέπει να εμπλακεί περισσότερο στη Λιβύη.
Ο Άλι Άλι Ισάουι, ένας από τους εκπροσώπους των ανταρτών, κατάγγειλε ότι οι πιστές στον Καντάφι δυνάμεις έχουν σκοτώσει μέχρι τώρα τουλάχιστον 10.000 πολίτες, έχουν προκαλέσει τον τραυματισμό 30.000 εκ των οποίων οι 7.000 πολύ σοβαρά, τόσο που να κινδυνεύει η ζωή τους, ενώ αγνοούμενοι θεωρούνται τουλάχιστον 20.000 Λίβυοι.
«Αναμένουμε από όλο τον κόσμο μια πλήρη υποστήριξη της απόφασης 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Λιβύη, κυρίως όσον αφορά την προστασία των πολιτών» ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου μετά από συνάντηση που είχε με τους ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο.
Γαλλία και Βρετανία προς ΝΑΤΟ: «Καταστρέψτε τον βαρύ οπλισμό του Καντάφι»
Τα σύννεφα δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο τις τάξεις της δυτικής συμμαχίας που επιχειρεί στη Λιβύη. Αυτή τη φορά, Γαλλία και Βρετανία τα έβαλαν με το ίδιο το ΝΑΤΟ! «Το ΝΑΤΟ πρέπει να κάνει περισσότερα για να καταστρέψει το βαρύ οπλισμό που χρησιμοποιεί το καθεστώς Καντάφι», το μήνυμα που έστειλαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών, Αλέν Ζιπέ και Γουίλιαμ Χέιγκ.
Ο πρώτος δήλωσε ανοιχτά ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία δεν κάνει αρκετά, ο δεύτερος την κάλεσε να εντείνει τις αεροπορικές επιχειρήσεις. Την ίδια ώρα, το ΝΑΤΟ «απαντά» πως γίνεται… «εξαιρετική» δουλειά. Και όλα αυτά ενώ οι δυνάμεις του Καντάφι πραγματοποίησαν νέες επιθέσεις στη Μιζράτα και την Ατζνταμπίγια, ωθώντας τους αντάρτες σε υπαναχώρηση.
Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Reuters, κυβερνητικές δυνάμεις βομβάρδισαν τη δυτική είσοδο της Ατζνταμπίγια και σημειώθηκαν περίπου 8 εκρήξεις, οι οποίες προκλήθηκαν όπως φαίνεται από το πυροβολικό των κυβερνητικών δυνάμεων.
Την ίδια ώρα, η μεσολαβητική προσπάθεια της Αφρικανικής Ένωσης στέφθηκε με απόλυτη αποτυχία. Η πλευρά των εξεγερμένων παραμένει αμετακίνητη στις θέσεις της και θέτει ως προϋπόθεση την απομάκρυνση του Μουάμαρ Καντάφι και των γιων του από τη Λιβύη.
Αυτό ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος των εξεγερμένων, Μαχμούντ Σαμάν, την παραμονή της συνόδου της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη που θα γίνει στην Ντόχα του Κατάρ.
Η ομάδα επαφής για τη Λιβύη, η οποία συγκροτήθηκε στο Λονδίνο στα τέλη Μαρτίου συγκροτείται από δυτικές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία ή η Γαλλία, αραβικές χώρες, κυρίως το Κατάρ, η Ιορδανία και το Μαρόκο, και διεθνείς οργανισμούς μεταξύ των οποίων ο ΟΗΕ, ο Αραβικός Σύνδεσμος και το ΝΑΤΟ.
Αρνείται την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας ο ΟΗΕ Η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Κάθριν Άστον δήλωσε ότι ο ΟΗΕ αρνήθηκε τα αιτήματα της ΕΕ για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας από τους στρατιώτες του στη Λιβύη. Ο ΟΗΕ πιστεύει ότι δεν υπάρχει ακόμη ανάγκη για μια τέτοια αποστολή, διευκρίνισε η Άστον. Η ΕΕ σχεδιάζει μια στρατιωτική ανθρωπιστική αποστολή -EUFOR Libya- αλλά αναμένει την έγκριση της ανάπτυξή της από το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA).
Σύμφωνα με τον Φινλανδό υπουργό Εξωτερικών Αλεξάντερ Στουμπ, το OCHA αντιτίθεται στην ανάμειξη στρατιωτών. Οι κάτοικοι της Μιζράτα διαμαρτύρονται για την έλλειψη τροφίμων, νερού και φαρμάκων. Η UNICEF ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 20 παιδιά πέθαναν εξαιτίας των μαχών, ενώ η πείνα, η δίψα, οι ασθένειες και τελικά ο θάνατος απειλεί δεκάδες χιλιάδες παιδιά στην πόλη. Η Άστον έστειλε την Παρασκευή επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν με την οποία του γνωστοποιεί ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να ενεργήσει. Η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ θα συναντήσει τον Μπαν την Πέμπτη στο Κάιρο.