Ετοιμάζουν τις πρώτες «Επίλεκτες» στις ΗΠΑ.Γυναίκες σε μάχιμες θέσεις των Ειδικών Δυνάμεων.

Ενώ τα τελευταία 10 χρόνια η Αμερική του πολέμου ώθησε τις γυναίκες σε νέους και πολύ πιο επικίνδυνους ρόλους στις Ένοπλες Δυνάμεις , εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιες πόρτες που είναι ερμητικά κλειστές. Πρώτα απ όλα οι ειδικές δυνάμεις .

Όμως σιγά,σιγά η πόρτα ανοίγει.

Όλο και περισσότερες γυναίκες εντάσσονται στις Ειδικές Δυνάμεις ,αλλά σε υπηρεσίες και αποστολές υποστήριξης. Το ερώτημα δεν είναι αν αλλά πότε θα δούμε γυναίκα κομάντο.

Ο αμερικανός Υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς εξέφρασε την άποψή του στα τέλη του περασμένου έτους, λέγοντας ότι πιστεύει πως οι γυναίκες τελικά θα μπορέσουν να υπηρετούν σε μάχιμες θέσεις των Ειδικών Δυνάμεων,αλλά πρόσθεσε ότι “χρειάζονται προσεκτικά βήματα”.

Ένα από αυτά είναι η πρόσφατη απόφαση του Ναυτικού να επιτρέψει σε 18 γυναίκες να υπηρετούν σε υποβρύχια.

Οι 18 γυναίκες υπηρετούν στα υποβρύχια USS Ουαϊόμινγκ, USS Γεωργία, USS Maine και το USS Ohio.

Συνολικά, η Πολεμική Αεροπορία έχει το υψηλότερο ποσοστό των γυναικών στις τάξεις της, με λίγο περισσότερο από 19 τοις εκατό. Το Πολεμικό Ναυτικό ακολουθεί , με σχεδόν 17 τοις εκατό , και ο στρατός με 13 τοις εκατό .
Στους πεζοναύτες, το ποσοστό των γυναικών είναι κάτω από 7 τοις εκατό.

Την Παρασκευή, οι γυναίκες αποτελούσαν σχεδόν το 21 τοις εκατό της κατηγορίας 2011 αποφοίτησης των ναυτών στην Ναυτική Ακαδημία των ΗΠΑ στην Ανάπολη, Md, και πάνω από 17 τοις εκατό των Πεζοναυτών.

Η αύξηση του αριθμού των γυναικών στο στρατό, και η αναβάθμιση των ρόλων τους στους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, μπορεί να κατεδαφίζουν τις προκαταλήψεις ωστόσο υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος για να τις δούμε να εντάσσονται στις ελίτ των Ειδικών Δυνάμεων.

Ήδη περισσότερες από 255.000 γυναίκες υπηρέτησαν στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και περίπου 150 έχουν χάσει τη ζωή τους σ΄ αυτούς τους πολέμους.