Ετοιμάζονται για συλλαλητήριο στα Κατεχόμενα,φοβούνται προβοκάτσια.

 Φόβους για προβοκατόρικες ενέργειες, αλλά και για αποστολή στα κατεχόμενα από την Άγκυρα των λεγόμενων «χαλύβδινων αστυνομικών δυνάμεων», στις 2 Μαρτίου, ημέρα που έχει προγραμματιστεί συλλαλητήριο, εκφράζουν Τουρκοκύπριοι συνδικαλιστές.

   

Ο πρόεδρος της τουρκοκυπριακής συντεχνίας δασκάλων Σενέρ Ελτζίλ δήλωσε στο ΡΙΚ ότι «η Τουρκία βρίσκεται στην Κύπρο, λόγω των Τουρκοκυπρίων, αλλά τους χρησιμοποιεί – για να κάνει πολιτική».Επίσης , υποστήριξε ότι με τις πρόσφατες δηλώσεις του εναντίον των Τουρκοκυπρίων, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογαν έδειξε ότι «δεν επιθυμεί λύση στο Κυπριακό και ότι φλερτάρει με τη μη λύση». 

    Από την άλλη, πρόσθεσε ο Σενέρ Ελτζίλ, οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να είναι αφεντικά στον τόπο τους και να διοικούνται μόνοι τους.

   

Για τις κινητοποιήσεις των Τουρκοκυπρίων ο πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε επίσης στο ΡΙΚ ότι «το ποτήρι της οργής έχει ξεχειλίσει για τους Τουρκοκυπρίους» και πρόσθεσε ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός πρέπει να πάρει αυτό το μήνυμα και να πάψει να συμπεριφέρεται σαν «πασάς της περιοχής». 

   

Ο πρόεδρος Χριστόφιας διέψευσε εκ νέου κατηγορηματικά ισχυρισμούς ότι η Κυπριακή κυβέρνηση έχει οποιαδήποτε ανάμειξη στις κινητοποιήσεις.Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» δημοσιεύει τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενήργησε για λογαριασμό της η εταιρία «ΚΑΝΤΕΜ» . 

    

   
Στην ερώτηση, κατά πόσο είναι επιτυχημένη είναι η «κυβέρνηση» του καθεστώτος , το 64,5% του δείγματος απάντησε αρνητικά και μόνο το 31,4 % καταφατικά. Εξάλλου, ενώ τον Φεβρουάριο του 2010 το 48,1% του δείγματος θεωρούσε επιτυχημένη την πολιτική Ερογλου, τον Φεβρουάριο του 2011 το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 42,9%.

   

Σχετικά με την έλευση Τούρκων από την Τουρκία το 92% αντιτίθεται στην την επί του πληθυσμού πολιτική, ενώ το 70% υποστηρίζει την εγκατάσταση στο νησί των αποδήμων Τουρκοκυπρίων. 

    

   

Το 86,8% αντιτίθεται στην εγκατάσταση Ελληνοκυπρίων στο βόρειο τμήμα της νήσου , το 37,9% βλέπει με καλό μάτι κοινές επενδύσεις Ε/κ και Τ/κ και μόνο το 32,3% συμφωνεί σε έναν συνασπισμό των κόμματων Κόμμα Εθνικής Ενότητας και Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα. Ποσοστό 79,7% δεν επιθυμεί την ανέγερση νέων τζαμιών στο νησί.

    

    

    

   

Στο μεταξύ πολιτική πρωτοβουλία, με την ονομασία «Κοινωνικός Διάλογος και Πρωτοβουλία Αλλαγή», συγκρότησαν διάφορες τουρκοκυπριακές πολιτικές οργανώσεις 

    

   

Η συμφωνία για την «Πρωτοβουλία» υπογράφηκε από τους Εργκιούν Ολγκούν από την «Ομάδα Πενταδαχτύλου», Μπιρικίμ Οζγκιούρ από το «Ιδρυμα Δημοκρατίας και Ειρήνης» , Μπουλέντ Κανόλ από το Σύνδεσμο Διευθυντών και Ντενίζ Ιτσίογλου από το Σύνδεσμο Πλατφόρμας Δημοκρατίας και Ανάπτυξης

    

   

Στόχος της πρωτοβουλίας, όπως παρουσιάστηκε, είναι η ευθυγράμμιση της δημόσιας και οικονομικής διάρθρωσης και η επίλυση προβλημάτων μέσω της αλληλεγγύης. Δίνεται επίσης σημασία στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας και οικονομικής διάρθρωσης των τουρκοκυπρίων , ως «πολιτικά ίσης πλευράς» σε μια ενδεχόμενη λύση. 

    

   

Η πρωτοβουλία ανακοίνωσε επίσης τη διοργάνωση «Φόρουμ Δημοσίου Διαλόγου και Αλλαγής» το Μάρτιο. Απεργία σε κεντρικά σχολεία της κατεχόμενης Λευκωσίας, καθώς και πορεία προς την «πρωθυπουργία», με σκοπό να διαμαρτυρηθεί για την απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» να απαγορεύσει τις απεργίες που γίνονται σε ορισμένα σχολεία, πραγματοποίησε χθες η συντεχνία Τ/κ δασκάλων(KTΟS).

    

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Γενί Ντουζέν, κατά την πορεία, οι συμμετέχοντες κρατούσαν πανό στα οποία αναγράφονταν «Αγκυρα, φύγε το χέρι σου από το γιακά μας», «θεοκρατικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, συνεργάτες Κόμμα Εθνικής Ενότητας» και φώναζαν συνθήματα, όπως «αυτή η χώρα είναι δική μας, εμείς θα την κυβερνήσουμε», «αγωνιζόμενοι θα νικήσουμε» και «υπήρχαμε, υπάρχουμε και θα υπάρχουμε». 

    

    Την εκδήλωση της συντεχνίας Τ/κ δασκάλων στήριξαν και άλλες οργανώσεις και συντεχνίες που είναι εντεταγμένες στη συνδικαλιστική πλατφόρμα, καθώς και ορισμένα πολιτικά κόμματα. Ο πρόεδρος της συντεχνίας Τ/κ δασκάλων, Γκιουβέν Βάρογλου, σε ομιλία του κατά την εκδήλωση, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η συνδικαλιστική πλατφόρμα (στην οποία συμμετέχει και η KTΟS) εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα διεξάγει ένα αγώνα για να ανακτήσει τα δικαιώματα των εργαζομένων και ότι όσοι στις 28 Ιανουαρίου δεν ήθελαν να ακούσουν τη φωνή του »λαού», αλλά αντίθετα προέβησαν σε προσβλητικές και υποβιβαστικές δηλώσεις, θα πάρουν την απάντηση που τους αξίζει στις 2 Μαρτίου. 

    

   

Η συντεχνία Τ/κ καθηγητών μέσης εκπαίδευσης (KTOEΟS), με ανακοίνωσή της ανέφερε ότι δεν αναγνωρίζει την απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» για απαγόρευση των απεργιών στα σχολεία. Εξάλλου, σε γραπτή δήλωσή του, ο οργανωτικός γραμματέας του Κόμματος «Ενωμένη Κύπρος» Αμπντουλάχ Κορκμαζχάν εξέφρασε την αντίθεση του κόμματος στην απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» για απαγόρευση των απεργιών στα σχολεία.