Προειδοποιήσεις προς τους εμπόρους πετρελαίου που μεταφέρουν καύσιμα στη Συρία απευθύνουν στελέχη που αντιμάχονται το καθεστώς της Δαμασκού, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Ρόιτερς, στο οποίο γίνεται αναφορά σε εταιρία με την επωνυμία Naftomar, που δραστηριοποιείται μέσω του γραφείου της που διατηρεί στην Ελλάδα.
Η Naftomar, επικεφαλής της οποίας είναι Αμερικανός πολίτης, προμηθεύει τη Συρία με υγραέριο (LPG) για μαγείρεμα και οικιακή θέρμανση, το οποίο δεν καλύπτεται από τις διεθνείς κυρώσεις κατά της κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, όμως μερικοί επικριτές επισημαίνουν πως, διατηρώντας τη ροή των προμηθειών της, η Naftomar μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο μιας ευρύτερης εξέγερσης κατά του Άσαντ.
«Αισθανόμαστε ότι θα ήταν άδικο να αρνηθούμε ένα τόσο στοιχειώδες εμπόρευμα όπως το LPG σε καταναλωτές για να κάνουμε μια πολιτική δήλωση. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εμπάργκο στην προμήθεια LPG στη Συρία, πράγμα που πιστεύουμε πως συμβαίνει για ανθρωπιστικούς λόγους», αναφέρει σε δήλωσή του προς το Ρόιτερς ο διευθυντής της Naftomar, ο Τζ. Κ. Χερντ.
Ορισμένοι επικριτές του συριακού καθεστώτος καταγγέλλουν ότι παραδίδοντας το καύσιμο, αξίας τουλάχιστον 55 εκατομμυρίων δολαρίων, κάθε μήνα, η Naftomar μπορεί να βοηθάει να παραταθεί η εξουσία του Άσαντ. «Συμβουλεύουμε οποιονδήποτε συνεργάζεται αυτήν τη στιγμή με το καθεστώς να πάψει να το υποστηρίζει. Έμπορους ή άλλους, τους συμβουλεύουμε να υιοθετήσουν μια σταθερή στάση κατά του Μπασάρ αλ-Άσαντ», δήλωσε ο Μέλχεμ αλ-Ντρούμπι, του αντιπολιτευόμενου Συριακού Εθνικού Συμβουλίου.
«Σε κάποια σημείο θα δώσουμε μια προθεσμία σ’ αυτούς τους ανθρώπους και έπειτα απ’ αυτό, αν δεν πάρουν θέση, θα θεωρηθούν εταίροι στους φόνους και εταίροι στην καταπίεση του συριακού λαού», δήλωσε ο αλ-Ντρούμπι.
Παλιοί σύμμαχοι της Συρίας, όπως η Ρωσία και η Βενεζουέλα, εξακολουθούν να στέλνουν φορτία άλλων καυσίμων, περιλαμβανομένου ντίζελ που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα άρματα μάχης. Όμως οι εισαγωγές του LPG, ενός ειρηνικού υλικού, εξαρτώνται από τη Naftomar.
«Ενώ είναι πολύ δύσκολο (και εκτός των σκοπών μας) να κάνουμε πολιτικές κρίσεις, κατανοούμε ότι το LPG που εισάγεται στη Συρία χρησιμοποιείται για οικιακή χρήση, όπως για θέρμανση και μαγείρεμα», αναφέρει ο Χερντ στη δήλωση της Naftomar.
Εκπρόσωπος, εξάλλου, της επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάθριν Άστον δήλωσε πως η Ένωση δεν επιβάλλει κυρώσεις σε πετρελαϊκά προϊόντα διύλισης «λόγω των επιπτώσεων που αυτό μπορεί να έχει στον συριακό πληθυσμό».