Επιχείρηση Βρετανών-ΗΠΑ για πειρατεία σε ιταλικό πλοίο

Με την συνδιασμένη επιχείρηση βρετανικών και αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων έληξε η ομηρία σε ιταλικό πλοίο, που είχε περιέλθει υπό των έλεγχο πειρατών. Το φορτηγό πλοίο Montecristo είχε, σύμφωνα με την πλοιοκτήτρια εταιρεία, καταληφθεί χθες, ενώ έπλεε 620 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Σομαλίας με πλήρωμα 23 ατόμων από την Ιταλία, την Ιδία και την Ουκρανία.
Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa, η επιχείρηση διεξήχθη με τη σύμφωνη γνώμη των υπουργών Αμυνας Βρετανίας και Ιταλίας, Λίαμ Φοξ και Ινιάτσιο Λα Ρούσα.

Το πλήρωμα του Montecristo είχε βρει καταφύγιο σε ένα «θωρακισμένο» διαμέρισμα του πλοίου, όπου συνέχιζαν να ελέγχουν τις κινήσεις του, κατευθύνοντάς το κοντά σε περιοχή όπου περιπολούσαν σκάφη της διεθνούς δύναμης κατά της πειρατείας. Κατά την έφοδο των αμερικανοβρετανικών δυνάμεων συνελήφθησαν 11 σομαλοί πειρατές.

Η Ιταλία προτίθεται να τοποθετήσει στρατιωτικές δυνάμεις σε εμπορικά πλοία για να τους παρέχει ασφάλεια από πειρατικές επιθέσεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στα σκαριά βρίσκεται σχετική συμφωνία που θα υπογράψει το ιταλικό υπουργείο Αμυνας με τον σύνδεσμο των Ιταλών πλοιοκτητών.