Τέσσερις Ταλιμπάν βομβιστές αυτοκτονίας, μεταμφιεσμένοι σε γυναίκες και αστυνομικούς, επιτέθηκαν στο κύριο συγκρότημα των Ηνωμένων Εθνών στο δυτικό Αφγανιστάν, αλλά δεν υπήρξαν απώλειες ανάμεσα στο προσωπικό του ΟΗΕ.
Η επίθεση εξαπολύθηκε εναντίον του συγκροτήματος στη Χεράτ, στη περιοχή που επρόκειτο να μετασταθμεύσουν οι έλληνες στραττιώτες,εμπορικό κέντρο και μεγαλύτερη πόλη στα δυτικά της χώρας, όπου οι Ταλιμπάν και άλλοι μουσουλμάνοι εξεγερμένοι δεν είναι συνήθως τόσο ενεργοί.
Είναι η σοβαρότερη επίθεση εναντίον των Ηνωμένων Εθνών από πέρυσι και θα προκαλέσει ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια σε μία πόλη που αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ πιστεύουν πως θα μπορούσε να είναι μία από τις πρώτες στις οποίες θα παραδοθεί η ευθύνη της ασφάλειας από τα ξένα στρατεύματα στις αφγανικές δυνάμεις. «Το συμβάν έληξε και δεν υπάρχουν απώλειες του ΟΗΕ», δήλωσε ο Κιέραν Ντόιγερ, εκπρόσωπος του ΟΗΕ στην Καμπούλ.
Ένας επιτιθέμενος πυροδότησε παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο στην πύλη του συγκροτήματος, άλλοι δύο ανατινάχθηκαν και ένας τέταρτος πυροβολήθηκε από την αστυνομία μέσα στο κτίριο προτού πυροδοτήσει τη βόμβα που μετέφερε, δήλωσε ο κυβερνήτης της Χεράτ, Μοχάμαντ Νταβούντ Σάμπα.Κάποιοι ήταν ντυμένοι με ολόσωμη μπούρκα η οποία φοριέται από πολλές Αφγανές και άλλοι φορούσαν αστυνομικές στολές, δήλωσε η αστυνομία.
Μία από τις μεγαλύτερες πόλεις του Αφγανιστάν, με πληθυσμό περίπου τριών εκατομμυρίων, η Χεράτ είναι υπό τη διοίκηση ιταλικών στρατευμάτων και απολαμβάνει σχετική ηρεμία σε σχέση με άλλα τμήματα της χώρας.
Νωρίτερα φέτος, ο περιφερειακός διοικητής του ΝΑΤΟ είπε πως κάποιες περιοχές εντός της Χεράτ είναι έτοιμες για τη μεταφορά της ευθύνης ασφαλείας στις τοπικές δυνάμεις.
Ένας τοπικός διοικητής των Ταλιμπάν, ο Μουλάχ Μπιλάλ, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση εκ μέρους της οργάνωσης. Ένας μαχητής ανατινάχθηκε και άλλοι εισήλθαν στο κτίριο, είπε στο πρακτορείο Ρόιτερ.
Ήταν η χειρότερη επίθεση εναντίον του ΟΗΕ από τον Οκτώβριο του 2009, όταν μαχητές επιτέθηκαν εναντίον ξενώνα του ΟΗΕ στην Καμπούλ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε αλλοδαποί υπάλληλοι του ΟΗΕ. Η επίθεση εκείνη οδήγησε στην απόφαση των Ηνωμένων Εθνών να απομακρύνουν εκατοντάδες αλλοδαπούς εργαζόμενους από την περιοχή.