Ένα δις δολάρια το κόστος της no fly zone,διάρκειας δύο μηνών!

Πόσο υπολογίζεται να κοστίσει η επιχείρηση εναντίον του καθεστώτος Καντάφι;

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει η επιβολή no fly zone θα κοστίσει πάνω από 1 δις δολάρια αν διαρκέσει δύο μήνες!

Ο Ζακ Κούπερ, αναλυτής στο Κέντρο Στρατηγικών και Δημοσιονομικών Εκτιμήσεων, δήλωσε στο Reuters ότι «το αρχικό κόστος της εξάλειψης των αεράμυνας ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι είναι πιθανό να είναι μεταξύ 400 και 800 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η δαπάνη των περιπολιών για την απαγόρευση πτήσεων, είναι πιθανό να φθάσει από 30 έως και 100 εκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα», είπε.

Η επιχείρηση που εκτυλίσσεται στη Λιβύη προβλέπει μια περιορισμένη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων .

Οι προβλέψεις των ειδικών γίνονται με υπολογισμό του κόστους ανά τετραγωνικό μίλι από προηγούμενες ανάλογες επιχειρήσεις με αναπροσαρμοσμένες τις τιμές των πυρομαχικών, των καυσίμων και της συντήρησης, τους πρωτογενείς παράγοντες κόστους.

Ο Ζακ Κούπερ είπε ότι οι πυραύλοι cruise Tomahawk που εξαπολύουν η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κόστος περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια.

Η συντριβή του F-15 των ΗΠΑ ήταν ένα απρόσμενο κόστος που υπολογίζεται σε 100 με 150 εκτομμύρια δολάρια.

Ο Βρετανός Υπουργός Οικονομικών Τζώρτζ Όσμπορν, του οποίου η κυβέρνηση έχει στοιχηματίσει στην εξάλειψη του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας, δήλωσε στο Κοινοβούλιο ότι το κόστος θα είναι σε δεκάδες εκατομμύρια λίρες.

Όμως, οι αμυντικοί αναλυτές λένε ότι μέχρι στιγμής το κόστος για τη Βρετανία είναι περίπου 200.000 λίρες ($ 325.000) ανά αεροσκάφος και με τους πυραύλους που εκτοξεύουν το κόστος ανεβαίνε στις £ 800,000 ($ 1,300,000).

Οι Γάλλοι πάλι υπολογίζουν το κόστος ώρας πτήσης για κάθε Rafale είναι περίπου 45.000 δολάρια (30.000 ευρώ).