Nα επιταχυνθεί η ναυπήγηση από την Ρωσία πολεμικών πλοίων νέας γενιάς απαίτησε από τους αρμοδίους ο Βλαντίμιρ Πούτιν . Σε σύσκεψη για την ανάπτυξη του Στόλου ο πρόεδρος της χώρας είπε ότι αυτό αφορά τόσο τα υποβρύχια όσο και τα πλοία επιφανείας.
Ο κ. Πούτιν χαρακτήρισε επίσης αδιαμφισβήτητη προτεραιότητα τη συγκρότηση στολίσκων του Πολεμικού Ναυτικού, εξοπλισμένων με όπλα υψηλής ακρίβειας και μεγάλης εμβέλειας.
Ως το 2020 στο δυναμικό του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας θα προστεθούν 51 πολεμικά πλοία επιφανείας, 8 στρατηγικά πυραυλοφόρα υποβρύχια και 16 υποβρύχια πολλαπλών χρήσεων, μεταδίδει η Φωνή της Ρωσίας.
Η εντολή επιτάχυνσης των ναυγήσεων – που δεν έχει βέβαια κοντινό ορίζοντα – προφανώς συνδέεται με την πρόθεση τηςΜόσχας να έχει αυξημένη ναυτική παρουσία όπως τον παλιό καιρό της ΕΣΣΔ.» Οι ξένοι πολιτικοί και τα ΜΜΕ θα πρέπει να συνηθίσουν και πάλι να βλέπουν το Ρωσικό Ναυτικό ως μόνιμο παράγοντα της παγκόσμιας πολιτικής» έκλεινε ένα άρθρο που είδε τις προάλλες το φως της δημοσιότητας σε μεγάλο ρωσικό ΜΜΕ με διεθνή παρουσία- και στοιχεία του μετέφερε το ΟnAlert.
Κάποτε – ανέφερε- οι μακρινές αποστολές ήταν πρότυπο και συνηθισμένος τρόπος ύπαρξης του Πολεμικού Ναυτικού της Σοβιετικής ΄Ενωσης. Στον Ατλαντικό, τη Μεσόγειο, τον Ινδικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό πάντα βρίσκονταν δεκάδες πλοία μάχης και υποστήριξης, καθώς επίσης και υποβρύχια, που εκτελούσαν την μαχητική υπηρεσία τους στις «καθορισμένες περιοχές». Ο σοβιετικός Στόλος που υστερούσε πολύ λίγα ως προς την δραστηριότητα στον Παγκόσμιο Ωκεανό από τον βασικό του αντίπαλο- τις Ναυτικές Δυνάμεις των ΗΠΑ, αρχίζοντας περίπου από τα μέσα-τέλη της δεκαετίας του ’60 ήταν μόνιμος «παράγοντας ισχύος» στους ωκεανούς. Αυτή η πρακτική μόνιμης μαχητικής υπηρεσίας έπετρεπε τη διατήρηση του Στόλου σε καλή κατάσταση, αναφερόταν στο άρθρο με μια »στρατηγική» νοσταλγία…
Σήμερα , η πραγματικότητα έχει αλλάξει ουσιαστικά: μετά από πολλά χρόνια αναγκαστικής αργίας, και απότομης μείωσης των Δυνάμεων, η εμφάνιση μεγάλων ομάδων πλοίων υπό ρωσική σημαία στους ωκεανούς προκαλούσε έκπληξη, και κάποτε απροκάλυπτο ερεθισμό ακόμη. Εν τω μεταξύ, οι μόνιμες εκστρατείες και αργότερα και η μόνιμη παρουσία στις περιοχές, που έχουν ζωτική σημασία για τα συμφέροντα της χώρας θα πρέπει να επαναφερθούν στην πρακτική του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας,,αναφερόταν.
‘Ετσι φαίνεται να ερμηνεύεται το ναυπηγικό μπούμ που προανήγγελε ο Πούτιν….