Εκνευρισμός στην Αθήνα για το «τουρκικό φέσι» στη Λιβύη.

Προβληματισμό προκάλεσε στην Αθήνα η απόφαση του ΝΑΤΟ να παραχωρήσει τη διοίκηση των επιχειρήσεων στη Λιβύη στη Τουρκία,αν και ο ΥΠΕΞ Δ.Δρούτσας προσπάθησε με δηλώσεις του να υποβαθμίσει τη σημασία της απόφασης.

Η αλήθεια όμως είναι ότι αν και η Ελλάδα από τη πρώτη στιγμή των επιχειρήσεων έδωσε τα πάντα σε επίπεδο υποδομών στο ΝΑΤΟ,δεν φαίνεται να κερδίζει κάτι ακόμη και σε επίπεδο αναγνώρισης. Τόσες μέρες,μόνο ο Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον έχει κάνει μια αναφορά στη χρησιμότητα των ελληνικών βάσεων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στρατιωτικών το 40% των διευκολύνσεων για την επιχείρηση της πολυεθνικής συμμαχίας στη Λιβύη ,παρέχεται από τη Σούδα.

Ο ΥΠΕΞ Δ.Δρούτσας ρωτήθηκε για την στάση που κράτησε η Τουρκία,στο θέμα της Λιβύης. Τελείως αρνητική στην αρχή,τελικά όχι μόνο συμμετέχει με σημαντικές στρατιωτικές δυνάμεις,αλλά αναλαμβάνει και τη διοίκηση.

Ο ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι η Τουρκία συνηθίζει «να φέρνει τις αντιρρήσεις της όπου νομίζει ότι μπορεί να κερδίσει κάτι σε ένα άλλο μέτωπο», αλλά στην προκειμένη περίπτωση «δεν έχει πάρει τίποτα απ’ αυτή την απόφαση του ΝΑΤΟ και ας λέει ό,τι θέλει». 

   

Ζήτησε επίσης να μη συνδέονται αυτά τα θέματα, με θέματα όπως το Καστελόριζο, του οποίου την ελληνικότητα ουδείς αμφισβητεί. Επέρριψε μάλιστα ευθύνη σε «κάποιες πολιτικές δυνάμεις στη χώρα», με αποτέλεσμα «εμείς οι ίδιοι να είμαστε οι μόνοι οι οποίοι δημιουργούμε προβλήματα στους εαυτούς μας». «Υπευθυνότητα από όλους, αυτό είναι το ζητούμενο», υπογράμμισε.

   

Στη δημοσιογραφική παρατήρηση, ότι ο κ. Νταβούτογλου έχει κάνει τις περίφημες δηλώσεις περί Καστελορίζου, σύμφωνα με τις οποίες βρίσκεται περισσότερο στη Μεσόγειο, ο κ. Δρούτσας απάντησε ότι οι προσπάθειες και οι θέσεις της Τουρκίας είναι γνωστές καθώς και αυτά που είπε πρόσφατα ο κ. Νταβούτογλου, αλλά ζήτησε «να δίνουμε, πολύ περισσότερο βάρος σε αυτά που λέει η ίδια η Ελληνική Κυβέρνηση». 

   

Νομίζω, είπε κλείνοντας, ότι η ελληνική κυβέρνηση, η κάθε ελληνική κυβέρνηση λέει τα πράγματα με το όνομά τους και πάνω σε αυτό πρέπει να βασιστούμε.