Εδραίωση της Αλ Κάϊντα στη Λιβύη,φοβούνται τώρα οι ΗΠΑ!

 Ο νέος ηγέτης της αλ Κάιντα, ο αιγύπτιος Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, βρίσκεται ακόμη στο Πακιστάν, δήλωσε  ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Τζορτζ Λιτλ, ο οποίος επεσήμανε ότι η τρομοκρατική οργάνωση προσπαθεί να εδραιωθεί στη Λιβύη επωφελούμενη του χάους που έχει δημιουργηθεί μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι. 

   

«Δεν έχουμε καμία πληροφορία ότι βρίσκεται αλλού εκτός από το Πακιστάν», δήλωσε ο Λιτλ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση ενός βίντεο στο οποίο ο Ζαουάχρι απειλεί με «ήττα» τις ΗΠΑ. 

   

Ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Λέον Πανέτα είχε δηλώσει τον Ιούλιο στη διάρκεια επίσκεψής του στην Καμπούλ ότι ο Ζαουάχρι βρίσκεται στις περιοχές των φυλών στο βορειοδυτικό Πακιστάν, στα σύνορα με το Αφγανιστάν, ενώ είχε ζητήσει από το Ισλαμαμπάντ να δεσμευθεί ότι θα τον εντοπίσει. 

   

Σε απάντηση το Πακιστάν είχε ζητήσει από τις ΗΠΑ «να μοιραστεί τις πληροφορίες» που έχει για τον νέο ηγέτη της αλ Κάιντα «ώστε να προχωρήσει σε στοχευμένες επιχειρήσεις». 

   

Εξάλλου σύμφωνα με τον Λιτλ η αλ Κάιντα αλλά και το παρακλάδι της στο ισλαμικό Μάγρεμπ (Aqmi) «ενδέχεται να προσπαθήσουν να επωφεληθούν της κατάστασης (στη Λιβύη) και αυτό μας ανηχυχεί». 

   

Ηγέτες και των δύο τρομοκρατικών δικτύων έχουν ήδη εκφράσει την επιθυμία τους να διαδραματίσουν ρόλο στη Λιβύη προκειμένου να «επωφεληθούν της ευκαιρίας» της πτώσης του καθεστώτος, προειδοποίησε ο Λιτλ. 

   

Και αν οι υπηρεσίες ασφαλείας του Καντάφι έδιναν προτεραιότητα στη μάχη κατά της αλ Κάιντα, αυτό δεν συμβαίνει με το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, το οποίο προς το παρόν προσπαθεί να εξαλείψει τους τελευταίους θύλακες αντίστασης του παλαιού καθεστώτος, όπως επεσήμανε ένας άλλος αξιωματούχος του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. 

   

Για τους εξτρεμιστές «ένας από τους στόχους τους είναι να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν ένα είδος αντίγραφου ή ένα εσωτερικό δίκτυο προκειμένου να παίξουν ρόλο μακροπρόθεσμα. Προς το παρόν διατηρούνται μάλλον στο περιθώριο, όμως μακροπρόθεσμα είναι ανησυχητικό», πρόσθεσε η ίδια πηγή. 

   

Στο μεταξύ και ο στρατηγός Κάρτερ Χαμ, επικεφαλής της διοίκησης των ΗΠΑ για την Αφρική (Africom), επεσήμανε ότι οι χώρες της Βόρειας Αφρική αντιμετωπίζουν μία αυξανόμενη απειλή από ομάδες που πρόσκεινται στην αλ Κάιντα. 

   

«Η αλ Κάιντα έχει αποδυναμωθεί λίγο, όμως τα τοπικά της παρακλάδια, τόσο αυτά που δηλώνουν ότι ανήκουν στο τρομοκρατικό δίκτυο όσο και αυτά που επιθμούν να προσχωρήσουν σε αυτό, φαίνεται να αναπτύσσονται. Αυτό το παρατηρώ στην Αφρική και με ανησυχεί», επεσήμανε ο Χαμ μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον. 

   

Σύμφωνα με τον ίδιο ξεχωρίζουν τρεις οργανώσεις: η αλ Κάιντα στο ισλαμικό Μάγρεμπ (Aqmi), οι ισλαμιστές σεμπάμπ που δρουν στη Σομαλία και την ανατολική Αφρική και η οργάνωση Μπόκο Χαράμ που δρα κυρίως στη Νιγηρία. 

   

«Κάθε μία από αυτές τις οργανώσεις αποτελεί απειλή όχι μόνο για τις χώρες απ΄όπου προέρχεται, αλλά και για όλη την περιοχή και τις ΗΠΑ», υπογράμμισε ο Χαμ.