Διαρροή ραδιενεργού νερού και σε δεύτερο εργοστάσιο της Ιαπωνίας.

Ο εφιάλτης της ραδιενέργειας εξακολουθεί να στοιχειώνει την Ιαπωνία. Οι ζημιές από τα 9 Ρίχτερ της 11ης Μαρτίου δεν έχουν αποκατασταθεί και οι πληγές δεν έχουν κλείσει. Και πως να κλείσουν όταν η επαρχία Μιγιάγκι, όπου βρίσκεται και η κατεστραμμένη πόλη Σεντάι, βίωσε ξανά το φόβο του Εγκέλαδου.

Τα 7,1 Ρίχτερ κρίθηκαν μετασεισμός της 11ης Μαρτίου. Η TEPCo δηλώνει ότι καμία πρόσθετη ζημιά δεν παρατηρήθηκε στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα Νταϊτσί. Δε συνέβη το ίδιο και στο σταθμό της Οναγκάουα, 100 χιλιόμετρα μακριά, στην επαρχία Μιγιάγκι.

Όσο κι αν οι αρχές θέλουν να καθησυχάσουν τον κόσμο και τη διεθνή κοινότητα ότι τα επίπεδα του ραδιενεργού νερού που διέρρευσαν στα κτίρια όπου βρίσκονται οι πυρηνικοί αντιδραστήρες δεν είναι υψηλά, η ανησυχία είναι δεδομένη. Και όλα δείχνουν ότι ένα νέο (πυρηνικό) σίριαλ ξεκινά. 

Η Tohoku Electric Power Company (TEPCo…) ανακοίνωσε ότι από τον σεισμό της Πέμπτης υπήρξε διαρροή ραδιενεργού νερού σε οκτώ σημεία του πυρηνικού σταθμού της Οναγκάουα, το οποίο έχει σταματήσει να λειτουργεί από τις 11 Μαρτίου.

Η ποσότητα νερού που διέρρευσε ήταν, το ανώτερο, 3,8 λίτρα και τα υψηλότερα επίπεδα ραδιενεργού ισοτόπου -5.410 bequerels ανά χιλιόγραμμο- βρέθηκαν στο νερό στο πάτωμα του κτιρίου όπου «φιλοξενείται» ο αντιδραστήρας Νο1.

Τρεις από τις συνολικά 4 εξωτερικές γραμμές μεταφοράς ενέργειας έχουν καταστραφεί, αλλά το εργοστάσιο διατηρεί την δυνατότητα ψύξης των αντιδραστήρων με τη μια γραμμή που εξακολουθεί να είναι σε λειτουργία.

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση υπήρξαν και στο σταθμό του Χιγκασιντόρι, στην επαρχία Αομορι, τέθηκε σε λειτουργία η γεννήτρια, αλλά το πρωί της Παρασκευής η εταιρία εκμετάλλευσης αποκατέστησε τη ζημιά.

Στο μεταξύ, στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα δεν υπήρξαν ζημιές, σύμφωνα με την TEPCo. Οι εργαζόμενοι, αμέσως μετά τον μετασεισμό, εκκένωσαν το κτίριο αλλά την Παρασκευή επέστρεψαν για να συνεχίσουν τις εργασίες αποκατάστασης.