Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Υπηρεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID), το 59% των ερωτηθέντων δεν αποδέχονται αλλαγή του ονόματος της χώρας για διεθνή χρήση, εάν αυτό άνοιγε τις πόρτες για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ποσοστό 37% απάντησε ότι θα συμφωνούσε με κάτι τέτοιο.
Ωστόσο μεγάλη είναι η απόκλιση μεταξύ Σλαβομακεδόνων και Αλβανών για το θέμα αυτό.
Συγκεκριμένα, ποσοστό 74% Σλαβομακεδόνων εμφανίζεται να μην επιθυμεί αλλαγή της ονομασίας της χώρας για διεθνή χρήση, με στόχο την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ και μόλις 22% συμφωνεί.
Αντιθέτως, ποσοστό 79% των Αλβανών λέει «ναι» στην αλλαγή του ονόματος της χώρας για διεθνή χρήση, για να καταστεί δυνατή η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, ενώ 18% λέει «όχι».
Επιπλέον, σε άλλο συναφές ερώτημα, ποσοστό 65,5% επί του συνόλου των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η αλλαγή του ονόματος πρέπει να αποφασιστεί μέσω δημοψηφίσματος, ενώ ποσοστό 28,8% τάσσεται κατά.
Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου στην ΠΓΔΜ, σύμφωνα με την έρευνα, το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι συγκεντρώνει τις προτιμήσεις του 20,4% των ερωτηθέντων, ενώ η αντιπολιτευόμενη Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι συγκεντρώνει ποσοστό 11,7%. Ακολουθεί το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι με 9,2%.
Ιδιαίτερα υψηλό είναι το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου το οποίο ανέρχεται στο 44,6%.
Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2011, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.200 ερωτηθέντων, δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Ουτρίνσκι Βέσνικ» (Utrinski Vesnik).
Σύμφωνα με την εφημερίδα, το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της έρευνας αυτής της USAID, η οποία καλύπτει διάφορα ζητήματα, είναι το μεγάλο ποσοστό αυτών που δηλώνουν μέλη κάποιου κόμματος.
Συγκεκριμένα, 26,3% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι είναι εγγεγραμμένα κομματικά μέλη, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2010 ήταν 22,6% και το 2009 20,5%.
Από αυτούς που δήλωσαν ότι είναι μέλη κάποιου κόμματος, ποσοστό 77,5% σημείωσε ότι το κίνητρο για να καταστεί μέλος κόμματος ήταν το προσωπικό συμφέρον και μόλις 10,1% δήλωσε ότι επιθυμεί να συμβάλει στην υλοποίηση του προγράμματος του κόμματος στο οποίο ανήκει.
Η «Ουτρίνσκι Βέσνικ» αναφέρει ότι η χώρα, σήμερα, εμφανίζεται περισσότερο κομματικοποιημένη σε σύγκριση με την εποχή επί ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, καθώς σύμφωνα με την USAID, μόνο το 10% των πολιτών της χώρας ήταν μέλη της Ένωσης Κομμουνιστών της ΠΓΔΜ (επί ενιαίας Γιουγκοσλαβίας),το οποίο ήταν και το μοναδικό κόμμα στη χώρα.