Μια μέρα πριν από την επίσκεψη Παπανδρέου, η τουρκική πλευρά εξέφρασε την αντίθεσή της στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για την ανέγερση φράκτη 12,5 χιλιομέτρων στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
«H κατασκευή ενός τείχους στα ελληνοτουρκικά σύνορα δεν αποτελεί λύση, απλώς θα μετατοπίσει το πρόβλημα αλλού», ο Τούρκος υπουργός Επικράτειας και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., Εγκεμέν Μπαγίς. Έσπευσε πάντως να προσθέσει πως «η απόφαση για την κατασκευή τείχους στον Έβρο δεν στρέφεται κατά των Τούρκων πολιτών».
Πλέον, οι λαθρομετανάστες φτάνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ παλιότερα εισέρχονταν στο ευρωπαϊκό έδαφος μέσω Μαρόκου, Αλγερίας και Πορτογαλίας.
Tο ζήτημα του τείχους που σχεδιάζει να κατασκευάσει η Ελλάδα αλλά και γενικότερα το θέμα της παράνομης μετανάστευσης αναμένεται να κυριαρχήσει στις συζητήσεις που θα έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά την παρουσία του στο Ερζερούμ, όπου θα απευθυνθεί στην τρίτη Διάσκεψη πρέσβεων, στην οποία συμμετέχουν 180 πρέσβεις της Τουρκίας.
Δυσφορία για το ενδεχόμενο κατασκευής του φράχτη αναμένεται να εκφράσουν και οι κάτοικοι των χωριών στην τουρκική πλευρά των συνόρων, που χαρακτηρίζουν απαράδεκτη την ιδέα της κατασκευής τείχους.
«Σε μια εποχή που τα τείχη σε όλο τον κόσμο καταργούνται δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να υιοθετεί τις αντιλήψεις που κυριαρχούν στο Ισραήλ», λένε κάτοικοι της περιοχής στην εφημερίδα Σαμπάχ, ενώ και ο Μπαγίς τόνισε ότι «η Ε.Ε. δεν χρειάζεται νέα τείχη αλλά την απαλλαγή της από τις προκαταλήψεις».