Βιέννη:Η πρωτεύουσα των κατασκόπων!

Η Βιέννη, η οποία φιλοξενεί µια διπλωµατική κοινότητα 20.000 προσώπων, ξαναζεί την ατµόσφαιρα του Ψυχρού Πολέµου. Υπολογίζεται ότι σήµερα δρουν εκεί 2.500 κατάσκοποι που δουλεύουν για λογαριασµό 70 ώς 80 χωρών. Με αποτέλεσµα µυστηριώδεις, ανεξιχνίαστους θανάτους.

Οι χριστουγεννιάτικες αγορές άνοιξαν στη Βιέννη, γεµίζοντας την ατµόσφαιρα µε µυρωδιές από ζεστό κρασί και κανέλα, και οι σχολές χορού προετοιµάζονται για τη σεζόν: ως την Καθαρά ∆ευτέρα προβλέπεται ότι θα γίνουν 450 χοροί. Η Βιέννη είναι η πόλη που ονειρεύονται οι τουρίστες – ελαφρά µουσική, γιορτές, κατάφωτα καφέ µέσα στη βαθιά νύχτα της Κεντρικής Ευρώπης. Οµως υπάρχει και µια άλλη Βιέννη,πιο µυστική, την οποία οι Βιεννέζοι προτιμούν να ξεχνούν – παρεκτός όταν µια µυστηριώδης είδηση τους θυµίζει την ύπαρξή της.
 
Μυστηριώδης θάνατος
 
Για παράδειγµα, η είδηση για το θάνατο του 47χρονου Τίµοθι Χάµπτον, το πτώµα του οποίου ανακαλύφθηκε το πρωί της 20ής Οκτωβρίου 2009 στη βάση του κλιµακοστασίου Ε της έδραςτ ου ΟΗΕ, στην οποία εργαζόταν για τον CTBTO, τον οργανισµό της Συνθήκης για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών ∆οκιµών. Το γραφείο του βρισκόταν στον 6ο όροφο, όµως εκείνος έπεσε από τον 17ο. Αυτοκτονία πιστεύει η αυστριακή αστυνοµία. Εντούτοις αυτός ο βρετανός επιστήµονας, ειδικός στον εντοπισµό της χηµικής «υπογραφής» των ατοµικών εκρήξεων, δεν έµοιαζε µελαγχολικός και δεν άφησε αποχαιρετιστήρια επιστολή. Η τελευταία έκθεση που είχε δηµοσιεύσει έναν µήνα νωρίτερα µαζί µε άλλους τρεις συναδέλφους του αποκάλυπτε ότι είναι αναµφίβολο πως η Βόρεια Κορέα είπε ψέµατα για τον δήθεν πυρηνικό χαρακτήρα µιας υπόγειας έκρηξη που είχε πραγµατοποιήσει τον Μάιο του 2009.
 
Η γυναίκα του, η Ολένα, Ρωσίδα που εργάζεται ως επιθεωρήτρια της∆ιεθνούς Υπηρεσίας Ατοµικής Ενέργειας (IAEA), ζήτησε να γίνει µια δεύτερη νεκροψία. Οµως τον Ιούνιο η υπόθεση µπήκε στο αρχείο, αφού δεν υπήρξαν στοιχεία ότι επρόκειτο για ανθρωποκτονία. Ο Τίµοθι Χάµπτον είχε υπάρξει συνεργάτης του Ντέιβιντ Κέλι, του επιστήµονα που είχε σπείρει αµφιβολίες για την ύπαρξη βιολογικών όπλων µαζικής καταστροφής στο Ιράκ – αυτοκτόνησε τον Μάιο του 2003 ενώ η αντιπαράθεση είχε κορυφωθεί.
 
Μίλησαν τα όπλα
 
Είναι ένα από τα µυστήρια της Βιέννης, που από τον Ψυχρό Πόλεµο ουδέποτε έπαψε να είναι ένα θέατρο σκιών για τους κατασκόπους. Για παράδειγµα, θα µάθουµε άραγε ποτέ τους λόγους της «ανταλλαγής πυρών» που συγκλόνισε στις 22 Ιουλίου το αριστοκρατικό 1ο διαµέρισµα της Βιέννης, υποχρεώνοντας ένα ελικόπτερο των πρώτων βοηθειών να προσγειωθεί µπροστά στον καθεδρικό ναό του Αγίου Στεφάνου; Σύµφωνα µε την αστυνοµία, τέσσερις ιρανοί επιχειρηµατίες συζητούσαν στα γραφεία της Cerag Holding International, στον αριθµό 14 της Βαϊµουργκάσε, όταν ο ένας από αυτούς σκότωσε µε µια σφαίρα στο στήθος τον Μπαγαολάχ Βοσούγ, έναν πρώην καθηγητή πανεπιστηµίου εγκατεστηµένο από το 1979 στη Βιέννη, προτού τραυµατίσει τους δύο άλλους.
 
Τα θύµατα συνδέονταν µε τη Cerag, η οποία είναι καταχωρισµένη από το 2006 στην Αυστρία ως εταιρεία εισαγωγών – εξαγωγών που κάνει κυρίως δουλειές µε την Ισλαµική ∆ηµοκρατία.
 
∆ιαπραγµατεύτηκε µε εταιρείες, ιδιαίτερα στο Φόραρλµπεργκ ή στη Γερµανία, τα προϊόντα των οποίων θα µπορούσαν να είναι χρήσιµα για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραµµα, για το οποίο οι ∆υτικοί υποψιάζονται ότι έχει στρατιωτικούς στόχους. Οµως η ιστορία γρήγορα εξαφανίσθηκε από τα µέσα ενηµέρωσης.
 
Οι βιεννέζοι αισθάνθηκαν µάλλον κολακευµένοι που το αεροδρόμιο τους επελέγη από τους Ρώσους και τους Αµερικανούς, στις 8 Ιουλίου, για τη µεγαλύτερη ανταλλαγή κατασκόπων που έχει πραγµατοποιηθεί από το 1986 µεταξύ της Ανατολής και της ∆ύσης. Τέσσερις πράκτορες καταδικασµένοι για κατασκοπεία για λογαριασµό των ΗΠΑ ανταλλάχθηκαν µε δέκα Ρώσους, ανάµεσα στους οποίους και η κοκκινοµάλλα Αννα Τσάπµαν, η οποία πoζάρισε πρόσφατα για το εξώφυλλο ενός µοσχοβίτικου περιοδικού φορώντας µόνο τα σέξι εσώρουχα της µάρκας Agent provocateur (η ονοµασία της οποίας σηµαίνει «προβοκάτορας»…).
 
Ο ιστορικός Ζίγκφριντ Μπέερ, ιδρυτής του Αυστριακού Κέντρου Μελετών για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών, την Προπαγάνδα και την Ασφάλεια στο Πανεπιστήµιο του Γκρατς, εκτιµά ότι «περίπου 2.500 κατάσκοποι, που εργάζονται για λογαριασµό 70 ώς 80 χωρών είναι ενεργοί στη Βιέννη». Η παρουσία µιας διπλωµατικής κοινότητας 20.000 προσώπων –στα οποία περιλαµβάνονται και οι οικογένειες των διπλωµατών – διευκολύνει τα πράγµατα γι’ αυτούς, όπως και η παρουσία των µεταναστών, οι οποίοι έχουν αυξηθεί εξαιτίας των πολέµων και των πολιτικών αναταραχών στην Ανατολή.
 
Η διακριτικότητα του εκλιπόντος σοσιαλδηµοκράτη καγκελαρίου Μπρούνο Κράισκι, ο οποίος είχε πολλές σχέσεις µε τη Μέση Ανατολή, έκανε την πρώην πρωτεύουσα των Αψβούργων έδρα σηµαντικών διεθνών οργανώσεων: του Οργανισµού Πετρελαιοεξαγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ), του Οργανισµού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΟΣΑ), του Γραφείου του ΟΗΕ κατά των Ναρκωτικών και το Οργανωµένου Εγκλήµατος (ONUDC), χωρίς να ξεχνάµε την IAEA. Ο ισραηλινός Τύπος αποκάλυψε πρόσφατα ότι ο νέος αρχηγός των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών, ο Χακάν Φιντάν, ο οποίος έχει φήµη φιλο-ιρανού, ήταν το 2009 τοποθετηµένος στη Βιέννη.
 
 
Πηγή: “Le Monde”