Βία κατά των Χριστιανών στη Συρία,από τη πλευρά των αντικαθεστωτικών

Απο την αρχή της εξέγερσης στην Συρία, οι αναφορές βίας κατά των Χριστιανών είναι ένα γεγονός που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. Αν και αυτές οι αναφορές δεν μπορούν να εξακριβωθούν καθώς οι αρχές περιορίζουν αρκετά την ανεξάρτητη δημοσιογραφία ούτε είναι και σίγουρο εαν αυτες οι επιθέσεις εναντίον Χριστιανών προέρχονται απο τον σεχταρισμό – κάποιοι Χριστιανοί είναι υποστηρικτές του καθεστώτος – τα στοιχεία που υπάρχουν είναι λόγος ανησυχίας. 

Οι Χριστιανοί στην Συρία αποτελούν περίπου το 10% του πληθυσμού και οι κοινότητα τους στην Δαμασκό ειναι απο τις αρχαιότερες στον κόσμο. Η Χριστιανική κοινότητα της Συρίας προέρχεται απο δυο μεγάλες παραδόσεις. Απο την μια τον Ρωμαιοκαθολικισμό και τον Προτεσταντισμό που εισήχθει απο ιεραποστόλους και ένας μικρός αριθμός των Σύρων είναι μέλη Δυτικοευρωπαικών δογμάτων. Απο την αλλη όμως η συντριπτική πλειοψηφία ανήκει στην ‘Ανατολική Κοινωνία’ που υπάρχει στην Συρία απο τις πρώτες μέρες του Χριστιανισμού. 

Το μεγαλύτερο Χριστιανικό δόγμα στη Συρία είναι η Ελληνική Ορθόδοξη εκκλησία, η οποία μετα τη χριστιανική διάσπαση του 5-6ου αιώνα έγινε γνωστή ώς ‘Μελχίτικη εκκλησία’ και ήταν πιστή στην Κωνσταντινούπολη. Η ελληνική της ονομασία παραπέμπει στην λειτουργία (που είναι προσαρμοσμένη στην αραβική γλώσσα) και κάποιες φορές αναφέρεται στην ιστορία της εκκλησίας δηλαδή στην καταγωγή και στην εθνικότητα των μελών της, όμως δεν είναι όλα τα μέλη της ελληνικής καταγωγής. 

Σε πρόσφατες δηλώσεις στο BBC o Πατριάρχης Γρηγόριος ΙΙΙ της Μελχίτικης ελληνικής Καθολικής Εκκλησίας και μεγαλύτερης Καθολικής εκκλησίας στη Συρία, προειδοποίησε κατά της ξένης επέμβασης στη Συρία και κατηγόρησε τα μέσα ενημέρωσης για την διαστρεύλωση της κατάστασης στη χώρα. Αναγνωρίζει ότι ένα μέρος της βίας έχει ως κίνητρο την αντίληψη ότι οι Χριστιανοί υποστηρίζουν τον Πρόεδρο Άσαντ και δήλωσε οτι «Δεν είναι όλοι, αλλά ορισμένοι». 

Ωστόσο, η εικόνα είναι πιο περίπλοκη, το εύρος των χριστιανικών απόψεων είναι μεγαλύτερο.
Χριστιανοί πρόσφυγες που είναι κατά του πρόεδρου Άσαντ, έχουν εγκαταλείψει την Συρία και είναι πλεον στον Λίβανο. Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC πολλοί απο αυτούς αισθάνονται οτι δεν υπάρχει μέλλον για τους Χριστιανούς, όχι μόνο στη Συρία αλλά σε ολόκληρη την Μέση Ανατολή. 

Αυτη η άποψη έχει διαμορφωθεί όχι μόνο απο τα πρόσφατα γεγονότα στη Συρία αλλα και απο τις εμπειρίες των ομοθρήσκων τους στο Ιράκ. Μετά την αμερικανική εισβολή το 2003, τουλάχιστον ο μισός χριστιανικός πληθυσμός εγκατέλειψε το Ιράκ στα πλαίσια της σεκταριστικής βίας που ακολούθησε. Πολλοι απο αυτους πήγαν στην Συρία. Στην Αιγυπτο, οι Κόπτες Χριστιανοί αντιμετωπίζουν καθημερινές επιθέσεις και την περιθωριοπίηση.
Η κυβέρνηση Ασαντ φαινεται να έχει προειδοποιήσει τους Χριστιανούς και άλλες μειονότητες ότι αν πέσει το καθεστώς οι πιθανότητες δίωξης στα χέρια των ισλαμιστών είναι μεγάλες. 

Αν και υπάρχουν Χριστιανοί στην αντιπολίτευση – το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο – υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την επιρροή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Σε πρόσφατες δηλώσεις στο BBC εκπρόσωπος της Αδελφότητας υποστήριξε οτι δεν θα προσπαθήσουν να ιδρύσουν ενα θρησκευτικό κράτος καθως η Συρία είναι μια πολυεθνική χώρα. 

Υπο τις σημερινές συνθήκες όμως είναι δύσκολο να καθησυχάσει κανείς όχι μόνο τους Χριστιανούς της χώρας…αλλά και της ευρύτερης περιοχής. 

 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θρησκευτικός φανατισμός και πολιτική.Ένα εκρηκτικό μίγμα που μας αφορά κι ένα επίκαιρο μήνυμα


Σκόπια:θα είναι το επόμενο Κόσσοβο για να ανοίξει ο «ισλαμικός διάδρομος» της Τουρκίας;


«Να μην δει κανείς τη τανία των Τούρκων για την Άλωση»!Δείτε το βίντεο