Με το δικό του τρόπο απάντησε στα όσα αποκαλύπτονται από τα τηλεγραφήματα που δημοσιοποιήθηκαν μέσω Wikileaks.
Το Ιράν έχει «το δικαίωμα να εμπλουτίζει ουράνιο και να παράγει καύσιμο» για τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις και «αυτό το δικαίωμα δεν είναι διαπραγματεύσιμο», δήλωσε σήμερα ο ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ σε συνέντευξη Τύπου.
«Ο ολοκληρωμένος κύκλος εμπλουτισμού και η παραγωγή καυσίμου είναι βασικά δικαιώματα των χωρών μελών (της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας) και δεν είναι διαπραγματεύσιμα», δήλωσε ο Αχμαντινεζάντ. Οι δηλώσεις του Αχμαντινεζάντ γίνονται την ώρα που το Ιράν και οι μεγάλες δυνάμεις της Ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) αναμένεται να συναντηθούν στις 5 Δεκεμβρίου για να προσπαθήσουν να επαναλάβουν το διάλογο για το θέμα των πυρηνικών του Ιράν.
Για το θέμα αυτό ο Αχμαντινεζάντ δήλωσε ότι η χώρα του έχει δεχθεί μία ημερομηνία για τη διεξαγωγή διαλόγου με τις μεγάλες δυνάμεις. «Δύο ημερομηνίες προτάθηκαν, δέχθηκαν μία από αυτές και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με αυτό», υπογράμμισε ο ιρανός πρόεδρος, προσθέτοντας ότι δεν έχει καθοριστεί ακόμα ο χώρος που θα διεξαχθούν οι συνομιλίες. Πάντως το πρακτορείο RIA μετέδωσε ότι οι συνομιλίες θα διεξαχθούν στη Γενεύη στις 5 Δεκεμβρίου, επικαλούμενο τον πρεσβευτή του Ιράν στη Ρωσία Μαχμούντ Ρεζά Σαζαντί. Εξάλλου, σύμφωνα με τον Αχμαντινεζάντ, το Ισραήλ και δυτικές χώρες βρίσκονται πίσω από τις σημερινές επιθέσεις που κόστισαν τη ζωή σε έναν ιρανό φυσικό και τραυμάτισαν έναν ακόμα. «Βλέπουμε το χέρι των δυτικών κυβερνήσεων και του Ισραήλ πίσω από αυτές τις επιθέσεις», επεσήμανε. Δύο φυσικοί που διαδραμάτιζαν σημαντικό ρόλο στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα έγιναν σήμερα στόχοι δύο χωριστών βομβιστικών επιθέσεων στην Τεχεράνη. Ο ιρανός πρόεδρος δήλωσε επίσης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ότι πολλές συσκευές φυγοκέντρησης που παράγουν εμπλουτισμένο ουράνιο στο εργοστάσιο της Νατάνζ «αντιμετώπισαν προβλήματα» από «λογισμικά που εγκαταστάθηκαν στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό», αναφερόμενος προφανώς στον ιό Stuxnet, που έπληξε πριν μερικούς μήνες τα ηλεκτρονικά συστήματα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.