«Απολογία» Ομπάμα για τη συμμετοχή στη Λιβύη.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η δράση που έχει αναλάβει η κυβέρνησή του στη Λιβύη δεν παραβιάζει το «Νόμο για τις εξουσίες πολέμου», ενώ πρόσθεσε ότι είχε εκτενείς διαβουλεύσεις γι’ αυτές τις επιχειρήσεις με το Κογκρέσο.

   

«Σε όλη τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας συμβουλευτήκαμε το Κογκρέσο. Κάναμε 10 συνεδριάσεις για το θέμα. Έχουμε στείλει πολλές πληροφορίες για τη φύση των επιχειρήσεων», δήλωσε ο Ομπάμα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

   

Ο Ομπάμα διαβεβαίωσε ότι η αμερικανική αποστολή στη Λιβύη παραμένει «περιορισμένη» και επεσήμανε ότι η διαμάχη στο Κογκρέσο σχετικά με τη συνταγματικότητα της απόφασής του να συμμετάσχει η χώρα σε αυτή την αποστολή είχε «μικροπολιτικά» κίνητρα.

   

Στη Λιβύη «κάναμε ακριβώς αυτό που είχα πει ότι θα κάναμε. Δεν έχουμε στείλει στρατιώτες στο έδαφος (…) δεν υπάρχει ούτε ένας νεκρός Αμερικανός. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος περαιτέρω κλιμάκωσης. Αυτή η επιχείρηση είναι περιορισμένη όσον αφορά το χρόνο και τους στόχους της», υπογράμμισε ο αμερικανός πρόεδρος. 

   

Πρόσθεσε εξάλλου ότι «ο κλοιός σφίγγει» γύρω από τον λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, ο οποίος πρέπει να αποχωρήσει από την εξουσία προκειμένου να ικανοποιήσει τα κριτήρια των ΗΠΑ για την ασφάλεια του λαού της Λιβύης. «Πρέπει να αποχωρήσει. Πρέπει να φύγει», επεσήμανε ο Ομπάμα.