«Ορκιζόμαστε στο όνομα του Θεού ότι θα τους εκδικηθούμε», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Ανώτατο Συμβούλιο των Ένοπλων Δυνάμεων (ΑΣΕΔ), όπως μετέδωσε το κρατικό αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων MENA. »Οι Αιγύπτιοι δεν θα περιμένουν πολύ πριν δουν την αντίδραση» σε αυτή την επίθεση που διέπραξαν «τρομοκράτες», ανέφερε ακόμα η ανακοίνωση. »Κάθε πρόσωπο που συνδέεται με τις οργανώσεις οι οποίες επιτέθηκαν τους τελευταίους μήνες στις δυνάμεις μας στο Σινά θα πληρώσουν ακριβά, είτε βρίσκονται στην Αίγυπτο ή στο εξωτερικό», προστίθεται στο κείμενο.
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι υποσχέθηκε το βράδυ χθες ότι θα ανακτηθεί «ο πλήρης έλεγχος» της Χερσονήσου του Σινά, έπειτα από μια συνάντησή του με ανώτατους αξιωματικούς του στρατού, της αστυνομίας και των υπηρεσιών πληροφοριών, διαβεβαιώνοντας ότι έδωσε «ξεκάθαρες εντολές» γι’ αυτό.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ δήλωσε σήμερα ότι ελπίζει πως η πολύνεκρη επίθεση θα αποτελέσει μια «κλήση αφύπνισης» για την Αίγυπτο, που η ισραηλινή κυβέρνηση επικρίνει εδώ και καιρό ότι έχει απολέσει τον έλεγχο στη χερσόνησο. Ο Μπαράκ είπε ότι οι άνδρες της Αιγυπτιακής συνοριοφρουράς σκοτώθηκαν από μαχητές μιας προηγουμένως άγνωστης ισλαμιστικής οργάνωσης που τάσσεται υπέρ του παγκόσμιου «ιερού πολέμου» και ότι οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν οκτώ από τους ένοπλους όταν προσπάθησαν να εισβάλλουν στο ισραηλινό έδαφος με δύο θωρακισμένα οχήματα που είχαν καταλάβει.
Μιλώντας σε μια επιτροπή της Κνέσετ, της ισραηλινής βουλής, ο Μπαράκ εξήρε το έργο των ισραηλινών δυνάμεων. »Ίσως αποτελέσει επίσης κατάλληλη αφύπνιση για τους Αιγύπτιους, ώστε να χειριστούν τα πράγματα από την δική τους πλευρά (των συνόρων) με σθεναρότερο τρόπο», είπε.
Η αποστρατιωτικοποίηση της Χερσονήσου του Σινά αποτελούσε μια από τις ακρογωνιαίες λίθους της συμφωνίας ειρήνης των δύο κρατών το 1979, αλλά το τελευταίο διάστημα το Ισραήλ έχει διαμαρτυρηθεί έντονα για την έλλειψη ασφάλειας στην περιοχή, ειδικά μετά την ανατροπή του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ έπειτα από τη λαϊκή εξέγερση εναντίον του. Στην περιοχή επικράτησε ανομία με Βεδουίνους κακοποιούς, οπαδούς του ιερού πολέμου και Παλαιστίνιους μαχητές να εκμεταλλεύονται την απουσία των υπηρεσιών ασφαλείας μετά την πτώση του Μουμπάρακ.
Σύμφωνα με τον Μπαράκ, ελικόπτερο έπληξε ένα από τα τεθωρακισμένα οχήματα που μπήκε στο ισραηλινό έδαφος. Δύο άνδρες που αποπειράθηκαν να βγουν από το άρμα μάχης και να διαφύγουν έπεσαν νεκροί από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών, ενώ έξι σοροί ανασύρθηκαν από το εσωτερικό του τεθωρακισμένου.
Ο Μπαράκ, στη σύντομη αναφορά του στο επεισόδιο, απέφυγε να προβεί σε εκτιμήσεις για τις σχέσεις του Ισραήλ με την Αίγυπτο.