Καταιγιστικές εξελίξεις στην Αίγυπτο όπου η Μουσουλμανική Αδελφότητα, που μέχρι σήμερα ήταν στο περιθώριο από την κυβέρνηση, δήλωσε ότι θα συμμετέχει στο διάλογο για την “επόμενη ημέρα”.
Εκπρόσωπος της Αδελφότητας, που αποτελεί την πιο δυνατή και πιο καλά οργανωμένη παράταξη της αντιπολίτευσης, είπε ότι οι συνομιλίες θα γίνουν με τον αντιπρόεδρο Ομάρ Σουλεϊμάν – στηρίζεται από τις ΗΠΑ – την Κυριακή το πρωί.
«Αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε σε ένα γύρο συνομιλιών για να εξακριβώσουμε την ειλικρίνεια των αξιωματούχων να προσεγγίσουν τα αιτήματα των πολιτών, αλλά και την πρόθεσή τους να ανταποκριθούν σε αυτά «, δήλωσε στο Ρόιτερ αντιπρόσωπος της οργάνωσης.
Πρόσθεσε ότι η Αδελφότητα διατηρεί το δικαίωμα να αποχωρήσει αν κρίνει ότι δεν ικανοποιούνται τα αιτήματα αυτά. Η κρατική τηλεόραση μετάδωσε ότι ο αντιπρόεδρος Σουλεϊμάν ξεκίνησε το Σάββατο, τις επαφές με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης, με σκοπό να προχωρήσει η χώρα σε προεδρικές εκλογές, στα πλαίσια πάντα του υπάρχοντος συντάγματος.
Ο αντιπρόεδρος Σουλεϊμάν, τον οποίο οι διαδηλωτές αποκαλούν “πράκτορα της CIA” οπως και τον Μουμπάρακ, δεν είναι ένας άνθρωπος που ο λαός θέλει να δει να έχει νευραλγική θέση, καθώς τον θεωρεί “μία από τα ίδια”. Χαρακτηριστικά ο νομπελίστας διπλωμάτης Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέϊ, δήλωσε ότι αν οι ΗΠΑ στήριζαν τον Σουλεϊμάν ως επικεφαλής μεταβατικής κυβέρνησης, “θα ήταν μία μεγάλη οπισθοδρόμηση”. Οι διαδηλώσεις στο Κάιρο χθες Σάββατο ήταν μικρότερες σε σχέση με την μεγάλη κινητοποίηση της Παρασκευής.
Σήμερα, πρώτη ημέρα της εργάσιμης εβδομάδας στην Αίγυπτο θα διαπιστωθεί αν οι διαδηλωτές διατηρούν την αποφασιστικότητά τους. Συνομιλίες Μπαιντεν – Σουλειμάν
Ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν τόνισε στον αιγύπτιο ομόλογό του ότι η λήψη άμεσων μέτρων για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαία για την επίλυση της κρίσης στην Αίγυπτο.
Ο Μπάιντεν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ομάρ Σουλεϊμάν με θέμα «την πρόοδο στην έναρξη αξιόπιστων διαπραγματεύσεων για την μετάβαση σε μια δημοκρατική κυβέρνηση που θα ικανοποιεί τις προσδοκίες του αιγυπτιακού λαού» ανακοίνωσε ο Λ.Οίκος. »Υπογράμμισε την ανάγκη ενός προγράμματος συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων με ένα σαφές χρονοδιάγραμμα που θα δείχνει ότι η αιγυπτιακή κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις αυτές», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.Ο Μπάιντεν «εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις εναντίον πολιτών και ζήτησε να απελευθερωθούν αμέσως όσοι δημοσιογράφοι και υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν συλληφθεί χωρίς λόγο», προστίθεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Ανησυχεί το Ισραήλ
Την ανησυχία του για τις αλλαγές που θα φέρει στη Μέση Ανατολή η εξέγερση στην Αίγυπτο, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες. «Ανησυχούμε για τις πιθανές αλλαγές στην κυβέρνηση ή στο εκλογικό σύστημα. Αν εκλεγούν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι δεν θα φέρουν την ειρήνη», τόνισε ο Πέρες μιλώντας σε 430 βουλευτές από 32 ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίοι επισκέπτονται το Ισραήλ. »Μια αλλαγή στην κυβέρνηση δεν εγγυάται ότι θα εξαφανιστεί η φτώχεια», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως αυτό που χρειάζεται είναι αλλαγή στην κατάσταση στην Αίγυπτο.